In en om Assen

Henk Wijngaard


Zijn eerste baan in 1960 was bezorger bij een warenhuis

Bronnen: Eigen webstee en encyclopediedrenthe.nl


Biografie op eigen webstee


Ik ben geboren in Stadskanaal op 13 juni 1946, en ben de zoon van een uit Frankrijk gevluchte moeder en een Canadese geallieerde soldaat. Ruim vijftig jaar later heb ik via het programma"Vermist"mijn Canadese vader opgespoord, maar die was helaas in zijn laatste woonplaats Vancouver in 1994 overleden.Ik was al jong met de muziek bezig, en op mijn 14e verjaardag kreeg ik van mijn moeder een gitaar.

Met dit instrument toog ik naar mijn eerste gitaarles maar kreeg daar van de leraar te horen dat ik m'n gitaar de eerste maanden maar thuis moest laten, want hij wou me eerst noten leren, maar daar had ik geen behoefte aan, en omdat ik toch al niet gecharmeerd was van deze muziekleraar, besloot ik maar een zelfs studie te gaan volgen. Dat had tot gevolg dat ik van een goeie huisvriend die al gitaar speelde en mij een aantal gitaar akkoorden liet zien die ik uit mijn hoofd moest leren. Vanaf dat moment waren ik en mijn gitaar onafscheidelijk, ik stond er mee op en ging er mee naar bed ze zullen in mijn naaste omgeving dat ding wel eens vervloekt hebben!

Na een week of drie zong ik al met mijn oma het hoogste lied. En dat heb ik in de jaren daarna ook nog in diverse bandjes gedaan.
Het was op een woensdag morgen dat Harrie Vaartjes mijn bijrijder vroeg waar de tekst van het Engelse liedje, waar we die morgen op de radio naar aan het luisteren waren over ging. (Dat  was tijdens een radio programma Truck met Wim Bloemendaal). Ik vertelde dat het chauffeurs liedjes waren uit Amerika. Harrie vroeg toen aan mij (omdat ie wist dat ik in het weekend geregeld als gitarist in een band speelde), of ik geen Nederlandstalige liedjes voor de chauffeurs zou kunnen schrijven, en omdat ik al vaker liedjes had geschreven, was dit mijn eerste aanzet om Chauffeurs liedjes te gaan schrijven.

Nog even tussen door een antwoord op toch wel een vaak gestelde vraag bij welke  transport bedrijven ik als chauffeur heeft gereden. Mijn eerste baas was Walter Potze uit Ter Apel, en mijn eerste auto was een Praga kieper. Daarna heeft ik ook nog 2 jaar aan de pijpleiding gewerkt voor een Amerikaans/Nederland,s bedrijf( NPC) op een Reo liertruck (een oude leger truck). Bij Henk Davids uit Musselkanaal heb ik op een Daf 2600 bakwagen met aanhanger gereden, (dat bedrijf bestaat inmiddels niet meer). In de periode dat ik beroepsmuzikant was reed ik aanvankelijk parttime voor Leen Bakker ( de meubelboer), en later zelfs 2 jaar dagelijks, dat was al tijdens mijn platen debuut. Na 6 jaar showbizz heeft ik mij tijdelijk terug getrokken en nog 2 jaar bij Adrie van Opijnen uit Gorssel gereden. Dit was van 1984 tot 1986.

Een aantal mensen  gaven mij na het horen van z'n eerste eigen geschreven liedjes, de raad om mee te doen aan een talenten jacht, en dit resulteerde in een platencontract bij Telstar, een platenmaatschappij in het Limburgse Weert. Het liedje waarmee ik daar nummer twee werd,  heette "In Mn Cabine". Ik vergeet nooit meer de reactie van zijn platenbaas toen ie zei dat ik een hele LP vol met chauffeursliedjes wilde zingen, hij zei: "die raak ik aan de straatstenen niet kwijt", maar na het horen van alle liedjes gaf hij toch toestemming. Mijn vierde singel, "Met de Vlam in de Pijp", kwam zowaar de hitparades binnen, en ik stond met mijn album Zingende Wielen een half jaar in de LP top 100!

De Hits volgden elkaar in een snel tempo op en Ik had geen tijd meer voor het schrijven van liedjes. Dat werd deels overgenomen door oa. Fred Limpens en Dick van Altena van de Major Dundee band, zij schreven hits als: Containersong, Kilometervreters, Asfaltrocker, Suzie, Rozie, Sophie enz."Al met al heeft ik vanaf 1977 tot heden (2002) 20 keer met een singel in de Top 40 gestaan en haalde 7 singels de Tipparade. Zwarte Asfalt en later door de singel "Van de Wereld" haalde in het najaar van 2008 de 80ste  . Van zijn 35 lp's/cd's (Albums) hebben er 15 de Album Top 100 gehaald.

Ik heeft hiervoor 4 Gouden Albums en 3 Gouden assettes ontvangen. Met name in de beginjaren was dit uniek want 1 Gouden cassette stond voor 25 duizend verkochte exemplaren, en een Album voor 50 duizend. In november 2006 vierde ik mijn vele jubileums oa. 30 jaar Artiest 20 jaar bij het Artiesten buro van Henk Roelofs, 40 jaar getrouwd en last but not least werd ik ook nog eens 60 jaar! Samen met het Artiesten Management van Henk Roelofs hoop ik nog heel veel mooie liedjes te mogen schrijven en zingen. Zwarte Asfalt en later door de singel "Van de Wereld" haalde in het najaar van 2008 de 80ste


Wetenswaardigheden over mijn baantjes hobby,s en nog veel meer:

Mijn eerste baan in 1960 was bezorger  bij een warenhuis (Westen in Stadskanaal) ik reed daar rond op een Transportfiets met voorop zo,n grote gevlochten rieten korf , ik was toen 14 jaar.
Op mijn 15e trok ik de wijde wereld in, om in Antwerpen als lichtmatroos met de Coaster Avanti, en de Hendrik Howerda  van Rederij Holwerda  mijn eerste buitenlandse reis naar Ipswich in Engeland te maken. Na 5 jaar bij de koopvaardij  te hebben gevaren ging ik terug naar school, om na een twee jarige opleiding  in  de metaal onderhouds( Construcktie) bankwerker te worden.

Tussen alle baantjes door speelde ik als zanger gitarist in diverse Orkesten en Bandjes in  het noorden van het land, en zong daar gedurende zo,n 6 jaar in allerlei bars en nachtclubs , ik was zelfs vier jaar  beroeps muzikant en had overdag allerlei bij baantjes oa, barkeeper en taxichauffeur. Maar dat was snel voorbij toen ik in 1978 een nummer 1 hit scoorde met mijn zelf geschreven en gecomponeerde liedje," Met de Vlam in de pijp".
Mijn liefste hobby,s zijn: modelbouw (Vliegtuigen en Auto,s) zeilen en vissen, vooral zeevissen!


Biografie op encyclopediedrenthe.nl

(Stadskanaal 1946) Zanger, componist, gitarist en trucker.

Had hits met Nederlandstalige liedjes over het truckersleven. Later liet Wijngaard zich tekstueel ook door andere zaken inspireren en zong hij vertaald werk. Nationale bekendheid verwierf hij in 1978 met het lied Met De Vlam In De Pijp. Daarvoor maakte hij al jaren muziek met Top 40-bandjes. In die periode bespeelde Wijngaard allerlei instrumenten.

Zijn eerste truckersliedjes schreef hij zelf vanuit zijn achtergrond als vrachtwagenchauffeur. De lp Zingende Wielen (1978) werd een succes en bevatte diverse hitsingles.
Met de albums Kilometervreters (1979), Volle Bak (1980) en Als Chauffeur Ben Ik Geboren (1980) zette het succes van Wijngaard zich voort. Het hectische leven eiste halverwege de jaren 1980 echter zijn tol. Blij Dat Ik Rij (1983) was voorlopig zijn laatste plaat. Wijngaard pakte zijn oude beroep van trucker weer op.

Zijn comeback (1989) werd gemarkeerd met een grote hit (Een Sneeuwwitte Bruidsjurk). Hij maakte in 1994 een Engelstalig countryalbum (Country On The Road). Wijngaard richtte zich na zijn Engelstalige cd op de Duitse markt met Und Es Heult Der Motor (1995) en Von Trucker und Sehnsucht (cd 1996).
Hij haalde zijn vliegbrevet en zag tussendoor kans een cd uit te brengen. Met Terug Op De Weg/Mijn Gevoel (1998) is Henk Wijngaard weer de asfaltrocker.


Overige discografie:

Henk W. Show deel 1 (lp 1979), Und es heult der motor (lp 1980), Autobaan koorts (lp 1982), Blij dat ik rij (1983); Henk Wijngaard Show deel 2 (1983), Weg van de Snelweg (1983), De beste van Henk Wijngaard (lp 1984), Met de vlam in de pijp (lp 1984), Een uurtje met Henk Wijngaard (lp 1984), Geef mij maar een Truck (cd 1987), Het beste van Henk Wijngaard (cd 1989), Samen met jou (cd 1990), Kijk uit hier ben ik (cd 1990); 28 grootste successen (cd 1992), Muziek is mijn wereld (cd 1993); Henk Wijngaard Show 1&2 (cd 1993), Het allerbeste van Henk Wijngaard (cd 1994); Country on the road (cd 1994); Ik ben voor de liefde (cd 1994), Da's leuk (cd 1995), De jaren 90 hits (cd 1998), Mijn gevoel (cd 1999), Spek-lappen törf en zoepenbrij (cd 2001), Geboren als een trucker (cd 2002), Hollands Glorie (cd 2002).


Beluister hier:

Altijd maar rijden , ik heb mijn wagen volgeladen, als ik ga moet je niet om mij huilen, ik voel me rijk als een koning, Mijn hart behoort nog altijd toe aan jou, Veel liefs voor jou, Hé Suzie, Van de wereld, Nachtrijders, Stoere jongens uut het Noorden, Het zwarte asfalt,


 

© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl