In en om Assen

Henk Bos


“Zij hebben door hun open eigenzinnige filmische werkwijze een band met het grote publiek”"

Bronnen: de eigen webstee, rtvdrenthe.nl, meldjeheld.nl


Bezoek hier de website van Henk en JanettaInfo op rtv-drenthe

Première van De stille kracht van de Drentse natuur van Henk Bos en Janetta Veenhoven

Henk Bos en Janetta Veenhoven zijn zolangzamerhand bekende filmers van het Drentse landschap. Hun films trekken volle zalen. Deze week gaat een nieuwe productie van het duo in première: "De stille kracht van de Drentse natuur". Met als ondertitel: "Zwerven langs Aa en Hunze". Bartissimo kijkt over de schouders mee in de montageruimte van Henk en Janetta.

Zie hier de documentaireinfo op de eigen webstee

Henk Bos en Janetta Veenhoven: bevlogen natuurfilmers...

De natuurfilms

Het verhaal rondom het maken van natuurfilms begint wanneer workaholic en natuurliefhebber Henk Bos na een langdurige ziekte besluit om, als een soort therapie, een film te gaan maken over een natuurgebied waaraan hij z’n hart heeft verpacht:het Balloërveld, even ten oosten van de Drentse hoofdstad Assen.

Met een eenvoudige digitale filmcamera is hij ruim 6 maanden lang te vinden op dit prachtige natuuroord en filmt hij bijzondere dingen die z’n pad kruisen. Om het geheel  compleet te maken en een persoonlijk tintje te geven vraagt hij Janetta Veenhoven, een vriendin die hij dan al ruim 20 jaar kent, als figurant op te treden. Het is Janetta die beseft dat Henk een interessant document heeft gemaakt en niet veel later zit het tweetal rondom de tafel met RTV-Drenthe die van de film een 5-delige natuurserie maakt.

Die serie is een grandioos succes en het begin van een traject dat het leven van Henk en Janetta voorgoed zal veranderen… Hun tweede film “De Achtertuin van Assen” wordt in het kader van het groenjaar 2006 opgepikt door de Gemeente Assen die hem aanbiedt aan alle inwoners van de Drentse hoofdstad. Ook deze film is een groot succes. Duizenden mensen weten de weg naar filmzalen te vinden.

In 2008 verschijnt hun volgende project “In het Land van de Drentsche Aa”, over het Nationaal beek-en esdorpenlandschap Drentsche Aa waarvoor ze maar liefst twee jaar lang per fiets door het Drentse landschap trekken. Voor het maken van deze film ontvangen ze een subsidie van de Provincie Drenthe en het Nationaal beek -en esdorpenlandschap Drentsche Aa. De film is in 2008 de meest bekeken voorstelling in het ICO Kunst & Cultuur te Assen. Opnieuw zijn duizenden natuurliefhebbers van de partij.

Het is overduidelijk dat de open eigenzinnige filmische werkwijze van Henk Bos en Janetta Veenhoven een band heeft met het grotere publiek. Volgens het tweetal komt dit omdat ze het publiek in feite bij de hand nemen en ze meeslepen in de avonturen die ze als natuurfilmers beleven. Dat lijkt eenvoudig maar juist in die eenvoud is het meestal moeilijk de aandacht van het publiek vast te houden. Toch weten de films van Henk en Janetta zonder moeite het publiek aan zich te binden en komt het landschap van Drenthe altijd als overwinnaar uit de strijd.

De films behoren ongetwijfeld tot de mooiste natuurfilms die ooit in Drenthe zijn gemaakt. Het is vooral de creativiteit van Henk die een stempel drukt op de films. In een onvermoeibare energie blijft hij zoeken naar manieren om de taal van de natuur te ontcijferen. Elk idee dat een aanvulling op het lopende project kan zijn wordt door de natuurfilmers onderling uitvoerig besproken. Inmiddels beschikken Henk en Janetta over een eigen kleine studio waar ze aan hun projecten kunnen werken.Boeken

In de loop der jaren schreef Henk een aantal boeken die allen verwijzen naar de zin van het bestaan. Of het nu autobiografisch is of de diepgang van zijn spreuken, in alles is zijn liefde voor het leven merkbaar.

De boeken zijn geschreven vanuit zijn levensbeleving en daarom ook zeker niet bedoeld om anderen ergens van te ‘overtuigen’. Op een inspirerende manier beschrijft hij zijn ervaringen, zijn gevoelens, zijn ups en downs en vooral zijn verlangens zoals een ieder dat heeft. Door de herkenning biedt hij de lezer brede mogelijkheidheden om vanuit andere invalshoeken naar zichzelf en de daarbij behorende levenswegen te kijken.

Zonder vooroordeel probeert hij duidelijk te maken dat het innerlijk van de individuele mens nog veel onontdekte mogelijkheden heeft en dat het zeer de moeite waard is om je daar eens grondig in te verdiepen. Niet voor niets zijn de mensen altijd geboeid door de ongrijpbare zijden van het bestaan. De boeken van Henk  belichten op verschillende manieren gevoelsmatige, mystieke of spirituele kanten van het bestaan. Zoals Henk zelf aangeeft: “...De schrijver in mij kan enkel z’n eigen belevingswereld laten zien. Zoals ook de schilder dat doet…”Schilderijen

Over de schilderijen van Henk is jarenlang, soms tot vervelends toe, door veel mensen gesproken, geschreven en gediscussieerd. Ze leidden op den duur een geheel eigen leven.

Zijn bijna ongelofelijke verhaal dat hij van de één op andere dag in staat was dergelijke schilderijen te kunnen maken raakte bij velen de snaar van groot ongeloof. Het gegeven dat hij zich tijdens het maken ook nog eens liet leiden door een innerlijke stem zorgde er voor dat er onterecht vraagtekens bij het vertrouwen (en zelfs z’n verstand) werden gezet. Toch heeft hij neerwaartse blikken altijd naast zich neergelegd en nooit een geheim gemaakt van zijn spirituele zijde.

Openlijk sprak hij over zijn ervaringen in verschillende televisieprogramma’s en ondanks dat diverse sceptici hebben geprobeerd om zijn verhaal onderuit te halen is dat tot op de dag van vandaag niet gelukt. Het blijft voor velen een raadsel dat Henk zomaar over zijn schilderkwaliteiten kan beschikken. Een raadsel dat ook niet zomaar opgelost kan worden omdat de verklaring niet begrepen wordt. Ook de bejegening dat hij via zijn verhaal de prijs van de schilderijen omhoog wilde schroeven viel in het water toen hij bekend maakte z’n schilderijen nooit te verkopen.

Nu, jaren later, zijn er nog steeds veel mensen die hem benaderen vanwege zijn schilderijen. Men is ook vaak nieuwsgierig of hij nog steeds schildert. Het schilderen is voor Henk op dit moment een afgesloten zaak, al zou hij het van ene op het andere moment weer op kunnen pakken wanneer hij daarin de behoefte zou hebben. Hij begrijpt inmiddels dat je niet moet proberen een menigte te willen overtuigen met iets dat je door de voorzienigheid is gegeven.

De schilderijen zijn daarom, net als zijn boeken, de stille maar toch ook sprekende getuigen die verhalen over het levenspad van een creatieve geest. Ze beschrijven een periode waarin de zoektocht van een menselijk individu overduidelijk zichtbaar is. Een zoektocht die nu ogenschijnlijk een andere weg inslaat maar in feite een enkel voortzetting is van eerder genomen stappen.

Nighhawk Productions Assen

is de naam die de films van Henk Bos en Janetta Veenhoven vertegenwoordigd. Een naam, die door Henk’s dochter Channa werd bedacht. Inmiddels weten velen dat de klank van de naam garant staat voor een avondje natuur in volle glorie!
Overigens hebben de natuurfilmers er zelf inmiddels Nighthawk Productions Assen van gemaakt omdat ze dit beter in een geheelplaatje vinden passen.

Bijzonder is ook dat beide filmers meestal bij een voorstelling aanwezig zijn. Iets, dat door het publiek ten zeerste gewaardeerd wordt.  Het contact met hun inmiddels eigen publiek voegt aan elk project een extra dimensie  toe omdat velen toch ook geïnteresseerd zijn hoe een natuurfilm nu eigenlijk gemaakt wordt.  Die interesse wakkert vervolgens bij een groot deel van het publiek een herwaardering van de Drentse natuur aan. En dat is voor de filmmakers een waardevolle bijkomstigheid...

Via het onderstaande adres kunt u contact met hen opnemen:

NIGHTHAWK PRODUCTIONS
Kiepheugte 46
9403 GJ Assen

Tel: 0592-343051 of 06-11465591
nighthawk-productions@online.nl   


Info op meldjeheld.nl

Nooit zonder natuur

“Mijn held is de natuurfilmer Henk Bos uit het Drentse plaatsje Beilen”, schrijft Jacquelien Veldhuis.
“Drie jaar geleden heeft Henk zijn oude hobby, het filmen van de natuur, weer nieuw leven ingeblazen. In de afgelopen twee jaar heeft hij twee prachtige natuurfilms gemaakt: ‘Nooit zonder natuur’ en ‘De achtertuin van Assen’.

Als filmer van vogels, mooie Drentse landschappen en menig boeiend natuurfenomeen, laat hij een kant  van de natuur van Drenthe zien die uniek is in zijn soort. Zeldzame vogels zoals onder meer de grauwe klauwier en dieren zoals de groene kikker, de adder, de bonte specht en vele verschillende vogelsoorten zijn op een prachtige wijze door hem gefilmd. Een wijze waarop de dieren in hun volle schoonheid van dichtbij te bewonderen zijn. Hij filmt, regisseert, produceert en monteert alles zélf. 

Eind maart begint voor Henk weer zijn nieuwe filmseizoen. Hij staat iedere morgen voor dag en dauw op om zich, na een flink stuk te hebben gefietst, te concentreren op het vinden van vogels, vogelnesten en unieke natuurbeelden. Dit doet hij samen met een goede vriendin die hem assisteert bij het filmen en het researchwerk verricht. De twee natuurliefhebbers staan dan ook vaak urenlang, dagenlang, in de vrieskou, de gure wind en de regen, maar ook in de zon te filmen. Van maart tot september fietsen zij samen tientallen kilometers door de natuur van Drenthe om filmopnames te maken. Door het uitzenden van een miniserie van de film ‘Nooit zonder de natuur’ door RTV Drenthe afgelopen december wordt het duo nu vaak herkend, terwijl zij in de velden en bossen aan het filmen zijn.
Belangeloos heeft Henk Bos zijn film ‘Nooit zonder de natuur’ over het natuurgebied Balloërveld aan verschillende buurtverenigingen rondom Assen vertoond. Zowel jong als oud is heel enthousiast zijn na het zien van de mooie beelden. Natuurbeelden die begeleidt door prachtige muziek en een uitleggende voice-over een nieuwe, verrijkende en verfrissende kijk op de Drentse natuur geeft.

Op zaterdag 25 maart gaat de nieuwe natuurfilm van Henk Bos ‘De achtertuin van Assen’ in première. Deze première wordt georganiseerd door de gemeente Assen voor en zal bijgewoond worden door onder meer de burgemeester en wethouders. De gemeente Assen zal na de première van zaterdag de film aan de bevolking van Assen schenken.

Henk Bos heeft unieke schilderijen geschilderd, heeft menig boek geschreven, heeft praktische apparatuur uitgevonden om vervolgens zélf zijn boeken te kunnen maken, heeft veel mensen weer op weg geholpen in hun leven. Een man die zijn continue slopend ziek-zijn met optimisme en wilskracht het hoofd biedt en altijd een ondersteunende en positieve factor in het leven van mensen is.

De man die praktisch in zijn eentje twee volledige professionele natuurfilms in twee jaar tijd heeft gemaakt en deze belangeloos deelt met anderen om hun de schoonheid van de Drentse landschappen en dieren te laten zien. Een boeiend mens …met een unieke persoonlijkheid!”


Info op drenthe journal d.d. 7 januari 2012

Nieuwe film van Henk Bos en Janetta Veenhoven

De bekende Drentse natuurfilmers Henk Bos en Janetta Veenhoven hebben hun nieuwe natuurfilm 'De Groene Horizon…' afgerond. Ze voltooien hiermee tevens het drieluik waaraan ze maar liefst zes jaar hebben gewerkt. Eind deze maand zal de film zijn première beleven in ICO Kunst & Cultuur in Assen. Het duo dat met hun films aandacht vraagt voor de Drentse natuur en daarmee zeer succesvol is, werkte opnieuw ruim twee jaar aan dit grote nieuwe project. 'De Groene Horizon…' is geheel opgenomen in Midden-Drenthe en toont dit gebied op een manier waarop dit nog nooit eerder werd gedaan.

De grote kracht van het werk is zonder meer de eigenzinnige manier waarop het tweetal te werk gaat. De eigen natuurbeleving staat altijd voorop en dat blijkt een succesvol concept waarbij je als kijker het gevoel krijgt deel uit te maken van die persoonlijke trektocht door de ruige Drentse natuur. Het grote publiek weet de weg naar hun voorstellingen dan ook steeds weer te vinden. Henk Bos: 'Overal waar we komen weet wel iemand iets over een van onze films te vertellen. Dat is natuurlijk leuk. We realiseren ons dan ook terdege dat onze persoonlijke boodschap overkomt en daarmee zijn we erg blij.'

Op de vraag waarom ze ditmaal voor Midden-Drenthe hebben gekozen komt een simpel antwoord. Janetta Veenhoven: ‘Omdat we dit gebied graag op onze eigen manier in beeld wilden brengen. Zoals we dat bij al onze films hebben gedaan. Midden-Drenthe is vrij groot en vreemd genoeg als natuurgebied ook nog redelijk onbekend. Wij laten zien dat dit eigenlijk onterecht is.'


Succesvolle natuurfilm Water Land Drenthe opnieuw in ICO


Bronvermelding:
Het gezinsblad Artikel d.d. 05 november 2014. Een artikel van Jesse KleijerWater Land Drenthe, de meest recente en zeer succesvolle film van de Drentse natuurfilmers Henk Bos en Janetta Veenhoven te zien bij ICO Kunst & Cultuur in Assen. Begin dit jaar ging de film waarin het leven in, rondom en onder water in Drenthe centraal staat, in première en trok volle zalen in Assen. De Drentse filmers schetsen met beperkte middelen een schitterend beeld van wat er zich in, rondom en onderwater in Drentse afspeelt. Bevers, ijsvogels en allerlei watercreaturen werden soms voor zeer lange tijd gevolgd in hun dagelijkse doen en laten.

Voor deze film pakten de filmmakers flink uit. De tijd tussen de eerste en laatste opname bedraagt vier jaar. Het maken was voor het duo een ware uitputtingsslag. Henk Bos: ‘Ik geloof niet dat we ooit zo hebben moeten afzien. Dat wisten we natuurlijk van tevoren wel een beetje. Dat viel uiteindelijk best tegen. Maar we wilden deze film absoluut maken. Over het resultaat zijn we gelukkig meer dan tevreden! Daarom is het ook zeer motiverend om te zien dat de film zo’n succes is. Het natuurminnend publiek is altijd een eerlijke graadmeter’.


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl