In en om AssenJan van LoonDit schilderij van Jan van Loon geeft een impressie van die heel bijzondere dagen in februari 1979, toen de mensen in Noord-Nederland er achter kwamen hoezeer men in de moderne tijd afhankelijk was geworden van de moderne verkeersmiddelen.


Jan van Loon schrijft op de site noordelijkerealisten.nl het volgende over zichtzelf:

Altijd weer boeit mij het werken met waterverf. Het zal het avontuurlijke van de techniek zijn en ook het spontane en luchtige ervan. Het stelt me in staat vlot notities te maken van bijvoorbeeld landschappen, terwijl allerlei 'toevalligheden' voortvloeien vanuit het materiaal zelf. De verassingen of nieuwe mogelijkheden die dit met zich meebrengen vormen altijd weer een uitdaging.

Zowel het thema als formaat als ook werkwijze zijn gevarieerd: ze weerspiegelen een zekere wispelturigheid.   Mijn werk is meestal realistisch te noemen, mits dit begrip letterlijk en figuurlijk 'breed' wordt opgevat. Ik houd van een stevig schilderij!


Info op cbkdrenthe.nl


Jan van Loon '50 jaar op zoek'.

Jan van loon werd in april 70 jaar, Dit heugelijke feit wordt gevierd door middel van tentoonstellingen en een prachtig boek dat onder de titel "Jan van Loon, 50 jaar op zoek" verschijnt. Een boek dat de gehele artistieke carrière van de kunstenaar in thematische clusters behandelt.
Met recht kan Jan van Loon de nestor van de Drentse schilders genoemd worden. Deze monografie is dan ook een ode aan een bijzonder kunstenaar.

Jan van Loon is een kunstenaar die zich op verschillende terreinen van de beeldende kunst beweegt. Hij sluit aan bij de Nederlandse figuratieve schilderstraditie, maar is absoluut geen fijnschilder.
Landschappen, waaronder veel zeestukken, portretten, figuurstukken en interieurs wisselen elkaar af in zowel olieverf als aquarel. Hij beweegt zich tussen naturalisme en abstractie, maar steeds blijft hij herkenbaar en eenvoudig.

Regelmatig onderbreekt hij z`n normale werk om zich voor een bepaalde periode te wijden aan een speciale opgave. In de tachtiger jaren exposeerde hij met een serie olieverveen en aquarellen geïnspireerd op het reizen.

Een tijdje daarna heeft hij gedurende twee jaar toegang gehad tot enkele paviljoens op Mariënkamp waar hij tekeningen maakte van lichtverstandelijk gehandicapten tot diep gestoorden. Thuis in het atelier werden indrukken verwerkt tot schilderijen. Uiteindelijk is de hele collectie in Mariënkamp gebleven. Daarna maakte hij tien portretten van collega-kunstenaars.

Een andere escapade was zijn IJsland-project, dat overigens nog niet tot een definitief einde is gekomen. Ogenschijnlijk hebben deze laatste activiteiten niets met elkaar te maken, maar zoals Diederik Kraaijpoel opmerkte: Jan van Loon is op zoek naar oergegevens, bodem die net is ontstaan of mensen die iets "onafs" hebben.

Hij heeft regelmatig solo-exposities, maar is ook te zien met tentoonstellingen van de Nederlandse vereniging van Zeeschilders, het Drents Schilders Genootschap, en de Noordelijke aquarellisten.
Van 14 december 2008 t/m 18 januari 2009 is er een overzichtstentoonstelling te zien in Pictura te Groningen ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag, en is er in november een boek verschenen, waarin een overzicht wordt gegeven van zijn werk uit de afgelopen 50 jaar.


Info op zofier.nl

Jan van Loon
Jan van Loon is een kunstenaar die zich op verschillende terreinen van de beeldende kunst beweegt. Hij sluit aan bij de Nederlandse figuratieve schilderstraditie, maar is absoluut geen fijnschilder. Landschappen, waaronder veel zeestukken, portretten, figuurstukken en interieurs wisselen elkaar af in zowel olieverf als aquarel.

Hij beweegt zich tussen naturalisme en abstractie, maar steeds blijft hij herkenbaar en eenvoudig. Regelmatig onderbreekt hij z'n normale werk om zich voor een bepaalde periode te wijden aan een speciale opgave. In de tachtiger jaren exposeerde hij met een serie olieverven en aquarellen, geïnspireerd op het reizen.

Een tijdje daarna heeft hij gedurende twee jaar toegang gehad tot enkele paviljoens op Mariëncamp, waar hij tekeningen maakte van licht-verstandelijk gehandicapten tot diepgestoorden. Thuis in het atelier werden indrukken verwerkt tot schilderijen. Uiteindelijk is de hele collectie in Mariëncamp gebleven.

Daarna maakte hij tien portretten van collega-kunstenaars. Een andere escapade was zijn IJslandproject, dat overigens nog niet tot een definitief einde is gekomen. Ogenschijnlijk hebben deze laatste activiteiten niets met elkaar te maken, maar zoals Diederik Kraaijpoel opmerkte: "Jan van Loon is op zoek naar oergegevens, bodem die net is ontstaan of mensen die iets 'onafs' hebben." De laatste tijd werkte hij aan een collectie tekeningen, aquarellen en olieverven van de kusten van West-Europa.

Daarvan is onlangs een boekje uitgekomen bij Art Revisited te Marum. Hij heeft regelmatig solo-exposities, maar is ook te zien met tentoonstellingen van de Nederlandse vereniging van Zeeschilders, het Drents Schilders Genootschap, en de Noordelijke aquarellisten.© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl