In en om AssenJohannes Godefridus Hubertus Wijnandus (Jean) Krans


'Portret zoon Norbert'. Olieverfschilderij van Jean Krans


Biografie Jean Krans (Roermond 01.06.1851 - Assen 16.11.1932)

Jean Krans voelde niets voor de priesteropleiding die hem in het vooruitzicht was gesteld. Daarom liep hij van huis weg en kwam hij in het vreemdelingenlegioen terecht. In 1870 vocht hij mee in de Frans-Duitse oorlog. Zijn gerichtheid op Frankrijk liet hij blijken door zich voortaan met de naam Jean te tooien. In Parijs bezocht hij de kunstacademie om vervolgens aan de Technische Hogeschool in Delft een studie bouwkunde te voltooien. Na een verblijf van een paar jaar in Rotterdam en Sappemeer werd hij in 1889 aangesteld als leraar aan de Rijks-HBS in Assen.

In dat jaar vestigde het gezin zich in het huis Vredeveld op het landgoed Valkenstijn. Talrijk zijn de verhalen die aantonen hoe het gezin Krans daar een teruggetrokken leven leidde.

Niettemin manifesteerde Jean Krans zich als portretschilder, fotograaf, restaurateur van kerken, dirigent van een kamermuziekgezelschap, maar bovenal als tekenleraar en organisator van kunsttentoonstellingen. Daarbij gaf hij privélessen aan toekomstige kunstenaars als Hein Kray en zijn zoon Louis.


Bronvermelding:


'Schilders van Drenthe'. Roel Sanders.
Dit zeer fraai uitgevoerde boek is te bestellen onder ISBN 90-6509-604-3


Literatuur: • A.J.L.Krans, "Jean Krans (1851-1932)" in: Drentse biografieën 3 (Meppel,1991) 98.© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl