In en om Assen

Art Explosion 2010


Geschiedenis

Art Explosion ontstond in 1992 als protest van beeldend kunstenaars tegen de ‘wurgcontracten’ die galeries aan hen oplegden. Door kunstwerken direct aan het publiek te tonen en ter verkoop aan te bieden, werd de drempel en de prijs lager. Goed voor kunstliefhebbers en kunstenaars. Aan Art Explosion doen kunstenaars mee uit diverse landen. Er is ook ruimte voor akoestische muziek, straattheateracts en een bescheiden markt met antiquariaten. Het gemiddelde bezoekersaantal van Art Explosion ligt rond de 35.000


© foto Sietse Kooistra


Info op drenthejournaal d.d. 16 mei 2010

Assen is op zaterdag 15 mei 2010 het decor van de ART Explosion, dé Kunstmanifestatie in de Drentse hoofdstad. De binnenstad is dan bomvol levende kunst. In de middag kan de bezoeker `kleurrijk` shoppen en genieten in winkelcentrum De Triade. De Meester Bodypainter Udo Filon (Nederlands Kampioen Bodypaint) geeft die middag van 12.00 tot 16.00 uur - wegens groot succes vorig jaar - opnieuw een fantastische bodypaint show. Het werk van Udo Filon is te bewonderen in diverse videoclips en daarnaast is hij bekend van een gastoptreden in `Big Brother The Battle`.

Tijdens zijn shows tovert Filon zijn modellen om in kleurrijke en kunstzinnige wezens. Ze worden ter plekke in het winkelcentrum met de verfspuit versierd. Dit kan men live komen bekijken.Aansluitend aan de bodypaint show trakteren de fraai versierde modellen het publiek in De Triade op overheerlijke petitfours (van Di-Jan Brood en Banket). Ondertussen krijgt een select aantal mensen de unieke kans om zijn of haar arm te laten painten.


Info op asserjournaal d.d. 16 mei 2010

'Art Explosion' vriendelijke ontmoeting tussen kunst en burgers gesteund door goed weer

We heten een volk te zijn van kooplieden en dominees maar die lijken de laatste jaren wat vervangen te zijn door onte-vreden en structurele klagers over van alles en nog wat in ingezonden stukken en straatinterviews op radio en TV. Maar er blijken toch ook nog wel veel burgers onder ons te zijn, die met vaardige vingers, artistiek talent en inspiratie een keur aan kunst en wat daar tegenaan hangt afleveren. De bewijzen daarvan werden zaterdag in het centrum in overmaat geleverd.  Het was gezellig druk in de stad en er werd druk gebruik gemaakt van de gelegenheid om de artistieke prestaties van kunstenaars uit de directe omgeving maar ook van buiten de regio te bewonderen en als de portemonnee dat toeliet aan te schaffen. Het geheel werd als in voorgaande jaren gelardeerd met wat muzikale optredens die de gezelligheid bevorderden.

Dat werd ondersteund door een weersgesteldheid die vooral na de ervaring van de laatste dagen – voorbeeld de verregende trieste voorjaarsmarkt – met dankbaarheid werd begroet. Elders gaan we verder in woord en beeld in op wat er allemaal te doen was. Nu bepalen we ons tot de mededeling dat de aan de Art Explosion verbonden wedstrijd wie de beste kunstprestatie had geleverd, werd gewonnen door de kunstenaar Klaas Jan Mulder. De tweede prijs was voor Ria Stelling uit Annen Klaas Jan Mulder uit Assen kreeg uit handen van de wethouder van cultuur Maurice Hoogeveen de door het Dagblad van het Noorden in het leven geroepen trofee en was daar uiteraard en terecht zeer mee ingenomen.


© foto's Sietse Kooistra


Info op het Dagblad van het Noorden. Een artikel van Bernd Otter

Mulder won overtuigend

Voor Klaas-Jan Mulder was het zaterdag de beste Art Explosion ooit. De Asser kunstenaar is nagenoeg elk jaar van de partij op de jaarlijkse kunstmanifestatie, maar de door het Dagblad van het Noorden beschikbaar gestelde publieksprijs winnen was niet eerder gelukt. Mulder won overtuigend, hij kreeg bijna twee keer zoveel stemmen als nummer twee Ria Stelling. Maar die kwam voor het eerst. Het kabbelende water op het met pastelkrijt gemaakte landschap tekent misschien de smaak van het publiek op de kunstmarkt. Niet de wat tuttige koeien of een uitbundiger variant daarvan, niet een knap gemaakte erts of een net echte paardenbloem. Maar gewoon een verstild stukje Drenthe, dat aan iedere wand zou kunnen hangen. Mulder zelf is er trots op. “Een goeie opsteker. Je doet al heel lang mee en dan is waardering wel leuk”. Mulder kan nog steeds niet van zijn kunstwerken leven, al zou hij dat het liefst doen. Art Explosion ziet hij als een goede manier om zijn kunstwerken te laten zien, want daar gaat het volgens hem toch om. “En het levert contacten op. Mensen die hun pand geschilderd willen hebben of mensen die mee willen met de schilderreizen naar de Provence die ik organiseer. Die van juni is alweer vol. In oktober gaan we weer. De herfstkleuren daar zijn twee keer zo intens als hier”.


De crisis werkt als een Januskop

Voor Karin Visser, die met haar materiekunst vanuit Rotterdam voor het eerst naar Assen afreisde, is Art Explosion een ontdekking. “De mensen hier begrijpen mijn kunst en waarderen het ook. Bij galeries kom ik niet aan de bak. Er is hier erg veel decoratief werk en dan valt het mijne wel op. Nee, verkocht heb ik nog niks, al is deze markt wel aangeprezen als de beste verkopende … “. Organisator Arie Fonk toont zich na afloop tevreden. Hij heeft het door de beperkte middelen simpel moeten houden wat betreft het amusementsprogramma, maar de Heideroosjes doen het prima. Het publiek geniet zichtbaar van het kolderieke duo. Met de tanende subsidies wordt het volgend jaar weer wat lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Fonk: “het is nu vooral handhaven. Het zou goed zijn om de evenementen in Assen beter op elkaar af te stemmen”. Maar de crisis werkt als een Januskop: de kunst is de dupe, maar dat betekent dat kunstenaars die anders de galeries niet uit komen nu wel op Art Explosion staan. “Edelsmeden komen hier nu spullen verkopen”. En dat doorbreekt wellicht het imago van het wat amateuristische aanbod op de manifestatie


© foto Sietse Kooistra


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl