In en om Assen

De blues en diepe dalen van Harry Muskee
De Tropenjaren

Voor Cuby + Blizzards zijn de jaren 1965 tot 1972 tropenjaren. In 1966 verschijnt het album Desolation met nummers als 'Ginhouse blues', 'Hobo blues' en 'Just for fun'. In 1967 komt Groeten uit Grollo uit met de klassiekers 'Another day, another road' en 'Somebody will know someday". In 1968 wordt C+B uitgeroepen tot beste bluesband van Nederland en krijgen ze een Edison voor Desolation. In hetzelfde jaar verschijnt Thrippin' thru' a midnight blues met het koningsnummer "Window of my eyes'.

Naast honderden optredens in Nederland maakt de band tournees door Duitsland, België, Zweden, Polen, Tsjecho-Slowakije en Engeland. Ondertussen verlaat de ene na de andere muzikant de band en blijven slechts Harry Muskee en Eelco Gelling als constante factor over. Samen met Hans Lafaille, Heimig van de Vegt en Herman Deinum maken ze in 1969 de elpee Appleknockers Flophouse. Voor de hoesfoto zorgen naakte dames op het biljart van Café Perkaan in Wezup voor opschudding. Het titelstuk van de elpee blijkt de laatste hit van de band.


De zeven magere jaren

Als in 1970 de elpee Too blind to see verschijnt, zijn Cuby + Blizzards al een beetje over hun muzikale hoogte¬punt heen. De volgende elpee Simple man wordt in 1971 de voorbode van het einde dat in 1972 met het laatste studioalbum Sometimes eigenlijk een feit is. In 1973 is er nog een afscheidsconcert in Bellevue in Assen en dat wordt een jaar later nog eens dunnetjes overgedaan in de VARA-studio in Hilversum. Na zeven vette jaren breken nu de magere jaren aan. Harry Muskee zal daar als het gezicht van C+B het meeste van merken. Medio jaren zeventig gaat het gewoon niet meer. Misschien is het fysieke of creatieve moeheid. Of allebei. Anderen nemen het initiatief tot de oprichting van de band Red White and Blue. Het werkt niet. Het image van de band past niet bij Muskee.

Harry's kleur is zwart en niks flower-power. Hij voelt zich diep ongelukkig. Zeker als Eelco Gelling in 1976 naar Golden Earring vertrekt. Soms moetje tot de bodem gaan om jezelf weer te kunnen oprichten...


Een van de eerste foto's van Cuby and the Blizzards: v.l.n.r. Willy Middel, (boven) Hans Kinds en Eelco Gelling,
(onder) Dick Beekman en Harry Muskee


Tot op de bodem

In 1977 formeert Harry de Muskee Gang met muzikanten uit de regio. Het wordt een komen en gaan van muzikanten. Ook buitenlanders komen langs. Jeff Reynolds en Steve Francovics spelen even mee. Gelling komt en gaat. De band rommelt wat aan. Tot in 1983 de elpee The Legend wordt opgenomen bij Jan Willem Ludolph in Studio Spitsbergen in Zuidbroek. Een markant album, waarop Paul Smeenk gitaar speelt. Willem van der Linde gebruikt het titelnummer later voor zijn film De Legende. Eigenlijk markeert dit project het einde van een periode. In 1986 verschijnt Rimshots in the dark als laatste elpee van de Muskee Gang. Het is meer een contractuele verplichting dan een creatief album. Het is bovendien de laatste keer dat Gellings gitaar op een album van Harry te horen is. Drugsproblemen tijdens de opnamen en gedoe bij een optreden in Duitsland doen de deur dicht. Einde van een broederschap. Ongeveer tezelfdertijd loopt Harry's relatie met Mariska Cock op de klippen. Ze was na Miep Huisman zijn tweede grote liefde. Het leven is hard en ongenadig. De bodem is bereikt


Brother Booze

Er liggen vijfjaar tussen het nummer T've allways been lonely' van Rimshots in the dark en 'Brother booze' van het album Cut de luxe. Een periode waarin veel gebeurt en eigenlijk ook weer niet. Het is een tijd waarin 'broeder alcohol' een te belangrijke rol in het leven van Harry Muskee gaat spelen. De soul is niet meer op het podium aanwezig. Onder invloed van de nieuwe bandleden Gino Jansen, Roy Kuschel en Hannes Langkamp, die eerder in Fox the Fox speelden, ontwikkelt de muziek zich meer richting funk. Oude fans haken af en nieuw publiek is moeilijk te winnen. Manager Jan Vrielink probeert er een tijdlang het beste van te maken, maar het is een ondankbare klus. Zo af en toe heeft de 'devü' Harry zo in zijn greep dat er valt weinig te managen. Jan Vrielink wacht hetzelfde lot als eerder - om andere redenen overigens - Jan Venhuizen en Yde de Jong trof. Hoewel veel muzikanten in de kroeg hun ondergang vinden, vindt Harry er zijn geluk.

Eind jaren tachtig ontmoet hij in het café Douwina Oosterhof. Een kordate, nuchtere Groningse die dan nog niks heeft met de artiest Muskee, maar des te meer met de mens Muskee krijgt. Vijfentwintig jaar geleden verliet Harry Assen voor Grolloo. Nu ontvlucht hij opnieuw zijn geboortestad. Weg uit het circuit, waarin hij altijd wordt aangesproken en iedereen hem vraagt om er nog een eentje te drinken. Hij gaat bij Douwina in Rolde wonen. Dagelijks gaat hij met zijn hond Floor de natuur in. Oude vrienden blijven hem trouw. Henk en Hennie Kamp rijden hem zo nodig naar afspraken en optredens. Met Egbert Streuer speelt hij biljart in Café Hofsteenge.


Cuby and the Blizzards in Café Pelikaan in Wezuperbrug


De Stichting C+B

Harry Muskee is inmiddels vijftig. Hij is toe aan de aftrap voor de tweede helft. Op dat moment treft hij zijn oude voetbalmaatje Johan Derksen. Ooit speelden ze samen in een gelegenheidsvoetbalelftal in Zuidlaren. Beiden werden prof: Derksen in het voetbal, Muskee in de muziek. Ze blijven elkaar volgen. Muskee leest Voetbal International, waarvan Derksen hoofdredacteur is, en Derksen houdt nog steeds van Harry's blues. In 1996 neemt Derksen het initiatief voor een revival van Cuby + Blizzards. Inmiddels is er na een trip naar Curaçao in 1994 een eind gekomen aan de band Muskee, de opvolger van de Muskee Gang. De irritaties zijn te groot geworden. Skysongs on the spot is het laatste album van de band. Het spel kan weer van voren af aan beginnen. Maar nu professioneel. Johan Derksen richt samen met Henk Aa, Dick Molenaar en Jan Lagendijk de Stichting C+B op.

Na een jaartje Mojo wordt het impresariaat Senf in de arm genomen om een tournee langs theaters te organiseren. Er komen nieuwe Blizzards het toneel op. Of nieuw... de 'Zwolle connection' - Herman Deinum, Hans Lafaille en Heimig van de Vegt - treedt weer aan. Zelfs Gelling wordt nog even gepolst, maar Harry is het verleden niet vergeten en zijn loyaliteit ligt bij Erwin Java als sologitarist.


Erwin Java

Harry kwam als jongen al bij de Indische familie Java aan de Alberdastraat in Assen over de vloer. Hij volleybalde met Erwins broers André en Dop bij Tornado. Oude en hechte relaties. Erwin Java speelde vroeger sologitaar bij White Honey, de band van de Groningse zangeres Hanneke Kappen, en later in de Wild Romance, de begeleidingsband van Herman Brood. Erwin is een professional, afgestudeerd aan het conservatorium en gitaardocent. Vanaf 1985 speelt Erwin bij Harry en reizen ze samen naar de optredens. Duizenden kilometers zitten ze naast elkaar in de aftandse Peugeot van Erwin. Zoiets schept een band. En Harry is loyaal aan mensen die hem trouw zijn. Dus geen Gelling maar Java. Mondharmonicaspeler John Lagrand maakt de band compleet. De theatertour van Cuby and the Blizzards wordt een succes.

Maar het is wel wennen, want een theater is wat anders dan een cafézaal of een bluesclub. Publiek op stoelen en een directeur in de coulissen. Formele contracten met rechten en plichten. Artistieke vrijheid versus de nieuwe zakelijkheid. Het schuurt, wrikt en wringt. Johan Derksen haakt na een paar jaar af. Er vliegt wat modder in de rondte, maar na enige jaren wordt de vrede getekend. Eens fan, altijd fan. Het gaat goed met Cuby and the Blizzards en het publiek komt in steeds grotere getale. Zakelijk zit het ook goed. Een geweldige geruststelling voor Muskee die eindelijk loon naar werken krijgt.


Harry Muskee en Eelco Gelling


Harry's Bleus bij Radio Drenthe

Op een zaterdag in het voorjaar van 1990 is het druk bij Radio Drenthe aan de Beilerstraat in Assen. Harry Muskee is het middelpunt van een live-uitzen-ding ter gelegenheid van zijn 25-jarig artiestenjubileum. Oud-bandleden zijn aanwezig en via de telefoon is er contact met Luther Allison in Parijs en Eddie Boyd in Helsinki. Van wethouder Henk de Roos ontvangt Harry de erepenning van de gemeente Assen. Hij is er best trots op, vertelt hij. In september van hetzelfde jaar begint Radio Drenthe met het programma Harry's Blues dat samengesteld en gepresenteert wordt door Harry Muskee en Albert Haar. Een samenwerking die - met onderbreking van een jaar - tot op de dag van vandaag intact doorgaat. Nimmer wordt er verzaakt.

In 1991 en 1999 reizen beiden door Amerika op zoek naar de wortels van de blues. De VPRO raakt erbij betrokken en uit die samenwerking komt het programma Bluesspots voort. Harry heeft gesprekken met meer of minder bekende Nederlanders op hun favoriete locatie, zoals Simon Vinkenoog, Jan Marijnissen en Han Reiziger. Harry groeit als interviewer en tegelijkertijd kan hij regelmatig collega-muzikanten een radiopodium bieden voor hun muziek.


Hotel Grolloo

Eén van de gasten in Bluesspots is Daniël Lohues, liedjesmaker en zanger/gitarist van Skik. Ondanks een flink leeftijdsverschil is er voldoende dat hen bindt: blues, klassieke muziek, Drenthe en de natuur. Over en weer spelen ze regelmatig met elkaar. Bijvoorbeeld op het kleine podium van De Amer in Amen. Daar wordt in 2000 het album Hotel Grolloo opgenomen. Het eerste album dat op Drentse bodem volgespeeld wordt en uitstekend verkoopt. Op de plaat zijn gastoptredens te horen van Tineke Schoemaker, Barry Hay, Huub van der Lubbe, Bennie Jolink en uiteraard Daniël Lohues. In hetzelfde jaar verschijnt de box Blues travelier met vier cd's over de historie van de band. Een geweldig succes, ook al deelt Muskee door contractproblemen onevenredig weinig in het financiële resultaat van het project. Erfenisje uit het verleden...

Na bijna veertig jaar ups en downs is er eindelijk stabiliteit gekomen. Harry Muskee hoeft niet meer te vechten. Hij gedijt in rustig Rolde. Vrienden zorgen ondertussen voor wat exterieur vertoon. Gerard van Klaveren realiseert een borstbeeld van Harry in Grolloo en in 2000 ontstaat de Stichting tot behoud van cultureel erfgoed Harry Muskee, kortweg Stichting Erfgoed Muskee.


De blues is 'salonfähig' geworden

Die maakt in 2001 de tentoonstelling Groeten uit Grollo in Muskees voormalige woonstee aan de Voorstreek in Grolloo en zorgt ervoor dat in 2003 het boek De Missie van Jeroen Wielaert verschijnt. Cuby and the Blizzards maken een tournee door Zuid-Afrika, er wordt gespeeld op Curaçao, met de Johan Willem Friso Kapel en bij het kennismakingsbezoek van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aan Drenthe. De voormalige rebel wordt een heer wanneer hij in 2003 een koninklijke onderscheiding krijgt opgespeld. Gedeputeerde Marga Kool moest in 1992 nog grote ambtelijke weerstand overwinnen om Harry Muskee de Culturele Prijs van Drenthe te kunnen toekennen, in 2003 blijkt de blues 'salonfähig' te zijn geworden.

Ondertussen gaat het boegbeeld van de blues gewoon door. Met grotere zekerheden en daardoor wat meer rust om te genieten.


Bronvermelding:

'Altied Underwegens', 2006 Publiqueuitgevers Emmen. ISBN 90 77461 06X. Een artikel van Albert Haar.


Harrie Muskee (MDF 4 mm; 10 x 7 cm. Artist: Jigsawartwork)


Info op woestenledig.nl d.d. 31 maart 2011


Harry Muskee krijgt er weer een onderscheiding bij

En wéér wordt Harry Muskee geëerd. Volgende week zaterdag wordt de zanger uit Rolde bijgezet in de Dutch Blues Hall of Fame, een eregalerij voor Nederlandse blues muzikanten. Als eerste, omdat de hal gloednieuw is. "Maar vooral omdat zijn naam als eerste kwam bovendrijven", vertelt initiatiefnemer Karin Newmann uit Leiden. Newmann is voorzitter van de Dutch Blues Foundation, een organisatie die zich inzet voor de promotie van bluesmuziek én Blues muzikanten. Bijvoorbeeld met schoolprojecten, talentenjachten, prijsuitreikingen en dus een Hall of Fame. "We doen dit in samenwerking met de Amerikaanse Blues Foundation zodat het voor muzikanten makkelijker wordt om aan optredens te komen. Bedoeling is dat ieder Europees land een eigen stichting krijgt."

Muskee is de grondlegger van de bluesmuziek in Nederland, stelt Newmann. "Zijn bekendheid is internationaal, dat wordt wel eens vergeten. Toch is het ook voor muzikanten van zijn kaliber lastig om aan optredens in, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten te komen. Vooral vanwege de strenge visumregels. Alleen als je wordt uitgenodigd, mag je komen spelen." De entree in de Dutch Blues Hall of Fame wordt Muskee’s zesde grote onderscheiding. Eerder kreeg hij een Edison voor het album Desolation, de erepenning van de stad Assen en de Culturele Prijs van de provincie Drenthe, werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau, ontving hij een Gouden Harp voor zijn oeuvre en volgde een benoeming tot ambassadeur van de provincie Drenthe.

Omdat de Hall vooral symbolisch is, krijgt Muskee ook nog eens een award. Johan Derksen reikt 'm 9 april uit in Nieuw-Vennep. Dan wordt tevens officieel bekendgemaakt dat Oscar Benton zal worden toegelaten, als goede tweede. In juni gaat het bewieroken van Muskee overigens weer verder. Die maand opent in Grolloo het Muskee Museum en is hij stralend middelpunt van een eigen Blues festival.


Een zéér informatieve documentaire

Bekijk hier de documentaire van León Verkade en Flip van der Enden – naar een idee van Jan Douwe Kroeske – ‘Cuby + Blizzards 40+’; duur: 59.38 min.


Harry Muskee, de Drentse en nationale blueslegende op 70 jarige leeftijd in Rolde overleden


Harrie Muskee (foto gemaakt en gedeeld door Sjoerd Punter)


Info op Assserjournaal.nl d.d. 27 september 2011

Harry Muskee, de algemeen erkende blueslegende, is maandagavond op 70-jarige leeftijd overleden. Eind juli werd de in 1941 in Assen geboren musicus voor een galblaasoperatie in het WZA opgenomen, en lag enige tijd op de Intensive Care. Terwijl hij herstellende was van de operatie werd bij hem en niet meer operabele leverkanker geconstateerd. Door zijn ziekte moest Harry Muskee verscheidene aan hem gewijde eerbetuigingen aan zich voorbij laten gaan.

Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag verscheen in mei een nieuwe CD en een boek over de Drentse blueslegende. In de boerderij, van waaruit in 1967 de LP ‘Groet’n uit Grolloo’ werd gepresenteerd en de historie van Cuby en The Blizzards begon, is een permanente expositie ingericht, die veel belangstellenden trekt. Omdat in Assen de ‘roots’ van Cuby and the Blizzards liggen, was er ook in het stadhuis een daarvan afgeleide expositie Back Home te bezichtigen.


Info op Assserjournaal.nl d.d. 30 september 2011. Een bijdragen van Egbert PrentMeer dan 2000 fans namen bij Cuby Museum in Grolloo afscheid van Harry Muskee Een lange rij geduldig wachtende fans van de maandag op 70-jarige leeftijd overleden Drentse blueslegende Harry (Cuby) Muskee namen vrijdagmiddag afscheid van hun idool. Sommigen konden hun emoties nauwelijks de baas, nu hun Cuby voorgoed de ‘Windows of his eyes’ heeft gesloten.

Het overlijden van Harry mag een groot verlies voor de hele vaderlandse muziekwereld worden genoemd. Het is zeer terecht dat ook de nationale media veel aandacht aan zijn overlijden hebben besteed. Onder de vele bezoekers die het terras van café Hofsteenge, waar de vlag halfstok hing, bevolkten bevonden zich ook de oud-bandleden Dick Beekman, Willie Middel, Eelco Gelling, Helmig van der Vegt en Hans Lafaille. Daar klonken ook nog enkele prachtige C+B nummers, waaronder Hobo Blues van John Lee Hooker en een instrumentaal Window of my eyes.


Zaterdag 1 oktober wordt Harry in besloten kring in Rolde ter aarde besteld.Info op rtvemmen.nl d.d. 21 januari 2012

Verzameling Cuby + Blizzards voor het Drents MuseumHet Drents Museum is sinds kort de trotse eigenaar van een grote verzameling, die bestaat uit diverse materialen van de Drentse bluesband Cuby + Blizzards. De collectie is verzameld door een Asser liefhebber. Het betreft single’s, LP’s, cassettebandjes en CD’s, originele foto’s, affiches en divers ander documentatie-materiaal van de band die vanaf midden jaren ’60 van de vorige eeuw internationale bekendheid genoot. Het Drents Museum bezat al een Cuby + Blizzards verzameling, met onder andere het originele hoesontwerp van ‘Red, White and Blue’ (1975) en enkele gesigneerde LP’s. Met de recente aankoop is het gehele platenoeuvre van de band vrijwel compleet en is de toekomst van dit muzikale culturele erfgoed verzekerd.

De aankoop is mogelijk gemaakt door een schenking van de Stichting Vrienden van het Drents Museum en is in goed overleg met het bestuur van de Stichting Erfgoed Harry Muskee (van het Cuby and The Blizzards Museum in Grolloo) tot stand gekomen. De gesprekken over de aankoop zijn ruim een jaar geleden gestart. Harry Muskee was lid van het Comité van Aanbeveling van het Drents Museum. Muskee, die vorig jaar op 70-jarige leeftijd overleed, wordt als een icoon voor Drenthe gezien.

In de toekomst is de verzameling in het museum te zien. Delen van de verzameling zullen ook als bruikleen in Grolloo te bewonderen zijn.


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl