In en om Assen

Bart Veenstra


Bronvermelding:
'101 Markante Drenten'. Maxine Roberta Hilbrandie-Meijer. Uitgeverij Noordboek 2001. ISBN 90 330 1238 3. Wikipedia en de website van drenthe centraalLambertus Hendrikus Hadderingh


Bart Veenstra's kinderdroom was schrijver te worden. Met een steuntje in de rug van prof. Prakke en Hans Heyting is hem dat gelukt. Zijn werkelijke naam is Lambertus Hendrikus Hadderingh, timmerman van beroep.


In 1956 publiceerde hij een gedicht in het Maandblad Drenthe en gebruikte de achternaam van zijn vrouw Martha Veenstra om anoniem te blijven en met zijn voornaam Bart werd dit zijn pseudoniem als schrijver. Op vijfenzestigjarige leeftijd ontvangt de publicist Bart Veenstra de Culturele Prijs van Drenthe tezamen met dr. S.C. Derksen van het vredesonderwijs: 'Aan de heer Hadderingh, beter bekend onder zijn schrijversnaam Bart Veenstra, kennen Gedeputeerde Staten de culturele prijs toe om zijn gehele oeuvre, in het Nederlands, maar vooral ook in het Drents.


Om zijn Drentstalig werk, dat omvangrijk is en uit verschillende literaire genres bestaat, kan hij beschouwd worden als één van de voortrekkers van de hedendaagse erkenning die de streektaal de afgelopen decennia is geworden. Bovendien heeft hij door zijn talloze publicaties de Drentse literatuur verrijkt.'


Een timmerman in de arbeidersbuurt in Assen-Oost.

Op het platteland van Drenthe beleeft het amateurtoneel al van oudsher een bloeiend bestaan. In welke provincie kan een amateurvereniging als het Shakespearetheater meer dan 50 jaar floreren? Bart Veenstra is in 1965 begonnen met het schrijven van toneelstukken, drie blijspelen per jaar, in het Drents, die bij de toneelverenigingen gretig aftrek vonden. De stukken zijn uit het leven gegrepen. Tegenwoordig worden de stukken wat oubollig gevonden en te weinig bij de tijd. Debet hieraan is ook de luchtigheid van de stukken, het ontbreken van de ernstige noot: daar houden de Drenten niet van. In Groningen bouwden de toneelregisseurs Veenstra's stukken wat om naar de serieuzere kant en dan waren ze daar ook speelbaar.

Veenstra woont in Gasselternijveen op de grens van Groningen en Drenthe. Een werkelijk huzarenstuk leverde Veenstra met zijn Drents Woordenboek uit 1979. Het is een alfabetische woordenlijst van specifiek Drentse woorden en uitdrukkingen en gebruiken met een vertaling en uitleg in het Nederlands. Hij heeft het geschreven op verzoek van een uitgever uit Schiedam, tezamen met zijn zoon H. Hadderingh, die Frans studeerde en geïnteresseerd is in de vergelijkende taalwetenschappen. Vanuit het PJ. Meertens-lnstituut te Amsterdam, beroemd dankzij Voskuils serie over de wederwaardigheden van Het Bureau, werd wel kritiek geleverd op deze uitgave. Het was te vroeg uitgegeven. Er had meer in gezeten, er was te letterkundig gedacht en te weinig wetenschappelijk.

In het Drents Museum liep in de negentiger jaren de tentoonstelling Steunt den Opbouw, Drenthe tussen 1920-1940. In een der ruimten was de timmermanswoning van vader Hadderingh uit Gasselte nagebouwd, een smaakvol en degelijk interieur. Bart Veenstra en zijn vrouw Martha hebben met raad en daad meegeholpen met de inrichting. Veenstra heeft zijn jeugdherinneringen beschreven in het boek De klant is keuning. De goeie oude tijd vindt hij een mythe. Over zijn vader de aannemer schrijft hij 'Va har de kleur van een bonte liester, hie kun alle kanten op'. In 2001 verscheen van zijn hand 'Het Blauwe Dorp' over de ervaringen van Veenstra als timmerman in deze arbeidersbuurt in Assen-Oost.De villa Adams

In 1905 liet de koopman en houthandelaar Jacob Adams een villa bouwen aan de Hoofdstraat in het centrum van Gasselternijveen. Adams werd in 1908 benoemd tot burgemeester van de gemeente Gasselte. De Villa Adams werd daarna zijn ambtswoning.

In de tweede helft van de 20e eeuw werd het pand bewoond door de Drentse schrijver Bart Veenstra (pseudoniem van Lambertus Henderikus Hadderingh) en zijn echtgenote. Martha Hadderingh-Veenstra was één van de initiatiefnemers tot de oprichting van het scheepvaartmuseum Cartouche in Gasselternijveen. Het museum werd in het woonhuis, de Villa Adams, van het echtpaar Hadderingh gehuisvest.

Het museum, dat de geschiedenis van de scheepvaart vanuit Gasselternijveen belichtte, werd in 2005 opgeheven. De collectie werd overgedragen aan andere musea in de regio. In de jaren erna werd er in de villa een vakantie- en conferentieoord gevestigd. Het pand is een provinciaal monument.Memoriam deur Geert Enting

De slopende en ongenaodigde zeeikte kanker hef een paor maol een anval daon op het lichem van Bart Veenstra. Deur zien wilskracht hef Bart aaid de tegenanval inzet en het lang kunnen redden. Hie was een vechter. Een vechter tegen die zeeikte, tegen onrecht en veur de Drèense taol, veur ‘OEZE VOLK’. Wij van ‘OEZE VOLK’ bint Bart Veenstra slim dankbaor veur alles wat e oet stro zet hef. Het lèeste gevecht tegen de kanker hef e neeit kunnen winnen. ‘Een leven tussen pen en papier’ is stillegd. Op wonsdag 19 oktober 2005 körtstleden heb wij Bart in Assen de lèeste eer bewezen. Dat e mag rusten in vrede.


Meer informatie over Bart Veenstra vindt u hier


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl