In en om Assen

Dick Rienstra


Bronvermelding:
'En dan nu uw aandacht voor ...; opkomst, glorie en verval van het Nederlandse variété'. Jan Hof. Elmar - Rijswijk 2001.
ISBN 90 38 91 14 59 en WikipediaBiografie van Dick Rienstra

Dick Rienstra werd in Assen geboren (1941) op de hoek van de Oudestraat en de Molenstraat en ontplooide al vroeg zijn muzikale talenten. Op de lagere school was hij erbij als er door de leerlingen iets voor de ouderavond moest worden gepresenteerd, op de mulo werd daar een wat volumineuzer voortzetting aan gegeven, omdat hij gitaar had leren spelen en toen hij op de kweekschool in zijn woonplaats zat liet hij al doorschemeren dat hem, eenmaal afgestudeerd, geen lang leven als onderwijzer beschoren zou zijn, want zijn ambities gingen toen al duidelijk in de richting van een meer artistieke loopbaan. Hij zong goed, kon aardig acteren, zag er goed uit en had ambitie, waardevolle elementen voor de opbouw van een carrière op de planken die tot in 2001 zou voortduren.

Optreden voor een publiek, anders dan op de schoolavonden, deed hij in het orkestje The Doublé S Combo, waarin hij gitaar speelde en zong en ene Eric Nordholt achter de piano zat. Voor Eric zou het op muzikaal gebied daarbij blijven - hij koos voor een loopbaan bij de politie... Dick Rienstra zocht het dus in een andere richting. Waar dat maar kon trad hij op en toonde daarbij zoveel kwaliteiten, dat hij in het bekende radioprogramma De springplank van de KRO mocht optreden, en later als amateur zijn debuut op tv kon maken in Onbekend talent, ook een ontdekkingsshowtje, maar dat vanwege de uitstraling van het medium zwaarder telde.

Radio en tv bleken een goed wervingsmiddel, want hierdoor op hem attent gemaakt, nodigde de directie van de Tik Tak Shows, die al jaren in het noorden en oosten van het land werden gebracht, hem uit als zanger mee op tournee te gaan. Die kans liet hij zich niet ontnemen en zo kreeg hij in 1963 volop de gelegenheid zich in het professionele circuit te storten. Hij zong solo wat liedjes met een Amerikaans timbre, en zong samen met de vrouwelijke ster van de show, Mary Albers, een paar duetjes. Dat ging hem goed af en bij de familie Kok, die de directie voerde, legde hij de basis voor zijn bestaan in de wereld van het amusement. Hierna kon hij zingen bij gerenommeerde grootorkesten als het Metropole Orkest van Dolf van der Linden en The Skymasters, die in het begin van de jaren zestig nog steeds een belangrijke plaats in de wereld van de muziek innamen.

Eenmaal met het hoofd uit het raam werd hij gezien en dat leidde tot zoveel bekendheid, dat hij het leven van de beroepsartiest kon leiden. Hij trad in tal van programma's op en zong samen met de groten uit die jaren (zestig) als Liesbeth List en Rob de Nijs. Dat hij kwaliteiten had werd nog eens extra bewezen doordat hij werd opgenomen in de befaamde Snip en Snap Revue, een gezelschap dat zich alleen maar op de besten uit het vak richtte. Het schnabbelleven ging in 1970 over in een langdurig engagement bij het Amsterdams Volkstoneel van Beppy Nooy, dat maar liefst meer dan 250 keer het vooroorlogse successtuk Dejantjes bracht. Daarin kon hij als Dolle Dries, een van de hoofdpersonen, bewijzen dat hij niet alleen goed zingen, maar ook acteren kon.

Voortbordurend op dit succes vormde hij met Martin Käfig het zangduo De Jantjes, maakte een paar krakers en trok daarmee lange tijd door het land. Als solist haalde hij nog het nationale songfestival, hij zong, danste en acteerde in maar liefst zes musicals, speelde in een groot aantal tv-series een verscheidenheid aan rollen, trad op bij André van Duin, stond maandenlang in het voorprogramma van Toon Hermans' zilveren jubileumshow en trok vijf maanden lang met het orkest van de Koninklijke Luchtmacht door het land met de theatershow Sinatra, the Bond, the Music, een ode aan The Voice. Daarin bewees hij andermaal een zanger te zijn met een voice die Sinatra eer aandeed.


Wapenfeiten:

1941: Geboren op zondag 9 februari te Assen
1956/'62: Zanger bij Asser orkest The Double S Combo
1960: Radio zangdebuut in KRO's Springplank
1962: Eerste televisieoptreden in Onbekend Talent van de VARA
1963: Theatercontract bij de Tik-Tak show (revue)
1964/'69: Medewerker NCRV tv muziekprogramma's
1966/'68: René Sleeswijks Snip & Snap Revue
1966 Opname onder het pseudoniem Floris 6e van de Nederlandse versie van 'They're coming to take me away' op getiteld 'Ze nemen me eindelijk mee'.. Zie hier de clip uit 1966 op smallfilm dubbel-8
1970: Hoofdrol in musical De Jantjes bij het Amsterdams volkstoneel
1972: Rol in TV-serie De Kleine Waarheid (NCRV)
1974: Top-40 Veronica: Zangduo De Jantjes (met Martin Käfig)
1977: Eurovisie Songfestival Nationale Voorronde
1980/'86: Volkstoneel: zes producties bij Nooy's Volkstheater
1982/'85: TV-series TROS: o.a. De Fabriek, De Appelgaard en Dossier Verhulst
1989/'90: Voorprogramma Toon Hermans' One man show
1994: De Laatste Carrière; tv-serie, hoofdrol Thijs Kraal
1995: Solo-CD I'll be seeing you
1996: TV-series Baantjer, Fort Alpha, Toen was geluk, Zonnetje in huis
1997: Theatervoorstellingen Sinatra, the Bands, the Music met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht
1998: Tokio tv-commercial TPG
1999: Dick Rienstra in Concert (Swingfhonic '99) met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht
2000: Going Dutch theatervoorstellingen met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht
2000: Meer dan brood alleen, theaterrevue Hout- en Bouwbond CNV
2001: Een lach en een lied Theatertournee Zonnebloem
2001: Soap Onderweg naar morgen
2001: Musical 42nd Street; Rol: Abner Dillon
2002: TV-series: In de clinch, Spangen en Russen
2004/'05: Onverwacht Weerzien theaterstuk Zonnebloem
2006: TV-Toppers, met Carry Tefsen, Jos Brink en de Jantjes
2006/'07: Beauty and the Beast musical
2008/'09: Vleugellam, toneelstuk over afasie met Josine van Dalsum, Bruni Heinke en Dick en Robin Rienstra


Bezoek hier de website van Dick Rienstra


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl