In en om Assen

Hydra


Bronvermelding:
'Altied Underwegens, vijftig jaar lichte muziek in Drenthe'. Productie: Albert Haar. Concepting en redactie: Bertus Boivin en Sophie Timmer. Publiqueuitgeverij Emmen 2006. Een artikel van Marten Löhr.
Dit informatieve rijk geillustreerde boek - inclusief cd met unieke opnamen - is te bestellen onder ISBN 90 77461 06XIn 1972 kwamen de leden uit heel Drenthe

Vanuit The All Beat Corporation en The South River Village Band uit Valthermond ontstond in 1970 de band Hydra, die zich toelegde op hardrock en undergroundmuziek. Frens Drijfhout (Marum, 1949) was oprichter en bandleider. Van jeugdsozen in de omgeving raakte de band verzeild in dancings en lokte het grotere geld en succes.

De underground werd verlaten en ingeruild voor vrolijk, Nederlandstalig werk. Toen Hydra onder de hoede van de Asser impresario Ben Lukken kwam ging het nog sneller. Lukken regelde veel optredens en een platencontract. In 1972 was Hydra een lucratief top 40-orkest waarvan de leden uit heel Drenthe kwamen. De single "t Geeft allemaal niks' (1974) werd een landelijke carnavalshit en Hydra was in een klap in heel Nederland bekend. Een jaar later kwam hun grootste hit 'Marietje' de Top 40 binnen. Met zijn markante stemgeluid zong Frens de singles in, maar niet als enige. Zowel Frens Drijfhout als drummer Fokko Kunstman zongen meestal de rock-'n-roll en ander pittige nummers.

De samenzang zorgde voor diversiteit in het stemgeluid, maar binnen de groep gaf dit af en toe spanning. De platenmaatschappij zette Hydra intussen neer met studiomuzikanten en ervaren componisten, als Ad Kraamer. De elpee Hela gij werd gemaakt en het succes werd verder uitgebouwd met de hits 'Hela gij bloemke' en 'Mijn zwager' (beiden in 1975). Aan de elpee zelf leverde de groep nauwelijks een bijdrage, maar moest de muziek natuurlijk wel live neerzetten. Het was een intensieve periode, met een vrijwel constante stroom van optredens in het hele land. Bandlid Richard Hartung besloot in mei 1976 een stap terug te doen net na het succesvolle 'Als het gras twee kontjes hoog is'. De plaat stond in 1976 zeven weken in de topveertig.


Ruim twaalf jaar treedt het trio op

Bassist Anne Doedens, bekend van de Chapparals en the Chaps, verving Hartung. In 1976 viel de band uiteen door verschil van inzicht hoe het verder moest. Met een rechtszaak en veel publiciteit werd uiteindelijk beslist dat Frens Drijfhout verder mocht met de naam Hydra. De drie uitgetreden bandleden gingen verder als H3 (het omgekeerde van Hydra). Aanvankelijk gaf ook dit problemen want zaalhouders en fans begrepen maar slecht dat geen van beide bands het originele Hydra was. Met nieuwe musici maakte Drijfhout de doorstart, nu zakelijker benaderd als het bedrijf Hydra. Vrijwel compleet komende en gaande bezettingen rondom bandleider Drijfhout tekenden de jaren die volgen.

Vaak was de koers die Drijfhout volgde, de relatief eenvoudige en pakkende liedjes, de reden dat bandleden na een aantal jaren weer iets nieuws wilden. Hierdoor bleef de band telkens weer met nieuw bloed doorspelen op een bestaande en succesvolle formule. De band trad veel en vaak op, vaak vijf dagen lang in nachtclubs in het westen van het land. In 1977 maakte Frens Drijfhout nog een Nederlandstalige solosingle, totaal anders van karakter dan het Hydra-repertoire, maar de plaat brak niet door en een solocarrière lijkt niet weggelegd voor Drijfhout. De jaren zeventig en tachtig kennen ook weer de nodige spelerswisselingen en eind 1986 is Hydra voor de zoveelste maal een vrijwel geheel nieuwe ban twee jaar later gaat het verder als trio.

Ruim twaalf jaar treedt het trio op, dan weer weken niet en dan weer avonden lang. Spectaculaire gebeurtenissen doen zich niet meer voor. Hydra speelt haar successen aangevuld door een stemmig genre op bruiloften en partijen. In 1997 stapt Frens uit zijn eigen band en de rechten op de naam Hydra gaan over naar de in Kampen wonende Gerrit Ekkel, hij zet daar Hydra voort. Anno 2005 bestaat Hydra nog steeds, maar het is feitelijk geen Drentse band meer.© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl