In en om Assen

Erikah Karst


Ik ga mij door niemand meer de les laten lezen

Bronnen: 101 markante Drenten van Maxine Robeta Hilbrandie - Meijer; uitgeverij Moordboek, 2001 en Wikipedia

Zie voor update info de Eigen webstee van Erikah


Info op RTV-drenthe d.d. 9 april 2009

ZUIDWOLDE - De Drentse zangeres Erikah Karst heeft na een aantal dramatische gebeurtenissen de draad weer opgepakt.
Ze heeft een nieuwe cd opgenomen met de titel Eigenwijs. Voor het eerst zingt ze in het Nederlands en voor het eerst geen cd-presentatie in Drenthe maar in Hilversum. Erick Bakker sprak met Erikah, alvorens ze afreisde naar Hilversum.


Bekijk hier de documentaire over Erikah Karst


Bekijk hier de officiële video van het nummer  “Ik zie jou”


Beluister hier het nummer “Nobody knows”


Bekijk hier de video van het nummer “als je maar gelooft in mij”

 

Biografie van Erikah Karst

Erikah Karst verhuisde in haar veertiende levenjaar met haar familie vanuit Hoogeveen naar boerderij 'De Strozak' in Zuidwolde.
Hier kreeg ze de ruimte om haar liefde voor het zingen ongeremd uit te oefenen. Ze werd daarin gesteund door haar muzikale familieleden moeder Jannie en broer Rene, die samen nu al ruim twintig jaar liedjes zingen onder de naam 'Duo Karst' en op de achtergrond door vader Henk Karst.

Als kind trad Erikah (toen nog Erika) met succes op in meerdere talentenjachten en ze zong een LP vol met kinderliedjes, getiteld "Ik hol van Dréents' naar ideeën van schoolkinderen, door haar moeder Jannie Karst, Marga Kool en Dick Blancke tot liedtekst gemaakt en door Rene Karst op muziek gezet.

De jongste van de drie kinderen van het gezin Karst heeft altijd de drang gehad om in de schijnwerpers te staan en ook om het hogerop te zoeken. Ze is in alle opzichten een perfectionist en die eigenschap heeft haar gestimuleerd om een degelijke opleiding te gaan volgen aan het conservatorium in Zwolle en vervolgens aan de Academie voor Lichte Muziek in Hilversum.

Erikah heeft een neus voor goede beslissingen. Ze was zich ervan bewust dat het Drentse cultuurgoed een te smalle basis vormde voor haar carriere als zangeres. Terwijl het Duo Karst oude schoolliedjes en volksliedjes in het Drents blijft zingen, heeft Erikah besloten haar heil in het land van de ongekende mogelijkheden Amerika te zoeken en niet zonder succes.
Ze bracht er de single 'My heart goes out to you' uit en keerde naar Nederland terug met een contract in haar zak voor vijf cd's.

In Amerika miste ze Drenthe en haar familie erg. Ze houdt van de mentaliteit van de Drentse bevolking en van de taal, maar in haar oude omgeving ontbreekt de voor haar noodzakelijke wereldinstelling. Ze woont al een paar jaar in het westen van het land. In 1998 trouwde ze met Willem Haighton van Van Records Company.

Ze woont drie jaar in Amsterdam. In datzelfde jaar wordt 'My heart goes out to you' ook in de VS en Canada uitgebracht. Eind december zingt Karst een televisieduet met zanger Tony Hadley (Spandau Bellet) en treedt op met acteur Jeff Trachta (Thorne Forrester) van de Amerikaanse soap The bold & The beautiful, wanneer hun roadshow in december Nederland aandoet.

In Nederland probeert ze voet aan de grond te krijgen met haar Engelstalige songs, die een mengeling bezitten van rhythm and blues en van het soul- en poprepertoire.
Haar debuutalbum 'Grown Woman' uit 1997 is hier een prachtig voorbeeld van; het werd de cd van de week op Radio 2.

Aan het einde van 1999 wordt de single 'Psychotic, neurotic' uitgebracht. 3FM draait het nummer, maar het haalt de hitlijsten niet. Begin 2000 volgt het album 'The buelton diaries'. Hierop zingt Karst onder meer een duet met Joshua Kadison. Van het album worden nog twee singles uitgebracht ("Big taboo" en "Just a little").

Met haar mooie stem, haar charisma en karakter blijft ze een bescheiden jonge vrouw. Ze hoopt dat de kwaliteit van haar zingen komt bovendrijven.

Ze verschijnt regelmatig in tv- programma's. Ze doet al mee. Volgens de professionals voldoet ze aan alle criteria om de top te bereiken. Dat ze inmiddel volwassen (grown) is geworden bewijst haar laatste album 'The Buellton Diaries' .
Met zeer ervaren studiomuzikanten als Waddy Wachtel en Tim Pierce en geproduceerd door Amerikaanse toppers als David Kershenbaum en Val Garay zette ze in een studio in Californië een ander soort nummers op de plaat, soms rauw, soms verleidelijk, maar altijd blijft ze zingen met die prachtige stem, ze overschreeuwt zich niet.

In 2001 verhuist Karst met haar man naar Londen, in de hoop daar verder te kunnen werken aan haar muzikale carrière. Het wordt echter stil rondom de zangeres. In 2004 komt ze terug naar Nederland en scheidt ze van Haighton. In de periode tussen 2005 en 2006 volgt een nieuwe relatie, waaruit een zoontje geboren wordt (juni 2006). De relatie eindigt vlak na de geboorte. Intussen wordt vastgesteld dat de zangeres aan suikerziekte lijdt.

In de jaren die volgen, neemt Karst de tijd om zichzelf te hervinden en schrijft ze nummers voor haar Nederlandstalige album 'Eigenwijs'. Dit bevat vooral vertalingen van Italiaanse nummers, maar ook eigen werk en een Nederlandstalige versie van 'Have a little faith in me' van John Hiatt. De eerste single van het album is 'Ik zie jou', welke op 13 maart 2009 uitkomt.
Het album volgt op 10 april van dat jaar. In juli verschijnt de volgende single 'Als je maar gelooft in mij', welke Karst samen met haar moeder schreef.
De zangeres is dat jaar op diverse Nederlandse podia te vinden.

In augustus van het jaar 2009 komt opnieuw een album uit met de hierondervermelde promotie - tekst van het bureau easybookings:

Openhartig, veerkrachtig maar vooral... lekker eigenwijs
Een nieuwe start voor Erikah Karst

Ze stond ooit te boek als een van de grootste beloftes van Nederland en mag nu het best bewaarde geheim uit muziekland heten: Erikah Karst. Eigenwijs, haar eerste album in acht jaar tijd, gaat daar verandering in brengen. Daarop hoor je Erikah zoals je haar nooit eerder hoorde: ouder, wijzer (maar niet minder vrolijk) en... in het Nederlands!

In 1997 maakte Erikah Karst met Grown Woman een absoluut droomdebuut. De plaat viel goed, de single My Heart Goes Out to You schopte het tot Paradeplaat en de publiciteitsmachine begon te lopen.
Na een duet met Spandau Ballets Toney Hadley, een Edison nominatie, een internationale platendeal en dito huwelijk verhuisde de Drentse zangeres naar Londen. In Amerika nam ze een tweede album op, een plaat en een periode waar ze nu met gemengde gevoelens op terugkijkt. "Dat buitenlandavontuur was nooit een vooropgezet plan maar is me een beetje overkomen.
Zo'n moment dat je in New York de Tower Records binnenstapt en dat ze daar jouw cd in de schappen hebben, met een eigen naamplaatje, is enorm kicken.

Dat neemt niemand me meer af. Maar de platen zelf voelen eigenlijk niet als mijn platen. Ik werd in een hokje gedwongen, mocht niet zingen zoals ik wilde. Het moest allemaal alternatiever, men wilde kreuntjes en daarna werden er stemvervormers en housebeats overheen gegooid.
Als ik eerlijk ben dan is een Amerikaanse doorbraak nooit een droom van me geweest.
Daarvoor moet je alles -en soms ook wel jezelf- aan de kant zetten.
Maar ik wil juist laten horen wie ik ben, hoe ik klink en dat kan nu ik weer terug ben in Nederland. Ik ben minder naïef geworden door wat ik allemaal heb meegemaakt.
Daar komt de titel ‘Eigenwijs’ ook vandaan: dit is míjn tijd en míjn plaat en ik ga me door niemand meer de les laten lezen."

Eigenwijs is het testament van een jonge, veerkrachtige vrouw die een bak relationele en medische ellende over zich uitgestort kreeg maar de problemen ook aanpakte en overwon. "Het autobiografische hoor je wel aan het album af. Bijvoorbeeld in het nummer Ik sta weer op.
Dat is eigenlijk het officieuze motto van de plaat. Ik denk dat veel mensen zich in de tekst herkennen. Soms heb je van die momenten dat je compleet in de kreukels ligt, bijvoorbeeld als je relatie verbroken is.
Door de allesomvattende pijn voelt het alsof de wereld vergaat. Maar het mooie is dat je dan toch de moed weer bij elkaar sprokkelt, hoe moeilijk dat ook is. Ik sta weer op is in één take opgenomen.
Je hoort dat ik op een gegeven moment echt breek. Dat maakt het eerlijk. Ik vind het niet erg als iemand mijn verdriet erin terughoort. Die kwetsbare kant maakt het juist mooi en authentiek.
Maar de rest van het album is vrolijk en optimistisch, zoals mijn karakter, vandaar de uptempo songs. Zonder de dalen geen pieken. Eigenwijs laat horen wie ik ben: een optimistisch mens. Met nummers waar ik en de luisteraar energie van krijgen."

Eigenwijs is het. 100% Erikah, maar wel met een beetje support van haar familie. Broer René, zelf al succesvol in het Nederlandse repertoire, bracht haar op het idee om een Nederlandstalige plaat te maken en produceerde het album, ma was klankbord en hielp met het vertalen van de songteksten.
Aan de keukentafel was dat vertaalwerk soms razendsnel -John Farnhams Have a Little Faith in Me werd Als je maar gelooft in mij- maar soms ook dagenlang geploeter voor dat ene juiste woord.
Het merendeel van de liedjes is van origine Italiaans, waarbij het Erikah niet om een letterlijke vertaling ging, maar om teksten die de essentie van haar gevoelens in woorden vangen.
Met een Italiaanse basis en een Nederlandse vertaalslag is een vergelijking met Marco Borsato natuurlijk nooit ver weg. "Dat beschouw ik als een compliment. Geen Nederlandse artiest die zo integer zijn emotie kan laten horen."

Als Erikah het voor het zeggen heeft, dan is de ideale plek voor haar album in de cd-kast tussen Borsato, Ilse de Lange, Edsilia Rombley en Mathilde Santing. "Als mensen mijn stem met Mathilde Santing vergelijken ben ik trots.
Een fantastische stem, en ook heel duidelijk.
Dat vind ik belangrijk. Ik weet nog dat ik op mijn 24e op de Academie voor Lichte Muziek, les had van John de Mol senior. T
oen ik klaar was met zingen biggelden de tranen over zijn wangen, zo had ik hem geraakt. Maar minstens zo'n mooi compliment was dat hij zei dat hij nog nooit iemand zo perfect Nederlands had horen zingen."

Perfectionistisch als ze is heeft Erikah veel geschaafd aan het album tot ze helemaal tevreden was.
Nu is ze klaar om de studio in te ruilen voor de planken, want het podiumdier in haar kijkt reikhalzend uit naar optredens en concerten.
Als het aan haar ligt slaat het Nederlandse spreekwoord 'driemaal is scheepsrecht' ook een beetje op het frisse, oprechte Eigenwijs. "Ik voel me nu meer Erikah dan tien jaar terug," zo zegt ze. "Daarom heet het ook zo”.

Info op de website van RTV-Drenthe


De CD van de Week komt deze week van Drentse bodem. Negen jaar na haar laatst verschenen album Buellton Diaries presenteerde zangeres Erikah Karst afgelopen week haar nieuwe CD Eigenwijs. Een titel die de zangeres, zoals ze zelf zegt, op haar lijf is geschreven.
Dit is zeker van toepassing op de totstandkoming van dit album waarbij ze op haar eigen wijze een duidelijke keuze heeft gemaakt m.b.t. de nummers die uiteindelijk op Eigenwijs zijn verschenen.

De gebeurtenissen in haar priveleven hebben ervoor gezorgd dat we negen jaar op een nieuw album hebben moeten wachten. Een aantal nummers op het album verwijzen naar deze periode in haar leven.
Het album is echter een vrolijk Nederlandstalig popalbum geworden waarmee ze een periode wil afsluiten en wil aangeven dat ze weer helemaal terug is.

Op Eigenwijs staan in totaal 12 nummers waarvan er 3 door Erikah zelf zijn geschreven.
Daarnaast staan er een aantal vertalingen en bewerkingen van Engelse en Italiaanse nummers op. Daarvoor kreeg ze onder andere hulp van moeder Jannie Karst die , net als voor het album Supergave Tijd van zoon René Karst (2007 – CD van de Week), een aantal teksten voor haar rekening nam..
Het eerder op Supergave Tijd verschenen duet Naar Jou (Onder Zeil), met broer René, is ook op dit album terug te vinden. Verder schreef Erikah samen met Tony Neef het nummer Lekker Ding.

Kortom Erikah is weer helemaal terug van weggeweest en dat zullen we deze week volop laten horen.

Discografie

2009 Eigenwijs
2000 The Buellton Diaries (CD)
2000 Big Taboo (CDS)
2000 Just A Little (CDS)
1999 Psychotic Neurotic (CDS)
1997 My Heart Goes Out To You (7")
1997 Grown Woman (CD)
1997 I Don't Know (CDS)
1997 Nobody Knows (CDS)
1997 Seperate lives (CDS)
1985 Ik Hol Van Dreents (LP)


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl