In en om Assen

Ellen ten Damme


Foto Clemens Rikken / Sunshine


Biografie Ellen ten Damme

Ellen ten Damme groeide op in het Drentse dorp Roden. Ze ging in Leek op het Nienoordcollege naar school. Na een studie Nederlands te hebben afgebroken doet Ellen ten Damme in 1989 in Hilversum de vooropleiding voor het conservatorium. Omdat ze niet van jazz houdt besluit ze toch maar over te stappen naar de kleinkunstacademie in Amsterdam. Daar bekwaamt ze zich in het piano spelen.

Ten Damme's carrière als actrice komt vlot van de grond. Nog tijdens haar studie speelt ze de hoofdrol in Paul Ruven's film 'Tranen van Maria Machita' ('91). In 1992 speelt ze naast Antonie Kamerling in 'De Kleine Blonde Dood'. Van 1992 tot 1994 speelt ze in de serie 'Pleidooi' Daarnaast zingt ze verschillende soundtracks van films in.

Daarbij komt ze in contact met gitarist Rob ten Bokum, met wie ze samen nummers opneemt. Via de muziekuitgever van Ten Bokum komt Ten Damme aan een platencontract met Mercury, waarvoor ze haar debuutalbum 'Kill Your Darlings' opneemt. De plaat krijgt goede recensies en wordt genomineerd voor een Edison, maar de verkoop valt tegen zodat een vervolg uitblijft. Ondertussen zit de actrice Ten Damme niet stil.

Ze is te zien in de films 'Wildgroei' en 'Hometown', verder doet ze wat gastrollen in Jiskefet. In 1997 voegt Ten Damme zich als toetseniste, violiste en zangeres bij de Amsterdamse new wave-band Soviet Sex. Met deze band brengt ze het album 'Hotel Winston' uit. Ook zingt ze een nummer op het album van Jeunes Turcs, dat een hit wordt in Turkije.

Verder werkt Ten Damme mee aan de soundtrack van de film 'Caspar, The Friendly Ghost'. Wat acteren betreft verlegt ze haar werkterrein meer en meer naar Duitsland Ellen ten Damme speelt de rol van Paula in de film 'No Trains, No Planes' van Jos Stelling (1999). Ook krijgt ze een column in het Volkskrant Magazine. Met Richard Janssen (Fatal Flowers, Shine, Rex) en JB Meijers (Shine, Supersub) werkt ze aan haar tweede album.

Ten Damme speelt in januari 2000 op het Noorderslag-festival. De opname-sessies voor het nieuwe album zijn nog steeds gaande, ondermeer in een studio te Brussel met, naast Janssen en Meijers, de ritmesectie van Urban Dance Squad: Michel Schoots (drums) en Silvano Matadin (basgitaar). Tussen de opnames door reist ze voor enkele weken naar Afrika voor filmopnamen van het film- en theaterstuk 'Ik Ben Bang' van Toneelgroep Amsterdam.

Op 26 april 2001 verschijnt 'I Am Here', het tweede album van Ten Damme. De eerste single heet 'It Ain't Easy'. Ten Damme staat met haar band op Pinkpop. Ook op het Lowlands festival is ze van de partij met ondermeer gitarist Robin Berlijn, contrabassist Gerco Aerts, drummer Jeroen Blankert en gitarist Peter Visser (Bettie Serveert).

Anton Corbijn maakt een gewaagde fotosessie van de zangeres voor het kerstnummer van muziekblad Oor. Ellen ten Damme staat met de Bonobo Band (waarin ook Robin Berlijn en Bart van Poppel meespelen) op de Parade en op Lowlands. De zangeres speelt een van de hoofdrollen in een aflevering van 'Tatort' en 'Volle Maan'. Het liedje 'Vegas' verschijnt zowel in de radioversie als de filmversie single.

Op 16 augustus 2002 werd ze vanwege borstkanker geopereerd met een borstsparende operatie. In januari 2003 volgde een preventieve chemokuur. De Atlantic Affairs tour die Ellen ten Damme zou gaan maken met de Duitse rocker Udo Lindenberg door China wordt in 2003 in verband met de longvirus SARS verplaatst. De tournee gaat begin juni in Duitsland van start. Tijdens het project van Udo Lindenberg worden bekende liedjes uit de jaren '20 en '30 gespeeld door Lindenberg en gastmuzikanten als Ellen Ten Damme, Nathalie Dorra, Tim Fischer, Heinz Hoenig en Nena. De zangeres speelt ook een bijrol in de speelfilm 'Interview' van Theo van Gogh.

In februari 2004 tourt Ellen ten Damme samen met onder andere Nina Hagen, Peter Maffay en Eric Burdon door Duitsland als onderdeel van 30 Jahre Panik-Power, het jubileumprogramma van Udo Lindenberg & Das Panikorchester. Daarna vertrekt de zangeres alsnog met Lindenberg naar China voor optredens.

Ze schrijft de muziek voor de speelfilm 'Castings' en werkt aan een nieuw album. Met enkele nummers daarvan staat ze op de Parade. De stemmen van Ellen ten Damme en zanger Hugo Sinzheimer van The Meteors zijn te horen op een internationale sprookjes-dvd die in de Conny Plank Studio te Keulen wordt opgenomen ten behoeve van de internationale hulporganisatie SOS Kinderdorpen.

Ten Damme zwemt in de kunstzinnige film 'FLO' van Daniëlle Kwaaitaal. De film wordt voor het eerst vertoond tijdens de Museumnacht 2004. Ellen ten Damme is zeer bekend in Duitsland dankzij rollen in vele (televisie-)films. Ze spreekt en zingt vrijwel accentloos Duits. Op 12 maart 2005 nam Ten Damme met het door Udo Lindenberg gecomponeerde Plattgeliebt deel aan de voorrondes van het Duitse Nationale Songfestival dat ze niet won.

De titel van het lied was oorspronkelijk Plattgefickt (platgeneukt), maar van hogerhand werd vriendelijk doch dringend verzocht de titel te wijzigen, en werd het 'Plattgeliebt'. Het lied is een anti - oorlogslied gericht tegen Bush en zijn Irak -beleid.

Ten Damme was ook te zien in een filmpje dat werd afgespeeld tijdens het optreden van Rowwen Heze toen ze de "De klompendans" speelde. Het filmpje was een daverend succes. Eind 2006 staat Ellen ten Damme met de Wild Romance in De Klinker in Winschoten tijdens De Nacht van Brood, een eerbetoon -mede naar aanleiding van de premiere van de film- aan de rocklegende.

In het kader van het Carré Wereld Zomer Festival heeft Ellen tem Damme van 5 t/m 30 augustus 2009 opgetreden in een speciaal rondom haar gemaakte internationale circusshow 'Cirque Stiletto'. De regie was in handen van Stanley Burleson. Daarna volgde de theatertour 'Durf jij ?!?' met een gelijknamige cd, die op 13 november 2009 uitkwam. Hierin zingt ze Nederlandstalige liedjes die geschreven zijn door o.a. dichter Ilja Leonard Pfeiffer.


Collectie het Geheugen van Nederland


Ik ben verliefd (Sha - La - Lie)


Bronvermelding:
'Groeten uit Grolloo'. Uitgeverij L.J. Veen 2010. ISBN 978 90 204 2525 3


Bij het Eurovisie Songfestival 2010 denkt iedereen aan de Nijmeegse zangeres Sieneke, maar in Drenthe heeft men zo zijn eigen herinneringen aan het festival, en dan vooral aan het liedje dat daar gezongen moest worden: 'Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie)', geschreven door Pierre Kartner.

Allereerst was daar zangeres Marlous Oosting uit Assen die mee had gedaan aan het Nationaal Song-festival. En dan was er de Drentse muzikant Fake ten Caat uit Hollandscheveld die als Faeke and The Emanon Project een Engelstalige versie van 'Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie)' opnam. Dat nummer werd in korte tijd een hit, mede dankzij internet. De versie had een hoog easylistening-gehalte, maar sloeg wel aan. Het AD en De Telegraaf schreven erover, diverse radiozenders en het NOS Journaal op 3 namen de berichten over. Er werden Twitter-acties op touw gezet om deze band naar Oslo te krijgen en de YouTube-clip (voor een appel en een ei gemaakt) trok in luttele dagen meer dan 100 000 kijkers.

Er was echter één versie van het liedje die nog meer indruk maakte. Een versie van een zangeres die opgroeide in het Drentse Roden en voor wie de provincie al snel te klein bleek. Al op de lagere school zong ze in een eigen bandje haar 'zelfgeschreven liedjes in kinderengels', zoals ze er zelf later over zegt. Het muzikale meisje heeft driejaar blokfluitles, gevolgd door zeven jaar vioolles. Op het Nienoordcollege in Leek, waar ze het atheneum volgde, had zij muziek als eindexamenvak. Via een afgebroken studie Nederlands in Groningen komt ze op de Kleinkunstacademie in Amsterdam terecht, waar ze piano leert spelen. Dat is de start van een eclectische carrière die overal ter wereld plaats lijkt te vinden, maar voor 'Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie)' keert ze terug naar haar roots. We hebben het over Ellen ten Damme, die met een hese fluisterstem een zwoele uitvoering van het liedje opnam voor RTV Drenthe.


Ellen ten Damme op één; info d.d. 17 september 2010

Ellen ten Damme heeft met haar duet met de 3J's Wat is dromen? haar allereerste nummer één hit gescoord.

"Wat is dit gaaf zeg", juicht de Cirque Stiletto-artieste na de bekendmaking van haar toppositie in de Single Top 100. "Al even leek het erop dat we het gingen halen, maar nu is het officieel. We hebben de champagne net laten knallen." Ellen laat er schalks op volgen: "Ik mag er wel niet te veel van drinken, anders val ik straks uit de nok van Carré, waar ik tot en met volgende week zondag met het circus sta."Ellen ten Damme op reprise; info op telegraaf.nl d.d. 24 augustus 2010. Een artikel van Mariët Oosterwijk

Ellen ten Damme hangt de diva uit. In de succesreprise van Cirque Stiletto gaat ze schitteren als Lady Gaga. In een sexy show komen al haar talenten samen. „We hebben een heel womenpowerblok!”

Ellen sleepte gisteravond een muziekprijs in de wacht. Met het winnen van de Gouden Notenkraker gaf het 42-jarige multitalent Stef Bos en Alain Clark het nakijken. Wie Ellen, vanaf donderdag, in Cirque Stiletto ziet, zal haar winst begrijpen. „Ik speel piano en viool, ik dans, hang in de nok... In deze vernieuwde Cirque Stiletto hebben we drie nieuwe acts toegevoegd. Er zit nu bijvoorbeeld een blok moderne dans in. Met muziek van onder anderen Lady Gaga, Beyoncé en Madonna. Een divablok dus eigenlijk, jawel, het womenpowerblokje!”

Ze knikt: „Ik regisseer min of meer zelf. Ik heb de vrijheid hoe ik een liedje breng. Stanley Burleson doet de choreografie. Het is fijn dat er al een deel van de show stond. Want ik heb het druk gehad.” Ze glimlacht: „Sommige acts lijken totaal geen inspanning te vereisen. Tijdens het zingen van Laziest girl in town is het alsof ik niets doe. Maar ik lig wél in spagaat, en moet zorgen dat ik mijn buikspieren aangespannen houd. Ik moet topfit zijn.” „Ik houd mijn lenigheid bij door op te treden. Publiek is teleurgesteld als ik een keer niet op mijn handen ga staan. Dat vragen ze dan alsnog. Soms ben ik net een aapje, ja.”

Ze veert op. „Vanuit Duitsland is er veel animo voor Cirque Stiletto. Misschien gaan we ook daar heen. Heerlijk, ik heb daar veel herinneringen”, vertelt Ellen, die vijf jaar geleden meedeed aan de voorrondes van het Duitse Nationale Songfestival. „Deze show is een droom die uitkomt. Ik heb zelf ook wel eens een circusachtig iets gedaan, met een koe en een konijn. Maar ik had nooit zelf zoiets durven opzetten”, vertelt de geboren Gelderse. „Producenten Henk van der Meyden en zijn vrouw Monica kennen op circusgebied iedereen, en houden bij wie er prijzen winnen in Monaco. En die mensen willen zij dan. Het zit dus wel snor qua kwaliteit.”

Met gepaste trots: „Ik ben performer, entertainer én zanger. Ik zit ook achter een vleugel, net als Lady Gaga. En ik word net zo blij van dansen als Madonna. Maar ehhh, heb ik al gezegd dat Cirque Stiletto helemaal live is? Dat zijn zelfs niet alle shows van Madonna…”


Bezoek hier de website van Ellen ten Damme


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl