In en om AssenEduard Frankfort


Bronvermelding:
'Schilders van Drenthe'. Roel Sanders.
Dit zeer fraai uitgevoerde boek is te bestellen onder ISBN 90-6509-604-3Eduard Frankfort, Schoolklas, rond 1900 olieverf op doek, 38,5 x 52,5 Drents Museum, Assen (coll. SSK).


De losse verftoets van dit doek lijkt enigszins in tegenspraak met het streng geometrische patroon dat aan het schilderij ten grondslag ligt. Een verticale zuil wordt door een duidelijke horizontale afscheiding in de wanden van het lokaal doorsneden. Deze horizontale lijn wordt, afgezwakt, herhaald in de verzameling van de kinderhoofdjes, die, een beetje horizontaal en een beetje driehoekig, een overgang vormen naar de weer streng driehoekige vorm van het bankenplan. Het is niet bekend of dit een schoolklas in Drenthe voorstelt.


Biografie van Eduard Frankfort (Meppel 21.06.1864 - Laren 19.08.1920)

De wieg van Eduard Frankfort stond in Meppel. Zijn opleiding genoot hij aan de Rijksacademie in Amsterdam en ook studeerde hij gedurende een paar maanden aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar Arhur Briët en Hobbe Smith medestudenten waren. Behalve in Meppel woonde hij in Amsterdam, korte tijd in Zuid-Afrika en tenslotte in Laren. *Henri Koetser en *Lammert Leire van der Tonge behoorden tot zijn leerlingen. Hij schilderde landschappen en portretten, maar staat vooral bekend als schilder van boereninterieurs. Exposeren deed hij in binnen- en buitenland. Veel onderwerpen om te schilderen vond hij overigens dicht bij zijn geboorteplaats, in Drenthe en ook in Staphorst. Hij was lid van "Arti et Amicitiae" in Amsterdam en vervulde daarin een bestuursfunctie.


literatuur:

• Roel H.Smit-Muller, "Staphorst verbeeld, toen en nu", (Zwolle,2000) 12.
© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl