In en om Assen

De Dutch BoysThe Thunderballs werden de Dutch Boys


Biografie

De Dutch Boys is een band (trio), uit Zwartemeer in Drenthe. Oorspronkelijk heette de band Thunderballs, maar in 1972 werd de naam veranderd in De Dutch Boys.   Het repertoire bestaat voornamelijk uit komische, vrolijke nummers. De nummers werden hoofdzakelijk gezongen in het Drents dialect. Jans Hoogeveen, Henk de Roo en Cor Maatje traden in het begin alleen in Zuid-Oost Drenthe op. Ironisch genoeg traden ze in etablissementen op waar ze als bezoeker niet naar binnen mochten, omdat er een minimum leeftijd van 18 jaar gold.

De groep kreeg in 1980 landelijke bekendheid met het nummer Eppo. Een optreden in 'Op volle toeren' bij de TROS was het gevolg. Al snel kwam het volgende succes. Het nummer Boer Harms werd een grote hit. De Dutch Boys stond met dit nummer in 1982 op nummer 2 in de Nationale Hitparade en vierde in de Top 40. Ook in Belgeë bleef het trio niet onopgemerkt. Na het succes van Boer Harms besloot De Dutch Boys om beroepsmuzikant te worden. Een jaar later, in 1983, trad De Dutch Boys behalve in Nederland en België ook op in Duitsland en op Mallorca.

In 1988 stapte Henk de Roo uit de band. Douwe Buiter verving hem. Zes jaar later, in 1994, vond ook Cor Maatje het welletjes. Henk van der Glas nam zijn stokje over. Tussen 1990 en 2000 werden er diverse cd's opgenomen. In Zwartemeer werd in 1997 het 25-jarig bestaan van The Dutch Boys gevierd.


-'Kiek es wie daor ankomt....Boer Harms.'


Info in het Dagblad van het Noorden d.d. 23 oktober 2001

In de Nederlandse muziekgeschiedenis zijn een aantal liedjes die geen nadere aankondiging nodig hebben. Dat geldt ook voor het nummer Boer Harms van de Dutch Boys. 'Ik ben Boer Harms en kom uut Drent' en ik hol van disco, nee het is niet te geleuven maar het îs zo.' Pure Drentse literatuur.

De Dutch Boys teren nog steeds op de roem van dit lied. En als het een beetje meezit willen ze dat succes herhalen. Met een compleet nieuw album, maar ook met een après-skiversie van Boer Harms. De eerste single dîe van het album wordt getrokken is De Euro. De Dutch Boys spelen daarmee in op de komst van het nieuwe betaalmiddel. De single wordt op 11 november, als de carnavals koorts losbarst, uitgebracht.

Zanger Douwe Buiter en de twee andere bandleden, Henk van der Glas en Jans Hoogeveen, hebben er hoge verwachtingen van. De Dutch Boys, 29 jaar geleden opgericht door Jans Hoogeveen, Henk de Roo en Cor Maatje, hebben hun naamsbekendheid aan Boer Harms te danken. Nog steeds treedt de huidige bezetting van de Dutch Boys zo'n zeventig keer per jaar live op tijdens bruiloften, personeelsfeesten en partijen.

Met hits als Mien zwien, Geert mien Belgisch peerd, Eppo en Amerika en Olde Pekela. "Maar", zegt Douwe Buiter, zanger en eigenaar van een naar hemzelf genoemde geluids- en opnamestudio in Klazienaveen, "we willen een doorstart maken. We hopen dat te doen met de nieuwe single over de komst van de euro." Die herstart wordt begeleid door het componistenduo Kees Hendriks en Eddy Hoogland. De twee zijn verantwoordelijk voor alle nummers op het nieuwe album.

Kees Hendriks, muziekleraar aan de Muziekschool in Emmen en leider van de Chipband, legt uit dat Boer Harms nog wel een grote rol speelt in de toekomst van de Dutch Boys. "We laten de figuur namelijk terugkomen in verschillende liedjes. Zo gaat Boer Harms 'skiën' en probeert hij op het internet te komen in 'www.farmerharms.nl'."

Alle nummers zijn net als in het verleden in het Drentse dîalect. "We hebben het echter niet gezocht in het kopiëren van de stijl van vroeger. De Dutch Boys zingen nu ook country, natuurlijk het feestgenre, maar De Euro bijvoorbeeld is gebaseerd op een Latijns ritme." De Dutch Boys zijn op 30 oktober live te zien in het programma 'Nederland gaat plat', dat via V8 wordt uitgezonden. Het album komt aan het eind van dit jaar uit. "-

Na 25 jaar besloot De Dutch Boys om het aantal optredens langzaam af te bouwen. De band verkocht de apparatuur en de vrachtwagen. Jans Hoogeveen legde zijn werk als beroepsmuzikant neer. Maar eind oktober 2007 stond De Dutch Boys toch weer op het podium in Hellendoorn. Ook tijdens het carnaval van 2008 had de band een drukke agenda. In de zomer van 2008 trad De Dutch Boys wederom op in Hellendoorn, maar nu tijdens het "helders fees".


Bandleden

  • Jans Hoogeveen
  • Henk de Roo (tot 1988, daarna Douwe Buiter)
  • Cor Maatje (tot 1994, daarna Henk van der Glas)


Discografie


Boer Harms terug van pensioen


Info in Dagblad van het Noorde d.d. 8 oktober 2007. Een artikel van William Pomp.


De Dutch Boys, die in de jaren tachtig succes hadden met hits als Boer Harms en Heb jij Mien Zwien Ook Zien, gaan hun comeback maken. De muzikanten uit Klazienaveen waren al met pensioen, maar omdat de aanvragen voor optredens bleven binnenstromen gaan ze weer met overall en klompen de b├╝hne op. Er komt zelfs een nieuwe single.

Het idee voor de comeback kwam van het Emmer artiestenbureau Roelofs. Met het steeds populairder worden van piratenmuziek kwamen er ook meer aanvragen voor een optreden van de Dutch Boys binnen. Muzikanten Douwe Buiter (60) en Jans Hoogeveen (49) hoefden er niet lang over na te denken toen de vraag kwam of ze weer wilden optreden. De gedachten gingen automatisch terug naar de voor hen zo succesvolle jaren tachtig, toen ze met hun toenmalige voorman Henk de Roo vaste gasten waren in programma's als Op Volle Toeren en Los Vast.

Na het 25-jarig jubileum van de band eind jaren negentig besloten de Drenten langzaam af te bouwen. De vrachtwagen werd verkocht, de apparatuur van de hand gedaan en het leven van beroepsmuzikant werd ingeruild voor een gewone baan. "Hier in het dorp wilden ze nog een groot afscheidsfeest geven, maar daar hebben we voor bedankt", vertelt Hoogeveen. "We wilden gewoon rustig stoppen zonder veel bombarie." Optreden deden ze niet meer, tot het eind van deze maand. Dan staan ze voor het eerst weer op de planken in Hellendoorn en zelfs voor carnaval 2008 zijn ze al geboekt. "We zijn er zelf nog een beetje beduusd van, maar het gaat echt gebeuren", vertelt Hoogeveen, die na zijn leven als muzikant bij Olyslager Verf aan de slag ging en daar ook gewoon blijft werken.

Douwe Buiter is inmiddels druk bezig met de nieuwe single. "We waren qua stem nooit Lee Towers en dat zijn we nog steeds niet, maar we gaan er gewoon een mooi feest van maken."


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl