In en om Assen

Jan Vayne


Bronvermelding:
101 markante Drenten van Maxine Robeta Hilbrandie - Meijer; uitgeverij Moordboek, 2001, Wikipedia en popinstituut.nl
Biografie

Jan Vayne (artiestennaam voor Jan Veentje) werd geboren op 9 juni 1966 in Zuidwolde in Drenthe uit Friese ouders. Hij heeft op 35 jarige leeftijd anno 2001 al een positie bereikt waar een groot arties zijn hele leven voor moet vechten. Toen de bal eenmaal begon te rollen was hij niet meer te stoppen. Hij was als kind van vier achter de pianon gaan zitten en bleek een wonderkind te zijn. Als 10 jarige won hij vele prijzen op talentenjachten. Het aardige van de prestaties was dat ze zonder enige dwang werden uitgevoerd. Zijn ouders hadden zijn muzikale talenten wel opgemerkt, maar pushten Jan niet om voortijdig de bühne op te gaan.

Zo waren zijn kindertijd en zijn middelbare schooltijd even relaxed als zijn verdere carriere. Hij houdt van rust en harmonie. Het gaat hem allemaal even gemakkelijk af;  hij vindt zichzelf dan ook een gemakzuchtig mens. Hij zegt ook dat hij op het conservatorium van Zwolle, waar hij de klassieke opleiding volgde, eigenlijk niets heeft hoeven doen op het muzikale gebied, wel op het theoretisch gedeelte natuurlijk. Tijdens de studie trad hij al als een volleerd musicus op. Hij overwoog zijn studie af te breken, maar was verstandig.

Na zijn eindexamen is hij op Joop van den Ende afgestapt en belandde hij in het platencircuit. Hij was de jongen met de klassieke opleiding, die een klassiek repertoire kon brengen alsof het lichte muziek betrof. Hij speelt met de grote symfonieorkesten, met ensembles en koren op zijn eigen vlotte manier of hij soleert en improviseert op de oude meesters.

Zijn eerste cd 'Colours of my mind' was meteen goed voor platina. Zijn succes zit hem eensdeels in zijn muzikale talenten, maar anderdeels in zijn voorkomen. Hij bagataliseert deze kant van de medaille, maar hij weet heel goed dat zijn verschijning in een goed pak, zijn weelderige haardos en zijn aantrekkelijke gelaat onderdeel zijn van zijn succes. Met zo'n vent kun je voor de dag komen.

In 1997 kwam de internationale doorbraak. Hij gaf concerten in Amerika en had de eer om een pianoconcert te geven in de Shakespeare Library in Washington op het bal ter gelegenheid van de inauguratie van president Bill Clinton, zijn tweede ambtstermijn.

Dat relexte in zijn karakter heeft zich doorgezet in de muziek. Via zijn eigen productiemaatschappij Vayne Music bv maakte hij de release cd 'Paintings of the Seasons' en een jaar later 'Media Plaza'. Sinds een aantal jaren is hij vooral in het westen van het land actief. Hij opende in 1999 de galerie Vayne Arts te Amsterdam en beweegt zich nu dus ook op het gebied van de beeldende kunsten. Voor de verandering en met evenveel gemak.Een overzicht van zijn (muzikale) carrière:1991

Tijdens zijn studie aan het Conservatorium in Zwolle wordt Jan Veenje (Zuidwolde, 9 juni 1966) Europees kampioen improvisatie bij het Yamahaconcours. In de maanden voordat de pianist afstudeert neemt hij contact op met Joop van den Ende. Hij mag langskomen met een cassette en komt op het Van den Ende-kantoor Frank Wisse van Polydor tegen.

De platenmaatschappij EMI is volgens Wisse op dat moment op zoek naar een Nederlandse equivalent van de excentrieke Britse violist Nigel Kennedy. In zijn examentijd bevindt Jan Vayne zich tussen de bedrijven door in een studio in Engeland. Eind 1991 verschijnt Vaynes eerste cd via EMI. Colours Of My Mind is een instrumentaal album met improvisaties, ondersteund door keyboard. Ook doen enkele solisten van orkesten als het London Philharmonic en St. Martin In The Fields mee op de cd.


1992

Het debuut van de pianist verkoopt 70.000 exemplaren. Negen maanden later al is de opvolger (Living Colours) uit. Een groot deel van de tweede plaat komt op dezelfde manier tot stand als het debuut. Vayne speelt in een kerk gedeeltelijk geïmproviseerd zijn partijen die later door arrangeur Dick Bakker worden ingekleurd met strijkinstrumenten. De popnummers op de plaat, zoals Eleanor Rigby en The Show Must Go On, neemt de pianist met een symfonieorkest. Ter promotie van Living Colours neemt Vayne in 1992 voor Veronica twee videoclips op in Hawaï. Ook in andere televisieprogramma's is Jan Vayne een graag geziene gast.


1993

Op Living Colours en op zijn derde album Hang On To A Dream wordt Vayne ondersteund door orkesten. Beide albums zijn goed voor een platina-status.


1994 - 1995

Op Vanity, Vaynes vierde album, is de pianist voor het eerst ook als zanger te horen. Vayne heeft alle instrumenten zelf ingespeeld en, behalve eigen werk, twee nummers van Tom Waits opgenomen. Rond deze tijd breekt Jan Vayne een vinger. Hij laat hem onder een speciale hoek weer vastzetten, zodat hij een maandenlange revalidatie kan overslaan. Een gemak is dat de vinger vanaf die tijd precies goed staat voor het pianospelen.


1996

Halverwege het jaar verschijnt de cd Classic & Pop. Zoals de titel al aangeeft is hierop een mengeling van klassieke muziek en popmuziek te horen. Vayne leent zich voor een televisiereclame van een shampoomerk.


1997

In januari speelt Vayne in Washington op vijf feesten ter gelegenheid van de inhuldiging van de Amerikaanse president Bill Clinton.
De pianist wordt hiervoor voorgedragen door een Amerikaanse commissie. Clinton zou Vayne daarna op basis van een cd persoonlijk hebben geselecteerd. Het zijn Vaynes eerste optredens in de Verenigde Staten en op één ervan is de Amerikaanse president zelf aanwezig en ook computergigant Bill Gates is van de partij.

De albums van Jan Vayne verkopen inmiddels ook goed in Duitsland en Japan. Behalve als solist treedt Jan Vayne op met zijn Rockoco-kwartet, dat rockballads van Queen en The Alan Parsons Project vertolkt. Hiervan maken naast Vayne Adrian Stoet (eerste viool), Marcel Dohmen (tweede viool), Tjitte de Vries (altviool) en Hanneke Hoogerwerf (cello) deel uit. Tegen het einde van 1997 verschijnt met Secrets Of Silence weer een solo-cd van Jan Vayne.


1998

Vayne treedt onder andere op met zijn studiegenoot George Wink. Beide pianisten doen vaker gezamenlijke concerten met twee vleugels. In oktober wordt via de Stichting Philadelphia Zorg een wedstrijd georganiseerd onder mensen met een handicap. Uit heel Nederland worden schilderijen ontvangen om als hoes van de nieuwe cd van Jan Vayne te dienen.

De jury bestaande uit Vayne, televisiepresentatrice Lucille Werner en binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie selecteren het kunstwerk van Kees Niholt uit Maassluis voor het album. Aan het eind van het jaar speelt Vayne in het Oostenrijkse dorpje Fiss (Tirol) voor een kerstspecial voor televisie. Tegelijkertijd verschijnt zijn eerste kerstalbum.


1999

The Christmas Album blijkt het laatste te zijn voor EMI. In 1999 gaat Jan Vayne weg bij de platenmaatschappij. Ondertussen opent hij op de Spiegelstraat in Amsterdam een kunstgalerie (Galerie Vayne Arts) waar zijn eigen kunst te bewonderen en aan te schaffen is. Voor het theaterseizoen 1999-2000 staan vier series concerten gepland.

Hij begint met een serie concerten t.g.v. het 50 jarig bestaan van het Koningin Wilhelmina Fonds. Vervolgens staan er een aantal optredens op het programma met zijn eigen strijkkwartet onder de naam Paintings of the Seasons en doet hij een serie concerten met Louis van Dijk onder de naam Een Avontuur Voor Twee Piano´s.
Ten tijde van de kerst doet Vayne acht kerstconcerten met het Holland Boys Choir uit Elburg.


2000

Metamorphosis, Vayne's eerste album dat bij zijn nieuwe platenmaatschappij Dino verschijnt, bevat als bonustrack een nummer met Richard E als gastrapper.


2001

Vayne doet een concerttour met collega-pianist Louis van Dijk. Hij geeft een serie concerten in Nederland met een eigen strijkkwartet. In december verzorgt de pianist kerstconcerten met het Holland Boys Choir.


2002

Samen met entertainer/spreker Jaap Bron verzorgt Jan Vayne het programma Zakendoen? Emotie! dat speciaal voor bedrijven is bedoeld. Ook dit jaar treedt Jan Vayne op met Louis van Dijk en een strijkkwartet. Hij werkt aan een DVD met opnamen die hij in Moskou gemaakt heeft met het Moscou Symphony Orchestre.

In december speelt hij weer met het Holland Boys Choir tijdens kerstconcerten. Jan Vayne is te horen op de single Ik Denk Altijd Nog Aan Jou van Grad Damen Voor 2003 staat reeks concerten gepland onder de titel Jan Vayne Plays The Beatles waarbij speciaal voor strijkkwartet vervaardigde arrangementen van The Beatles worden uitgevoerd.


2005

Speciaal voor diners, bedrijfsfeesten en jubilea werkt Jan Vayne samen met de Zwolse coverband The Peach Kings. De band bestaat uit Giovanni Kruit (bas, achtergrondzang), Rik Driegen (drums), Dennis Spijker (gitaar, achtergrondzang) en John Spijker (zang, gitaar). De pianist levert een gastbijdrage op Serenity, de tweede single van Armin van Buuren die tevens dient als het thema van het groots opgezette dancefestival Sensation White. Het duo doet in het eerste weekend van juli tijdens Sensation een speciaal gezamenlijk optreden.


2007 - 2008


In september 2007 gaat onder de titel Dichtbij! een theatertournee van start met zangeres Petra Berger. De tournee leidt tot het gezamenlijke album Crystal. De toetsenist geeft een serie concerten samen met organist Martin Mans waarbij zowel klassieke als populaire werken worden vertolkt. Van het duo verschijnen twee albums: Twee Klaviervirtuozen In Concert (2007) en Twee Klaviervirtuozen In Concert II (2008).


Enkele wetenswaardigheden:

Jan Vayne speelt mee in een Unoxreclame. Daarin herkent zijn dochtertje hem niet wanneer hij de kamer binnenkomt omdat hij zogenaamd een pruik op heeft. Wanneer zijn vrouw vraagt of hij heeft gewerkt, zet hij de pruik af en herkent zijn dochtertje hem weer.
De reclame is uiteraard spielerei, Jan Vayne heeft inderdaad de zo bekende weelderige haardos. Voor de reclame heeft hij echter nooit zijn hoofd kaal laten scheren maar is dit door visagie gedaan. Deze spot haalde in 2007 de tweede plaats in de Gouden Loeki jaarverkiezing.

Jan Vayne is vegetariër. Unilever maakte later bekend niet te weten dat Vayne vegetariër is. Zij kwamen hier pas achter nadat de reclame was opgenomen en uitgezonden. Een woordvoerster van Unilever zei later: Als we het hadden geweten, zouden we een ander product dan rookworst hebben gekozen voor de reclame.

Jan Vayne acteerde in een aflevering van het satirische programma Koefnoen.


Discografie:

Colours of my mind 1991
Living colours 1992
Hang on to a dream 1993
Vanity 1994
Classics and pop 1996  
Secrets of silence 1997  
Paintings of the seasons 1998
Media plaza 1998
Romantic popsongs 1998  
The Christmas album 1998
Metamorphosis 2000
Classical Trancelations 2004
Psalmen - Crystal 2008


Bezoek hier de eigen webstee van Jan Vayne

© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl