In en om AssenFolkert Haanstra


Folkert Haanstra, Dreigend onweer olieverf op spaanplaat, 80 x 96 Drents Museum, Assen

Dreigender kan een naderend onweer welhaast niet worden weergegeven dan juist door het effect dat het bijzondere licht heeft op een korenveld. Van het krachtige geel over de volle breedte van het doek, in fel contrast met de woelige lucht, gaat een angstige beklemming uit voor een naderend onheil waaraan niet te ontkomen is.


Folkert Haanstra (Goor 13.03.1920 - Vries 14.12.1985)


Folkert Haanstra bezocht de kweekschool in Hengelo, waar hij in 1940 afstudeerde. Daarna werd hij aangesteld als onderwijzer in Markelo. Toen hij een betrekking in Arnhem kon krijgen, greep hij die kans aan, omdat hem dat tevens de mogelijkheid bood de Academie voor Beeldende Kunsten in die stad te bezoeken. Drie jaar lang, van 1953 tot 1956, volgde hij er de avondlessen. Vanaf 1953 was hij tekenleraar aan verschillende scholen voor middelbaar onderwijs en aan de Pedagogische Academie in Heerenveen.

Hij woonde toen met zijn gezin in Meppel. In 1964 kwam hij naar Vries. Een jaar tevoren was hij begonnen aan een docentschap aan de Academie Minerva in Groningen. In de periode 1969 tot 1974 onderbrak hij deze dienstbetrekking om als vrij kunstenaar in zijn onderhoud te voorzien. Naast schilderijen, maakte hij collages, die soms abstract, soms figuratief, maar vaak landschappelijk waren. Veel werk is ook gewijd aan een Drents dier bij uitstek, het varken. Bekend is het verhaal van een boer die op een tentoonstelling een dergelijk schilderij wilde kopen, maar die bij het horen van de prijs, die de aankoopprijs van het dier in levende lijve te boven ging, verbijsterd de zaal verliet.

Naast schilderijen maakte Haanstra ook monumentaal werk. Wandschilderingen zijn te vinden in een middelbare school in Meppel en een laboratorium in Wijster. Voor de hal van het kantoorgebouw van Van Gorcum op het industrieterrein in Assen maakte hij een mozaïek.


Bronvermelding:

'Schilders van Drenthe'. Roel Sanders.
Dit zeer fraai uitgevoerde boek is te bestellen onder ISBN 90-6509-604-3© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl