In en om Assen

Jannes
Wat is dat toch, die gekte rond Jannes?


Waar Jannes ook komt, overal gaat de zaal plat. Meisjes gillen zich schor om handtekeningen en het voltallige publiek gaat direct meezingen, zwaaien en in polonaise. Wat heeft u toch met deze Drentse volkszanger? Een impressie vanuit de feesttent in Wachtum.

Bekijk hier de beelden van de uitzending


Info op woestenledig d.d. 25 maart 2010

Het culturele merk Jannes en andere raadsels

Jannes mag graag de handjes zien. En bij vrijwel ieder optreden van de volkzanger gaan ze gretig de lucht in. In Drenthe en daarbuiten. Maar woensdagavond, tijdens het Kunst en Cultuur Gala Drenthe in schouwburg Ogterop, wilde het niet echt lukken. Terwijl hij kort daarvoor, in datzelfde Ogterop, door onderzoeksbureau Hendrik Beerda was uitgeroepen tot sterkste Drentse cultuurmerk in Nederland.
In de top 150 met sterkste cultuurmerken van ons land prijkt volgens Beerda de naam Jannes op nummer 100. Dat is liefst 49 plaatsen hoger dan het tweede Drentse merk: bioscoop Utopolis.Waarbij moet worden opgemerkt dat Utopolis helemaal niet Drents is. Want bedacht door Belgen en ook aanwezig in Almere, Den Helder, Lelystad, Oss en Zoetermeer.

Hoe dan ook: de aanwezigheid van Jannes deed de galagangers beteuterd kijken. Je zag ze denken. 
Is dat nu waar we het van moeten hebben? Een zanger met veel vibrato die vooral gedijt in feesttenten, voornamelijk optredens verzorgt met een geluidsband en ondertussen heel gewoon is gebleven? Een man die zijn eigen repertoire niet schrijft, maar op het podium doet alsof alles volslagen origineel klinkt en nooit eerder is gedaan?

Waarmee niet is gezegd dat Jannes geen harde werker is. Verre van. Hij oogt altijd opgewekt, toegankelijk en bereid een schnabbel aan te nemen. Van de prins geen kwaad. Aardige vent ook. Hij kan het niet helpen dat zijn naam op plaats honderd prijkt. En ook niet dat de galagangers in Meppel stilletjes liever een andere uitkomst van het onderzoek hadden gezien.

Raar onderzoek overigens. Nog voor Jannes het podium betrad, maakte onderzoeker Beerda bekend dat Dierenpark Emmen volgens de inwoners van Drenthe het sterkste cultuurmerk van de provincie is. Op de voet gevolgd door Kamp Westerbork en het TT Festival. Gezellig en artistiek interessant. Ieder zo zijn eigen smaak. Met daarbij de curieuze opmerking dat personen als Jannes, Daniël Lohues en Harry Muskee niet waren opgenomen in het onderzoek.

Waarom bleef onduidelijk.

Het had iets te maken, vertelde Beerda, met de nauwkeurigheid van het onderzoek. Iets zo fijnmazigs dat het eigenlijk niet te volgen was. Omwille van de logica deden Mooi Wark, No Name, Drenthe Plat en Cuby + Blizzard weer wel mee. Wie weet raad? Waar kun je klagen? Waar is het loket?

Wie onderzoekt, die komt wat te weten. Dat hij niks wijzer wordt, bijvoorbeeld.Biografie

Jannes werd geboren op het woonwagenkamp in Emmen en woont nu in Noordscheschut. Door muzikale familieleden kwam Jannes van jongs af aan in aanraking met muziek. . Hij speelt diverse instrumenten voordat hij op aanraden van vrienden kiest voor het zingen. Als hij voor de grap zingt tijdens een feestje van zijn schoonmoeder stelt Jannes' vader, eigenaar van een platenzaak, voor een single op te nemen.

Dit leidde in 1999 tot een eerste single, die in eigen beheer werd opgenomen. De single Ben Jij Bij Me werd dankzij piratenzenders enigszins succesvol. Door dit succes kwam Jannes in aanraking met producer, tekstschrijver en componist Martin Sterken uit Nieuw - Weerdinge. Met Sterken neemt Jannes zijn debuut-cd Bella Bianca op.

Jannes' tweede album Van Casablanca Naar Napoli komt uit bij de kleine platenmaatschappij CD-Hal Ruinen. Op de plaat wordt medewerking verleend door zangeressen Wiesje Westerlaken en Jolanda van de Wetering uit het koor van Frans Bauer en accordeonist Rolus Karssen van Marianne Weber  De plaat betekent voor Jannes de doorbraak. Er worden ongeveer 30.000 exemplaren verkocht. Vanaf oktober heeft Jannes een eigen fanclub

De cd Met Jou Kan Ik Het Leven Aan komt uit bij CNR. De plaat verkoopt rond de 15.000 exemplaren en maakt van Jannes een nationale ster. Bijna tegelijkertijd met het album komt de dvd Alles Of Niets uit. Vanaf december verzorgt Jannes enkele gastoptredens tijdens de concerten van Marianne Weber. Via Weber komt hij in contact met producer Emile Hartkamp. Jannes doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 april in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes.

Op 30 augustus verschijnt het album Gewoon Jannes, met veertien nummers die zijn geproduceerd door Emile Hartkamp (die Jannes' ontdekte door de hit "Ga maar weg", geschreven door Martin Sterken) en Norus Padidar. Het album is begin september de hoogste nieuwe binnenkomer op 6 in de Nederlandse Album Top 100. Jannes is ambassadeur van het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten (NFSG) dat jaarlijkse vele sportprojecten en evenementen ondersteunt voor mensen met een handicap.

Vanaf half april krijgt Jannes een eigen televisiesoap. In het programma Gewoon Jannes volgt RTV Oost de zanger dertien weken door het hele land, bij zijn dagelijkse bezigheden en tijdens de opnamesessies voor zijn vijfde album. De serie is een groot succes. SBS6 zendt vanaf augustus acht weken lang elke vrijdag een ingekorte aflevering uit in SBS6 Shownieuws.

Voorafgaand aan de SBS6-uitzendingen komt de single Een Beetje Meer uit. Op het album Als Het Zonnetje Schijnt, dat 22 augustus uitkomt, staan vijftien tracks waaronder het door George Baker geschreven nummer Ik Kan Met Jou De Hele Wereld Aan. De plaat komt direct binnen op de eerste plaats van de albumlijst. De tv-serie Gewoon Jannes verschijnt als dubbele dvd inclusief een registratie van het optreden van de zanger tijdens het Mega Piraten Festijn Nieuwleusden. Jannes krijgt in februari uit handen van zangeres Marianne Weber een gouden plaat voor zijn album Als Het Zonnetje Schijnt. Er zijn op dat moment meer dan 35.000 exemplaren van de cd verkocht. In België behaalt de plaat de Album Top 20.

Aan het album "Als het zonnetje schijnt" werkte o. a. ook de blaasformatie The Stylus Horns en de gitarist Jack Verburgt mee, die ook de gitarist is van o. a. Frans Bauer. De arrangementen voor dit album werden verzorgd door de Duitse arrangeur Reiner Burmann. Eind februari gaat zijn nationale concerttournee van start. De zanger is op 17 maart een van de optredende artiesten tijdens het Giga Piraten Festijn in het Gelredome te Arnhem.

Hij presenteert samen met Willie Oosterhuis voor SBS6 de serie Het Piratenfestijn en is gast in diverse televisieprogramma's waaronder tijdens alle TROS Muziekfeesten, Te Land Ter Zee En In De Lucht en Darten Met Sterren. De single Oh La La L'Amour (juli) is een voorproefje van het album Laat Me Vrij dat in augustus verschijnt. Het nummer is een bewerking van het door Tomislav Mustac en Franz Brachner geschreven Mademoiselle Mirelle.

Laat Me Vrij behaalt de eerste plaats van de Albumlijst. Tijdens Jannes' theatertournee Theaterpiraten zijn er gastoptredens van Arne Jansen, de Groningse zingende melkboer Burdy en Charlone. Jannes krijgt in februari twee gouden platen. Van de albums Van Casablanca Naar Napoli en Laat Me Vrij zijn elk meer dan 35.000 exemplaren verkocht. Naast de vele opgewekte liedjes bevat het album Mijn Naam Is… Jannes (augustus) ook Als Jij Er Morgen Niet Meer Bent, een oude aan Jannes' opa.

De door Emile Hartkamp en Norus Padidar geproduceerde cd bevat liedjes geschreven door o.a. Jan Keizer van BZN (In Vuur En Vlam) en George Baker (Rosa Blanca). Jannes doet mee aan Toppers Te Paard, een amusementsprogramma van TV Oost waarin bekende Nederlanders binnen enkele weken de fijne kneepjes van het ruitervak onder de knie proberen te krijgen

De zanger prijkt in augustus op de cover van de Nieuwe Revu. Nog voordat het nieuwe album op 24 augustus officieel verschijnt heef de plaat met 35.000 bestelde exemplaren al de gouden status. Naar aanleiding van het album onderneemt de zanger in het najaar een uitgebreide tournee. Naast optredens in het hele land is Jannes ook op televisie te zien, onder meer als starter en jurylid bij Te Land, Ter Zee En In De Lucht.

In juni overlijdt Jannes' manager en goede vriend Dick Oosting op vijftigjarige leeftijd aan een hartaanval. De zanger staakt om die reden meteen alle promotionele activiteiten rondom het verschijnen van zijn single Ga Dan. Op zijn achtste, aan Oosting opgedragen album Meer Dan Een Vriend toont Jannes een nieuwe kant van zichzelf: serieuzer en met iets meer diepgang. De plaat is wederom geproduceerd door Emile Hartkamp en Norus Padidar en bevat met Liefde een songbijdrage van Jan Keizer en werd op 11 september 2009 in Assen gepresenteerd. In het najaar gaat de zanger opnieuw op tournee met Jannes Live In Concert.
Discografie

2009 Amigo, ...Adios Kleine Vriend (CDS)
2008 Ga Dan (CDS)
2008 Meer Dan Een Vriend (CD)
2007 Ik Dans Met Jou De Hele Nacht (CDS)
2007 Laat De Zon Maar Schijnen (CDS)
2007 Mijn Naam Is… Jannes (CD)
2006 Laat Me Vrij (CDS)
2006 Laat Me Vrij (CD)
2006 Adio Amore Adio (CDS)
2006 Als Het Zonnetje Schijnt (CDS)
2006 Oh La La L'Amour (CDS)
2005 Gewoon Jannes : De Serie (DVD)
2005 Ik Kan Met Jou De Hele Wereld Aan (CDS)
2005 Een Beetje Meer (CDS)
2005 Als Het Zonnetje Schijnt (CD)
2004 Gewoon Jannes (CD)
2004 Dam Dam (CDS)
2004 Laat Me (CDS)
2004 Mega Piratenfestijn Nieuwleusen 4 (Compilatie)
2003 Met Jou Kan Ik Het Leven Aan (CD)  
2003 Een Zomerdag (CDS)
2003 Alles Of Niets (DVD)
2003 Met Jou Kan Ik Het Leven Aan (CDS)
2002 Ga Maar Weg (CDS)
2002 Van Casablanca Naar Napoli (CD)
2001 Bella Bianca (CD)
2000 Ben Jij Bij Me (CDS)


Volkszanger Jannes op tractor door de P.C. HooftInfo op het Parool d.d. 30 mei 2012

Bezoekers van de PC Hooftstraat in Amsterdam keken vreemd op toen ze plotseling een tractor door de chique winkelstraat zagen rijden. Volkszanger Jannes was gisteren in Amsterdam voor het opnemen van zijn nieuwe videoclip. In een van de chiqueste straten van de stad, de P.C. Hooftstraat, werden beelden gemaakt. De video hoort bij het nummer 'Ik wil een Boerenmeid'.

Wellicht dat de geboren Drent daarom op een donkerrode tractor door de stad reed. 'Ik zoek een boerenmeid. En in de P.C. Hooftstraat ga je die natuurlijk niet vinden, maar dat is dan ook de knipoog', aldus Jannes tegenover NLtracks. Het nummer staat op het nieuwe album van de zanger Op Volle Kracht, dat 15 juni uitkomt.


Bezoek hier de eigen website van Jannes


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl