In en om Assen

Drenthe PlatInfo op theaterdekolk.nl. Artikel van Henrie G. Heikens

Drentse humor op z’n best


Bij mijn opa en oma van de koale kant (schoonfamilie / aangetrouwden) lag steevast de langspeelplaat van Drenthe Plat op de platenspeler. En als we zondagsmorgens op bezoek kwamen, schalde regelmatig Gerrit oet Bork, Laamert oet Zweel en Klein Rieksie door de mono luidspreker, keer op keer dezelfde langspeelplaat, maar als we geluk hadden werd er door een oom een cassette meegracht met daarop de nieuwste uitgave van Drenthe Plat, want illegaal kopiëren is echt niet van de laatste tijd.

Het was eind jaren zeventig toen het Börker trio meewerkte aan Drenthe Plat 2, en wat waren we als Börkers en Drenten trots, toen ze een hit hadden met “De Pieteröliekar”. Binnen enkele maanden stond het nummer in alle hitparades en zelfs een aantal weken lang op nummer 1, radiozender Hilversum 3 bleef niet achter en draaide het nummer grijs. Dat werd ook nog eens versterkt door het Drentse dialect, want popgroep Normaal begon toentertijd Nederland onveilig te maken.

Nu zo’n 33 jaar na de oprichting van Drenthe plat verwacht je dat ze met de tijd zijn meegegaan, maar niets is minder waar. De humor van Drenthe Plat ligt nog steeds op straat en is eenvoudig, het doet oubollig voorkomen, maar voor de liefhebbers van deze humor bezorgen Hendurk en Geessie (Fred en Angie Rootveld), Tinus van Tuundorp (Freddy Prins) en Mans en Mina (broer & zus Bobby en Sara Rootveld) het publiek een gezellige onbezorgde avond. Het openingslied, tevens afsluitlied, is een Oudhollandse meeklapper en moest de sfeer er inbrengen, wat overigens goed lukt want het publiek klapte het eelt van de handen.

Alledaagse beslommeringen worden op humoristische wijze uitgebeeld, met een Drents accent die soms overdreven doet voorkomen, maar toch een gezellig schouwspel van dialect, sketches, muziek en conferences is. Hendurk & Geessie beeldden op komische wijze het duo Aaltje en Trijntje uit, als twee huisvrouwen op leeftijd die hun eigen wereld op het podium creëren. Zittend op een bankje worden hun kerels op de hak genomen, natuurlijk met en seksistische ondertoon maar alleszins niet vervelend.

Een groot contrast is dan het optreden van Tinus van Tuundorp, die met zij mooie Drentse accent en one man show weggeeft met originele frisse humor als kaasboer en met zijn boerencamping. Mans en Mina weten ook hoe ze de gezellige stemming er in moeten houden, en de eigentijdse humor van deze jongere generatie lijkt hun weg te hebben gevonden in het concept Drenthe Plat.

Verrassend aan deze voorstelling is, dat ze alle vijf één theatervoorstelling geven, maar toch ieder voor zich hun eigen stempel drukken in Drenthe Plat.Info op uitnieuws.nl

Drenthe Plat bestaat dit jaar 30 jaar.


Drenthe Plat, het populaire Drentse gezelschap dat zoveel humor in haar programma`s stopt, staat aan de vooravond van haar 30ste tourneeseizoen en dat is een mijlpaal, die er zijn mag. Toen eind jaren `70 de eerste Drenthe Plat LP op de markt verscheen had niemand ooit kunnen bedenken dat de formule voor het oergezellige Drentse avondje uit, zo lang stand zou kunnen houden.

Sterker nog: Drenthe Plat is de laatste jaren succesvoller dan ooit te voren  en ook voor het nieuwe tourneeseizoen , blijkt de belangstelling weer enorm. 


In de periode eind September 2007 tot April 2008 speelt de groep een handvol voorstellingen  kris kras door Noord- Nederland. Van Winschoten tot Zuidwolde en  van Steenwijk tot Emmen : overal is Drenthe Plat een graag geziene gast in theaters, schouwburgen en  dorpszalen.

‘Lachen is gezond’ is een typisch Nederlands spreekwoord. En dat brengt het theatergezelschap Drenthe  Plat al 30 jaar in praktijk. Om dat heugelijke feit te vieren trekt het gezelschap de komende maanden kriskras door het noorden van ons land met een hele nieuwe show vol  schitterende conferences, knotsgekke sketches en aanstekelijke liedjes. Drenthe Plat staat onder leiding van het duo Hendurk & Geessie, oprichters van het eerste uur, die niet alleen in de conferences, maar ook in de typetjesmakerij hun mannetje staan.

Erwin Kwant uit Rolde is de stotterende stuntelaar van het gezelschap, die het publiek met zijn onnavolgbare avonturen steeds weer op het verkeerde been weet te zetten. Tinus van Tuundorp is afkomstig uit Coevorden en zijn creatie als de sukkelige boerenknecht brengt de lachspieren danig in beweging. Mans en Mina completeren Drenthe Plat en met hun muzikaliteit en hun unieke acts weten ze het publiek regelmatig zowel te ontroeren als te  verbazen.


Wie is wie?Hendurk & Geessie

Hendurk & Geessie is het uit Bornerbroek afkomstige duo, dat al vanaf het prille begin actief bij Drenthe Plat betrokken is geweest. Ze zijn verantwoordelijk het schrijven van alle teksten en liedjes en ook alle sketchen werden door deze twee duizendpoten bedacht en ontwikkeld.

Ze vertellen over hun belevenissen met de buren, “Gaitjan en Dina van`t Riggelpoaltie “, een onvervalst Drents boeren-echtpaar , dat zich met list en luim door het leven slaat. Als “Aaltje en Trijntje” geven ze gestalte aan twee oude vriendinnen, die elkaar heel wat te vertellen hebben.Tinus van Tuundorp

Tinus van Tuundorp is alweer enkele jaren een vaste kracht van Drenthe Plat. Deze uit Coevorden afkomstige conferencier speelde het afgelopen seizoen zijn tweede volle jaar bij ons gezelschap en maakte meteen zijn grote doorbraak. Hij voelt zich op het podium als een vis in het water en heeft, zoals wij dat noemen, de “lach aan z`n gat hangen”.

Als “De Boer`nknecht”is hij de exponent van de ouderwetse Drentse conference, die we kennen van Laamert Oet Zweel en Klein Rieksie Oet Rolde. Zijn avonturen op het boerenbedoeninkje, ergens vlak bij de Duitse grens, zorgen voor heerlijke humor op z`n DrentsMans

Mans is al vele jaren betrokken bij Drenthe Plat. Van de kaartjes verkopen tot het bedienen van het licht – en geluid:hij heeft alle mogelijke functies doorlopen, totdat hij een paar jaar geleden vast tot de cast is toegetreden. Hij is een musicus in hart en nieren, die met zijn conservatoriumopleiding klassiek gitaar eigenlijk alle kanten op kan, maar die toch zijn hart heeft verloren aan de humor in dialect.

Dit jaar laat hij zich van zijn allerbeste kant zien in knotsgekke creaties als “De Orient Markt” en “De Dirigent”Mina

Mina is net als Mans onder aan de ladder begonnen en heeft zo de dialecthumor met de paplepel ingegoten gekregen. Zij zong vorig jaar een fantastische mooie ode aan Drenthe en voor dit jaar heeft zij opnieuw een aantal heerlijke bijdrages in petto.

Van het verrassende “Vlinders” tot het uitbundige “Met De Busse” : deze jonge humoriste is van vele markten thuis en laat dat in dit programma ook maar al te graag zien.
Tommy Edvardsen

Tommy Edvardsen is nu alweer voor het derde achtereenvolgende jaar de regisseur van Drenthe Plat. Van oorsprong is deze duizendpoot opgeleid als balletdanser. Als regisseur van het Pantomime Theater in Tivoli, Kopenhagen heeft hij zijn sporen in de humor meer dan verdient en met zijn strakke hand van regisseren zorgt hij ervoor, dat ons programma steeds meer zijn doel benadert.

Tommy Edvardsen was en is als regisseur en acteur bij verschillende gerenommeerde theatergezelschappen, commercial's op de t.v., speelfilms en t.v. series


De bakermat van Drenthe Plat


Bronvermelding:
'Oeze Volk, maondblad in de Drentse taol', drieenveertigste jaorgang -no. 4 - april 1999. Een artikel van de redaktieIvory Tower, plaoten maatschappij - geluudstudio. Record Company, Adio studio's, is de bakermat van Drenthe Plat.

Het hef zien stee in Bomebroek. Zo op 't oog mag dat wat vrömd van'n kander weden, het Drèentse hart zit der middenin. Ok de man die achter de produktie steeit, Fred Rootveld hef dat in zuk en zien vrouw is ok een Drentse. We waren van de redaktie al vaoker is van plan urn Rootveld en zien metwarkers met te nimmen in Oeze Volk. Maor as ze zuk weer anrikkemedeerden met heur optredens, was het te laot urn ze met te nimmen in het nummer van die maond. Dat waren we now ok weer. Ze gungen de Previncie weer deur in April en umdat wij op 't eerste van de maond al met het materiaol hen de drukker moot, kunden wij ze niet in de reklaome brengen. We doot het now wel, want dit jaor hef Fred Rootveld zien 25 jaorig jubileum. We bint met 'n kander gangs west urn de streektaol in ere te holden.

Wel al twintig jaor leden, trokken wij van Oeze Volk, met Drenthe Plat deur de Previncie. De komedianten, zoas Laamert Oet Zweel en de aandern, leuiten het volk met heur Drèentse humor lachen en wij prebeerden de mèensken abonnee te maoken op Oeze Volk. Dat hef lange tied angaon. En al zagen we 'n kander aal mettertied niet meer, een baand is der aaltied bleven, umdaj almaol met de Drèentse taol gangs bint. In november j.l. kwammen ze van oet Bornebroek met de bösschup dat der een CD op de markt kommen was met de artiesten Laamert Oet Zweel en Klein Rieksie. Dat was niet de eerste maol, now was het een eresaluut an die beide, die niet meer bij oons bint en die de Drèentse humor met zoveul inzet oetdraogen hebt. Dan was der in febewaori een CD met Appie oet Dwingel en Boer Bart. In april gungen ze op de toer met Tinus van 't Roldeveld, Gerrit oet Bork, Henduk en Geesie en Peer.

As eerbetoon an dizze artiesten plaotst wij de veurplaot van de CD 'Het beste van Laamert oet Zweel'. Zien verhaol van 'Laamert hen de TT', weur umtrent wereldneis. Het gros van de Drenten zal hum kend hebben.


Bezoek hier de eigen webstee van Drenthe Plat


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl