In en om Assen

The BluesBlasters
Een stukje geschiedenis:


Op een vrijdagavond 17 december 1999 speelde de Lifeboat Bluesband haar laatste gig in café Boven Jan in Groningen. Hiermee kwam een eind aan een 15-jarig bestaan met vele optredens in binnen- en buitenland. Al binnen een paar maanden kon Wouter het niet meer harden.

Hij zocht oud Lifeboat leden Ids en Lex op om een nieuwe bluesformatie op te starten. Na enig aandringen wilde Steven ook mee. Het moest geen revival van de Lifeboat worden, maar een heuse nieuwe band, dus werd Edward Arnold gevraagd voor nieuwe inbreng op de leadgitaar. Edward had reeds samengespeeld met Steven in de formatie Bluestime, en met Wouter bij een van de pogingen de B.J. Hegen Bluesband nieuw leven in te blazen in de loop van 1990. De positie van zanger gaf meer problemen. Na een aantal audities zonder veel succes kwam Steven via zijn connecties met de B.J. Hegen Bluesband op het idee om Ronald, gitarist van deze band, te vragen.

Ronald had eerder al gezongen in onder meer Nightblues en hij had wel zin om weer als frontman in een band te stappen. Eén repetitie was voldoende om de onderlinge “klik” vast te stellen. In november 2000 was de formatie rond. De BLUESBLASTERS begonnen te bouwen aan een repertoire. De nadruk ligt op Chicago, maar er is ruimte voor andere richtingen in de zwarte blues. Er wordt intensief opgetreden van café tot club, van festivaltent tot buurthuis. Kenners spreken hun waardering uit over de authentieke aanpak van de blues. En de rest vindt het gewoon feest.

Helaas bleek Edward zijn steeds drukker wordende baan niet meer met de band te kunnen combineren. De vakante gitaarplek werd van medio 2003 ingevuld door routinier Wally Schepers en van medio 2006 tot begin 2009 door 'jonge hond' Henk de Ruiter. Per 1 maart wordt de gitaarplek op links ingevuld door Peter van Heereveld, oud Lifeboat Bluesman van het eerste uur. En... een bio van the BluesBlasters anno nu zou niet compleet zijn zonder het 'washboardfenomeen' Jaap te vermelden. Misschien dan wel geen lid van de band, maar altijd welkom voor een gastoptreden als het echt gezellig wordt.


Huidige bezetting:


Ronald Schoonveld

Geboren: Assen, 24 september 1969
Instrument: zanger/gitarist
Apparatuur:  2 Gibson's (geweldige gitaren!), een sunburst ES335 en een Les Paul Goldtop, Fender Custom Shop Telecaster, daarnaast voor het akoestische werk nog een Martin D1.
Voor de versterking in de eerste plaats een Mesa Boogie Dual Rectifier en verder nog een blonde VoxAC30, gebouwd volgens de specificaties van 1961
Inspiratiebron: de allerbelangrijkste is B.J. Hegen, mijn leermeester en een echte rasartiest
Bandverleden: 1990 - 1995: Night Blues
1995 - heden: BJ Hegen Bluesband
2000 - heden: BluesBlasters
Favorieten: Muddy Waters, omdat zijn band het allerbeste schoolvoorbeeld is van een op en top Chicagobluesband.
Verder steeds meer en meer ouwe blues uit de jaren 20 en 30, bijvoorbeeld van Blind Blake, Tommy Johnson, Skip James, Son House en nog veel meer. Adembenemend mooie muziek met vaak fantastisch gitaarwerk!
Hobby's: naast muziek voetbal (alleen nog in passieve zin, een diep gevoel voor Feyenoord...), gezin en bovenmatig geïnteresseerd in alles wat met WOII te maken heeft


Steven Elings

Geboren: ja
Instrument: mondharmonica's Apparatuur
Fender Cybertwin gitaarversterker + Shure 520DX microfoon ("Green Bullit") en als 2e microfoon gebruik ik een Beyer mce 10.
Mondharnonica's: voornamelijk Hohner, maar ook enkele Lee Oskars.
Inspiratiebron: Het is begonnen met Canned Heat. Deze band zette mij op het spoor van mensen als John Lee Hooker, Howlin Wolf, Willie Dixon, Elmore James en Sonny Boy II.
Van daaruit kwam ik steeds dieper in de blues. Ik kan vele voorbeelden noemen maar ik zal mij hier beperken tot een paar harmonicaspelers: Big Walter Horton, Sonny Boy I (John Lee Williamson), Sonny Boy II (Rice Miller), Little Walter Jacobs, Sam Myers, George "Papa" Lightfoot, Ace Holder, Jerry McCain, George Smith en Mark Hummel.
Bandverleden: Big Domela's Doodah Blues and Rock & Roll Company, Reddingband, Blues Time, Life-boat Bluesband, B.J. Hegen Bluesband (midden jaren 80 en nu weer), Verder heb ik wel eens gespeeld met: James Campbell, Eddie C. Campbell, Joe Hughes en Louisiana Red.
Favorieten: (Ik laat de eerder gemelde inspiratiebronnen weg).
Frank Frost, Muddy Waters, Freddy King, Albert King, Bobby Bland, Otis Rush, Albert Ammons, Slim Harpo, Jimmy Reed, Jimmy Rogers, Johnny Young, ... enz.


Wouter Vuijk

Geboren: Rotterdam, 5 september 1951
Instrument: gitaren (2e, 1e, slide) Apparatuur Fender Stratocaster, Vintage Icon Peter Green replica Les Paul, Ibanez AM73T semi-acoustic, Engl Screamer combo
Inspiratiebron: Peter Green’s Fleetwood Mac, 1969
Bandverleden: september 1985 – november 2000: the Lifeboat Bluesband
maart – december 1990: BJ Hegen Bluesband
Favorieten: Muddy Waters, Magic Slim, Magic Sam, Luther ‘Guitar Jr.’ Johnson, Buddy Guy, Peter Green


Lex van Heereveld

Geboren: Eindhoven, 14 februari 1956
Instrument: basgitaar
Apparatuur:  Fender Precision Bass  Fender BXR300C
Inspiratiebron: originele oude bluesopnames
Bandverleden: medio 1977 - medio 1980: "drenthe"
begin 1985 - eind 2000: the Lifeboat Bluesband
eind 200 - heden: the BluesBlasters
medio 2006 - heden: BJ Hegen Bluesband
Favorieten: Muddy Waters, Howling Wolf, en heel veel niet-blues......
Hobby's: motor (Yamaha TRX850), tekenen, science fiction, grafisch ontwerpen, film, homerecording, computer


Ids “King of the shuffle” Dijkstra

The King needs no introduction....


Peter van Heereveld

Geboren: Eindhoven,13 april 1958
Instrument: gitaar
Apparatuur:  Fender Telecaster, Ibanez AS73 semi-acoustic,  Engl Screamer combo
Inspiratiebron: Eelco Gelling, held in de good ol'days. Later BB-, Albert- en Freddy King. John Lee Hooker, Lightnin' Hopkins.
Bandverleden:
1972 - 1974: Cajun Blues
1974 - 1976 : Sundown
begin 1976 - medio 1980: "drenthe"
begin 1985 - medio 1986: the Lifeboat Bluesband
maart 2009 - heden: the BluesBlasters
Favorieten: Muddy Waters, master of Blues. Wat een uitstraling wat een charisma.
Hobby's:  Muziek, mijn werk als onderwijzer, pilsje drinken.


Jaap Fijma (de vaste gast)

Geboren: Enkhuizen, april 1953
Instrument: washboard
Apparatuur:  Een echt Wolfgang Voss Washboard
Inspiratiebron: Traditionele New-Orleans. Favorieten Washboard Sam en vele andere swingmannen uit Het Verre Verleden.
Hobby's:  sporten ( wordt steeds passiever), schilderen, "buiten zijn" en….. krassen op een washboard


Bezoek hier de eigen website van The BluesBlaster


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl