In en om Assen
Antony Keizer


Bronvermelding:
'Schilders van Drenthe'. Roel Sanders.
Dit zeer fraai uitgevoerde boek is te bestellen onder ISBN 90-6509-604-3Antony Keizer uit Meppel maakte in het veld bij Havelte in de jaren dertig dit wintergezicht met hut (DMA)


Biografie van Antony Keizer (Meppel 03.03.1897 - Meppel 05.06.1961)

De ouders van Antony Keizer dreven een textielzaak en hadden voor hun zoon een soortgelijke toekomst voor ogen. De wens van Antony om kunstschilder te worden werd dan ook niet gehonoreerd. Een winkel in beddengoed werd de juiste oplossing gevonden voor een onbezorgd verschiet. Dat werd echter bepaald geen onverdeeld succes. Dat Keizer zijn aandacht voor het zakenleven en voor de schone kunsten nogal onevenredig verdeelde ten gunste van de laatste, had tot gevolg dat de zaak verliep.

Schilderen was het enige dat tenslotte overbleef. Samen met Piet Zwiers, ook een Meppeler schilder, bezocht hij 's zomers Giethoorn en probeerde daar iets te verdienen met de verkoop van pentekeningen aan toeristen. Ook had hij veel contact met andere Meppeler kunstenaars, als Idserda, Jannes de Vries en Torie. De laatste leerde hem hoe te aquarelleren. Voor het overige werkte hij met krijt, pastel en olieverf. Een grote voorliefde legde hij aan de dag voor het Drentse landschap. Zandverstuivingen, heidegezichten, schapen, plaggenhutten, hij heeft er vele neer gepenseeld.

Bekend zijn ook zijn schilderijen van paddenstoelen, die hij een stemmig roodbruin en een helder witgeel wist mee te geven. Keizer maakte reizen naar Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Van 1942 tot 1947 woonde hij in Gildehaus in Duitsland, waar hij werkte, woonde en verkocht. Terug in Meppel werd hij, die zich weliswaar tijdens dit verblijf politiek inactief had opgesteld, door velen gemeden. Tot zijn dood woonde hij, tamelijk teruggetrokken in zijn geboortestad. Hij was lid van "Arti et Amicitiae" in Amsterdam.


Literatuur:
• Bé Doorten, "Meppel en zijn schilders", (Meppel,1985).
© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl