In en om Assen
Herman Frankot


'Loon". Aquarel.


BIografie van Herman Frankot (Meppel 06.09.1914 - Assen 18.05.1998)


Herman Frankot werd geboren in het gezin van een typograaf. Dat er al twee zonen in het gezin waren, had tot gevolg dat Herman de bijnaam Puck kreeg. Zijn leven lang is hij zo genoemd. Na de technische school ging hij schilderen. Hij was autodidact en heeft een grote productie op zijn naam. Hoewel hij in olie- en acrylverf heeft geschilderd, vormen aquarellen toch het merendeel van zijn werken. Zijn voorliefde ging uit naar landschappen. Rond Assen en Rolde heeft hij er vele vervaardigd. Zijn liefde voor de natuur dateerde al uit zijn kinderjaren als hij zijn grootouders bezocht die aan het Loonerschut woonden.

En ook in latere jaren had hij de gewoonte om elke zondagochtend lange wandelingen over de hei te maken, vergezeld van zijn kinderen, die hij dan wees op wat de natuur aan moois bood, terwijl hij ondertussen op een kladje schetsen maakte, die hij thuis uit zou werken. Met zijn gezin woonde hij in Assen, waar hij een basisinkomen verwierf als decoratieschilder. Daarnaast verkocht hij zijn schilderijen. Niets ergerde Puck Frankot daarbij meer dan een koper die op de prijs af wilde dingen.

Hij vond dat een ergerlijke afbreuk aan de kunstzinnige waarde van het schilderij. In zo'n geval ging de koop dan meestal ook niet door. Liever nog deed hij het werk cadeau aan een ander. Tot op hoge leeftijd bleef hij tekenen en schilderen. Herman was een broer van Roelof Frankot.


Bronvermelding:

'Schilders van Drenthe'. Roel Sanders.
Dit zeer fraai uitgevoerde boek is te bestellen onder ISBN 90-6509-604-3© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl