In en om Assen

Jan SteenJan Steen is als kunstenaar bekend door zijn bronzen sculpturen en schilderijen.


Leven en werk

Jan Steen (Assen, 14 januari 1938) kreeg zijn opleiding aan Academie Minerva in de stad Groningen (1974-1978). In zijn vroegere werk koos hij vooral voor dierfiguren, in zijn recente werk staat de geabstraheerde mens centraal. Hij woont en werkt in Den Andel.

Hij werkte als beeldhouwer een aantal keren met andere kunstenaars samen. Zo maakte hij in 1986 met Jon Gardella een beeldengroep ter gelegenheid van de dorpsvernieuwing in Spijk. Met Harm van Weerden maakte hij De Golf (2000) voor bij het nieuwe zwembad in Hoogezand.

In 1978 maakte Steen een beeld van een kikker, voor de opleiding Tandheelkunde aan de A. Deusinglaan in Groningen. Rond 1996 is het beeld gestolen. Steen had nog een replica in zijn eigen tuin staan, waarvan een nieuw afgietsel is gemaakt. Deze is in 1998 geplaatst op de binnenplaats van het voormalig tandheelkundegebouw.


Den Andel

Beeldhouwer Jan Steen woont en werkt op een ideale plek , het landschap achter de dijk bij Den Andel aan de noordrand van Groningen, dat er even maagdelijk en leeg uitziet als de aarde voor de schepping. Op het Wad, niet ver van zijn voordeur , heersen aarde, water en lucht. Het Wad is als een uitgestrekte theatervloer vol mogelijkheden en verwachtingen, als aan het begin van een dansvoorstelling, waneer de het gordijn is opengegaan en de dansers elk moment hun entree kunnen maken. Wadvogels duiken af en aan, meeuwen brengen de lucht in beweging, hun gekrijs als vrijheids kreten over het in broos zonlicht rimpelende en schitterende wateroppervlakte.

Zelden zie je bij een kunstenaar kunstwerk en werkomgeving zo met elkaar versmolten als bij Jan Steen. Los van de betekenissen in zijn werk, de assiociaties die ze wekken, de levenslange droom die ze verbeelden, is zijn oeuvre vooral een avontuur van matriaal en ontstaansproces. Hoe hij organisch matriaal verwerkt in aarde en metaal, hoe hij met oliepastels tekent en met klei en aarde schildert. Het brons openbaart zich bij hem als een gevarieerd palet vol tonen en kleuren. dat geeft zijn sculpturen en reliefs het rijke patina, de schijn van verweerdheid en ouderdom.

De grootste kracht van Jan Steen is dat hij blijft experimenteren, het niet voor de hand liggende ter hand neemt en de horizon verkent. Zijn blijvende zoektocht naar evenwicht , naar beweging en naar de toverkracht van het matriaal, vormt het geheim van de van de rusteloze dynamiek in zijn werk. Die dynamiek, een zeldzame mengeling van beeldende kunst , theater, muzikale expressie en dansbeweging en zijn niet aflatende scheppingsdrang bepalen de hoge kwaliteit van zijn werk.


Bezoek hier de eigen website van Jan Steen


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl