In en om Assen

Jan en Zwaan
Biografie van Jan en Zwaan

Jan van de Beld (Zuidwolde, 1941) kwam uit een muzikale familie. Zijn vader drumde en musiceerde samen met opa van Veen, ook wel 'Jan Sluus' genoemd. Met de accordeon erbij verzorgden zij direct na de Tweede Wereldoorlog veel bevrijdingsfeestjes. Toen hij negen was, kreeg Jan z'n eigen accordeon en werd hij lid van accordeonclub Nooitgedacht uit Balkbrug. Een paar jaar later mocht hij met de familie mee en speelde met zijn pa, opa en een tante op een bruiloftsfeest op de deel van een boerderij, met drie accordeons en een drum. Gezongen werd er ook, maar dan wel zonder installatie. Jan bewees zijn goede zangkunst met 'Als de Zuidwester loeit', waarmee hij het publiek muisstil wist te krijgen.


Jan trad na verloop van tijd ook solo op, op bruiloften, voor twee gulden vijftig en vaak ook samen met allerlei andere accordeonisten. Zijn eerste orkest was de Simply Melodisten uit de Wijk. Een viermans orkest dat vooral vaak optrad in Zuidwest-Drenthe. Op zijn zeventiende ging Jan naar het stemmings- en dansorkest de Vrolijke Trekkers uit De Krim, bestaande uit drie muzikanten en twee zangeressen. Deze laatsten traden ook op als de Lido's ('licht en donker'). De dame met het lichte haar was Joke Wemmenhove en de donkerharige was Hermien van de Weide, die later met zanger Gert Timmermans trouwde.


De Vrolijke Trekkers traden ook veel op in de grensstreek met Duitsland. Vooral het Duitse publiek was ingenomen met Jan's Duitse schlagers. Verzoeknummers leverden vaak meer marken op dan de vergoeding voor de hele avond. Op zijn twintigste leerde Jan Zwaan kennen. Zwaan Pieters (Hollandscheveld, 1945) kreeg op zesjarige leeftijd haar eerste accordeon, gemaakt van papier en karton. Vanaf haar tiende speelde ze op een echte, tijdens optredens met haar vader. Als zestienjarige werkte ze in een schoenenzaak in Hoogeveen en leerde ze Jan kennen. Hun wederzijdse ouders waren onderling bevriend en kwamen regelmatig bij elkaar op bezoek. Toen in 1961 Jan ook een keer meeging vlogen de vonken al rap over en weer.


Ze gingen samen optreden als De Menghini's. Een naam die was afgeleid van de bekende Italiaanse accordeonbouwer Menghini, maar ook een naam die regelmatig door het publiek verbasterd werd. 'Jan en Zwaan' was makkelijker. De grotere zaalhouders haalden ze graag binnen, zoals bij Hofsteenge in Rolde, waar ze tijdens de Roldermarkt tot diep in de nacht optraden. Jan en Zwaan trouwden in 1968 en kregen twee kinderen. Dankzij de vele optredens wisten ze vanaf 1969 van hun hobby hun beroep te maken. Plaatproducties leidden tot nog grotere successen. De eerste single 'Al die eenzame uren' verscheen in 1973, gevolgd door het nummer 'Veronica' dat in alle hitparades terechtkwam.


De grote landelijke doorbraak van Jan en Zwaan kwam in 1978. Met het nummer 'Op de mooie Drentse hei', verschenen ze op de televisie. De b-kant van de single, 'Ik zoek een meisje', was zo succesvol dat er gesproken kon worden van een single met twee a-kanten. Meer televisieoptredens volgden en er kwam een elpee die in 1980 goud scoorde. De landelijke doorbraak was een feit. Er volgden niet alleen optredens in Drenthe, maar ook ver daarbuiten. In 2005 treden Jan en Zwaan nog steeds op.


Bronvermelding:

'Altied Underwegens', 2006 Publiqueuitgevers Emmen. ISBN 90 77461 06X. Een artikel van Marten Löhr


Info in DvhN d.d. 21 oktober 2010


Zwaantje van de Beld-Pieters, de vrouwelijke helft van het duo Jan & Zwaan, is donderdagmiddag in het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen overleden. Dit meldt Leon Lukassen van Lukassen Produkties, het boekingskantoor van het muzikale duo. Zwaan had kanker. Ze is 65 jaar oud geworden.

Samen met haar levenspartner Jan van de Beld stond Zwaan meer dan 45 jaar op de planken. Het stel had Nederlandstalige hits met liedjes als Dorpscafé, Ik zoek een meisje, Tiroler Party, Zing met me mee en Onze poes en buurmans kater. In 1980 behaalde het tweetal een gouden plaats. Zondag 15 april 2007 vierden Jan & Zwaan hun 45-jarig artiestenjubileum in Rolde, met gastoptredens van muzikale vrienden als Lucas & Gea, Koos Alberts, Arne Jansen, Jacques Herb en Imca Marina.

In de aanloop naar het feest werd bij Zwaan kanker geconstateerd. Ze weigerde zich bij de ziekte neer te leggen. Na een operatie leek de zangeres de ziekte te hebben overwonnen. Zwaan laat een zoon en dochter achter. Zij wordt volgende week gecremeerd.


Naar boven© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl