In en om Assen

Child of Nature


Bronvermelding:
'Altied Underwegens', 2006 Publiqueuitgevers Emmen. ISBN 90 77461 06X. Een artikel van Egbert Hovenkamp.
The Child bouwde zelf de muziek

Ze zijn er geweest: Child of Nature. Voortgekomen uit onder andere Groovin' Sound uit Gasselte/Gieten. De muziek stond eerst op de fundamenten van the Blues. Kon ook haast niet anders. Dat ademde de tijd, dat ademde het landschap. Horenderoren bouwde the Child zelf de muziek. Natuurlijk gekleurd door de tijd: Pink Floyd, King Crimson, Moody Blues, Caravan enzovoort. Op een fijne manier muziek maken, stond voorop. In Nederland en Duitsland vooral, met name.

Fijn muziek maken, zoals op het tweede Free Festival in de zomer van 1972 in Stadskanaal. Bloedheet. Zo'n vijfhonderd mensen waren getuige. Naast the Child waren er Lucy Grey, Tamalone, William ('de Drentse Dylan') en Livin' Blues onder andere. In de verzengende hitte speelde the Child zich in de kijker en luisteraar. Ze werden ervaren als een van de beste die die dag acte de présence gaven. Of die keer in de IJsselhal in Zwolle met AVRO Toppop Discoshow (met Ad Visser en Ben Veldkamp)

Ook hier was het weer fijnproeverij. Een krant beschreef the Child rijker aan klankkleur dan bijvoorbeeld Solution. Die andere noordelijke groep met onder andere ex C+B drummer Hans Waterman. De muziek werd beleefd en beschreven als 'uitgebreide klankcollages met daarin veel psychedelische afzwaaiers'. Was dit mede te danken aan de aanschaf van een mengpaneel en een Custom Eliminator System?


Een voorkeur voor schoolfeesten

Een ander wetenswaardigheidje: the Child had tweederde van de oude Blizzards-installatie overgenomen, 'tegen betaling uiteraard'. De RONO heeft ooit opnamen van the Child gemaakt en die uitgezonden. Schrijver dezes herinnert zich nu nog 'The Undertaker' als 'Wow, te gek'. En ja, al die 'krietiesie'... Zo zou drummer Geert Hilbolling 'merkwaardig minder stuwen, naarmate de groep harder swingt' tot en met omschrijvingen van zijn spel als zijnde 'jazzy'.

De (samen)zang stond altijd als een kind in de natuur, getuige een paar recensies: 'Uitgebalanceerde zang die door drie mensen wordt uitgevoerd', 'Hank Lanting und Hayo Klaassens gefielen durch ihren Gesang'. Of de fluit van the Child: 'Fritz Charbon erntete für sein Spiel auf der Querflüte den grössten Beifall'. Dit naar aanleiding van '500 Jugendliche erlebten am vergangenen Samstag die holländische Popgruppe Child of Nature in der Aula des Meppener Gymnasiums'.

The Child had voorkeur voor schoolfeesten. 29 augustus 1976 stond in de krant dat the Child een aantal nummers had opgenomen, waarvan er in september een tweetal op single zou verschijnen. 'Years Ago' van Henk zijn hand en Tm not the only one' van Hayo's hand. Aad Hooft van the Bintangs produceerde en de plaat zou uitkomen bij het 'jonge platenmaatschappijtje' VIP Records.


Child of Nature in de Kolk in Assen


Ecoline in diaraampjes

Omdat er zoveel plaatjes verschenen, werd er nog even gewacht... Het noodlot sloeg echter toe. VIP Records reorganiseerde de Nederlandse afdeling. Er werden geen Nederlandse producties meer uitgebracht. 'Er wordt nu naarstig gezocht naar een nieuwe platenmaatschappij. Opnamebanden zijn er voldoende', aldus een persbericht. Ondertussen ging de bezetting van de band van vier naar vijf, naar zes met zangeres en zo voort. Over the Child bleven ze ondertussen zeggen: 'Er is enige hoop in bange popdagen'.

Optredens gingen door en voort en verder: Dancing Centrum Gieten, Fancy Fair op Papenvoort, samen met Pearls Before Swine in De Kolk in Assen - The Pearls speelden, omdat de heren geen versterkers hadden meegenomen, op de geleende apparatuur van the Child - Parkzicht Veendam met de VARA Drive-in Discotheek, Jeugdsoos Borger, Bardancing Bon Vivant, Brandpunt Assen ('Aanvang 20.30 uur, entree 3,00 gulden'), Openluchttheater Tivoli Assen ('Bij slecht weer in De Kolk, met onder andere ex-Spooky Tooth Gary Wright, Focus, Solution, poppenkast voor de kinderen, films').

Of weer later samen met de Kjoe (Q65) op het minipopfestival in de Zuivelhal Rolde. Of tijdens de Pop-Sjo in het Openluchttejater in Stadskanaal. Ook The House-lichtshow uit Gieten voegde veel toe. Of soms ook Luukie Smeenge met z'n broer in wit pak. Na afloop - er was veel met ecoline in diaraampjes gewerkt -een knoeiboel van heb-ik-jou-daar, maar broerlief Ben verstond het om smetteloos uit het Lichthok tevoorschijn te komen!


De muziek van The Cild was uniek

En dat optreden in The House, waarvoor foto's waren gemaakt in een vak van het toendertijd Staatsbos Gieten. Fokko Weerman, bassist van het eerste maar niet laatste uur, stelde zich centraal op de open plek op, nam rondom foto's, de negatieven werden in diaraampjes gedaan en geprojecteerd op de muren. Van tevoren hadden ze spuitbussen met dennengeur in The House leeggespoten. Totaalbeleving!

En die keer dat ze naar Emmeloord zouden en erachter kwamen dat de koplampen niet wilden dimmen. Geen probleem voor de toenmalige manager Gljs Voorthuizen. Hij plakte die van boven met tape (teep?) af. Eenmaal in Emmeloord bijna niet kunnen bevatten dat al die honderden mensen naar en voor the Child kwamen. Maar dat was wel zo! En terecht, de muziek van the Child was uniek. Het voornoemd 'konsert' op 13 april 1974 in het Brandpunt in Assen: 'Henk Lanting's zang kwam niet geheel uit de verf door tandheelkundige complicaties'

'Countrywerk van eigen hand. Nederlandse teksten en muziek van lan Matthews'. Er is sprake geweest van dat het lieve liedjestijdperk voorbij was. Op advies van Solution's Willem Ennes 'werd het geluid wat heavier, maar geen hardrock'. Ulo-schoolgenoot van Henk Lanting, Johan Derksen (van VI, ja dü), interviewde hem ooit 'aan de bar in het knusse café, waar ooit popgrootheden als John Mayall. Alexis Corner, Eddy Boyd en Jan Akkerman een pilsje dronken'.


Henk Lanting


De 'kleine grote man van Child of Nature'

Café Harm Hofsteenge in Grolloo (woonplaats van Henk Lanting en tevens was daar op de voormalige koestal van Henk's ouders de repetitieruimte van the Child). Henk zat toen in zijn herontdekkingsperiode van onder andere Beatles, Kinks en Searchers. Ook maakte meneer Derksen nog melding van de installatie van the Child: 'In totaal heeft men er voor een dikke 45 mille aan apparatuur staan'.

The Child danste door de dreven en ver daarbuiten met aan de hand blues, progressieve muziek, countryrock, beat enzovoort In Bardancing Centrum in Gieten werd op 9 oktober 1976 het laatste optreden gegeven door de toen 'Stadskanaalster popgroep' genoemde viermans Child: Geert Hilbolling (drums), Hayo Klaassens (gitaar, zang), Marius Bos (bas) en Henk Lanting (zang, gitaar). 'Het optreden was niet slecht, de routine die ze in de afgelopen jaren hebben opgedaan, ondermeer in Duitsland, hielp hen keurig de avond door'.

'Enkele leden van de nu definitief uit elkaar gevallen groep hebben al weer plannen om iets nieuws te beginnen', meldde een krant. Aan de hand van the Child, krantenartikelen, posters, foto's, eigen herinneringen en gesprekken ben ik door de Child-historie gedanst. Niet chronologisch, maar sfeertekenend (zelf inkleuren!).

Niet historisch correct, maar vrijuit ademend. 'Het is vreemd, maar we spelen iedere week haast in het westen. Maar hier in de omgeving hebben ze liever commerciële groepen. Toch hebben we enkele zeer succesvolle optredens hier achter de rug',
zei Henk Lanting, de 'kleine grote man van Child of Nature', in een krant tegen Johan Derksen, zaterdag 15 december 1973.

© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl