In en om Assen
Jannes de Vries'Orvelte'. olieverf op linnen; 50 x 61 cm. Ca. 1929


Jannes de Vries (Meppel 29.05.1901 - Groningen 08.12.1986)


Jannes de Vries was als kind al bezeten van tekenen. Een opleiding in de kunst echter werd door zijn ouders te onzeker geacht en hij werd op een advocatenkantoor geplaatst. Particulieren in Meppel wisten zijn ouders op andere gedachten te brengen toen ze zich garant stelden voor de financiële gevolgen van een studie die paste bij de aspiraties van de zoon. Zo kwam Jannes de Vries in 1918 terecht op de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren in Amsterdam, waar hij zijn MO-akte haalde. Na Amsterdam volgden studies in Parijs, Florence en Rome. De Vries heeft geëxposeerd in binnen- en buitenland.

De opvatting van Picasso dat een tentoonstelling zo slecht is als het slechtste schilderij dat er hangt, sprak hem zeer aan en hij wilde dan ook niet overal exposeren, concessies waren hem vreemd. Zijn baan als tekenleraar aan het Praedinius Gymnasium in Groningen maakte het overigens wel mogelijk dat hij zich deze houding kon permitteren. Van overzichtstentoonstellingen hield hij niet. Het laatste werk was, in zijn beleving altijd het beste en dat kon dan ook maar het beste worden getoond. Een andere persoonlijke opvatting was dat een schilderij geen natuur is, maar de uitdrukking van de natuur die de schilder er aan geeft. Daarom schilderde hij bloemen niet na, hij liet ze beneden staan en schilderde ze vervolgens boven in zijn atelier.

In de jaren dertig ontwikkelde hij een gedurfd gebruik van felle kleuren, waardoor zijn ongekunstelde werken, waarin weinig plaats was voor detail, een zeer expressief karakter vertoonden. De herkenbare werkelijkheid stond steeds voorop, tot abstractie liet hij zich niet verleiden. Naast schilder was hij ook graficus. In die hoedanigheid heeft hij vele boekillustraties geproduceerd. Oude volksvertellingen, zoals Ellert en Brammert, waren vaak zijn inspiratiebronnen. Hoewel Meppeler van oorsprong had hij weinig contact met de schilders uit zijn geboortestad. Als colorist bij uitstek hield hij niet van de overwegend grijze tonaliteit waarin dezen waren blijven werken.

Jannes de Vries was erelid van "De Ploeg". In 1970 ontving hij de culturele prijs van Drenthe voor zijn gehele werk.


Bronvermelding:

'Schilders van Drenthe'. Roel Sanders.
Dit zeer fraai uitgevoerde boek is te bestellen onder ISBN 90-6509-604-3


Literatuur:

• Bé Doorten, "Meppel en zijn schilders", (Meppel,i985).
• C.Hofsteenge, "De Ploeg 1918-1941. De hoogtijdagen", (Gronlngen,i993) 138.© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl