In en om Assen

Jigsawartwork


Bronvermelding:
Een gesprek met René de Ridder opgetekend door Greet Berghmans


'The magic of the guitar' (9,5 cm breed x 7 cm hoog)


Tijdnood

‘Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast…’ zingt Herman van Veen me toe vanuit de radio. Een liedje over tijdnood en het eeuwige hollen van de mens.

In een razend tempo worden dagen en maanden door tijdsdruk weggevreten. Alles moet sneller en perfecter. Er moet gescoord worden, op elk niveau. Toch lijkt het alsof we - meer dan vroeger - de vrijheid hebben om alles, maar dan ook alles, zelf te kunnen regelen. Wasmachine, vaatwasser, microgolf, vergaderen tijdens de lunch, snellere computers, gsm, flexibele werktijden… Ze moeten ons helpen vrije tijd bij te maken: kostbare tijd die we kunnen benutten voor onze hobby.

Jammer genoeg blijken vele hobby’s in hetzelfde bedje ziek te zijn. Ze zijn prestatiegericht en missen de voldoening die ze zouden moeten geven. Er worden hoge eisen opgelegd om de hobby zogenaamd waardevol te maken. Om te vissen heb je een dure hengel en nog duurder bijhorend materiaal nodig. Fietsen doe je niet onder een bepaald budget. Reizen als hobby? Liefst zo ver mogelijk.


'The girl next door sequence'. V.l.n.r. Jasmijn (6 cm breed x 9,5 cm hoog) , Katja (6,5 cm breed x 9,5 cm hoog) en Ella (8 cm breed x 8,5 cm hoog)


De hobby wordt geëtaleerd, liefst met een duur prijskaartje. Ook wat betreft de tuinhobby is dit niet anders. Tuintrends doen ons geloven dat hun tendens een must is. Nog steeds geen dure tuinornamenten in de tuin in de plaats van je geliefde tuinkabouters? Hoog tijd om de bende van sneeuwwitje naar het recyclagecentrum te brengen. Het oude terras nog steeds niet vervangen? Begin er maar onmiddellijk aan, en zet die hoge prijs uit het hoofd. Kwaliteit kost geld.

Het oude terras verdwijnt. De potten in terracotta lijken ineens te vloeken op het nieuwe terras met blauwe hardsteen. Ze worden vervangen. Het tuinmeubilair volgt. De beplanting in de border wordt aangepast, en uiteindelijk belanden opa’s tuinkabouters afgebladderd in het recyclagecentrum met de smoes ‘dat verven…, tijdrovend’. In feite was het niks tijdrovend maar leuk, het schilderen van de kabouters. Een aangenaam creatief winterwerkje met als resultaat: blozende kabouters die op hun paasbest de lente brachten in de tuin.


'Artists'. V.l.n.r. Jimmy Hendrix (6,5 cm breed x 6,5 cm hoog), Neil Young (7 cm, breed x 8 cm hoog) en Clint Eastwood (9,5 cm breed x 8 cm hoog)


Scheppend vermogen

Ook het zagen in hout, het ruiken van de geur van zaagsel, geconcentreerd de aangebrachte lijnen volgen en met verbazing constateren dat er uit het fantasieloze hout een figuur ontstaat is leuk. Figuurzagen lijkt zo anno 1950 en niet te passen in een computergestuurde samenleving. Maar juist nu dient het scheppend vermogen van de mens gekoesterd te worden want het vergroot de concentratie, de discipline en het geloof in eigen kunnen. Verwaarlozing van deze eigenschap laat het de weg van de blinde darm volgen; wel aanwezig maar niet meer functioneel.

De tijd in ons leven is beperkt. In plaats van de meeste aandacht te schenken aan de tijd die vooruitsnelt en ons zo ontsnapt , zouden we de tijd moeten koesteren die vervulling geeft . Voor mij, figuurzagende ziel, geeft de tijd die ik spendeer aan het selecteren van een afbeelding, het bewerken hiervan, het plaatsen op een houten ondergrond, het zagen, beschilderen en de verwondering over het ontstane, mij grote voldoening.

En omdat wensen ook leuk zijn om tussendoor, en niet enkel bij verjaardag en nieuwjaar, te geven, wens ik iedereen een overvloed aan deugddoende tijd toe. De figuurzaag kan hierbij helpen.


V.l.n.r. 'Lazing on a sunday afternoon' (6 cm. breed x 9 cm hoog) 'Flower - power'. (7,5 cm breed x 10 cm hoog), 'Emotions' (7,5 cm breed x 5 cm hoog)


Figuurzagen

Liggend aan de waterkant op mijn rug,
handen achter het hoofd,
wolken volgend
aan een donker wordende zomerdag.

In gedachten zaag ik in het wolkendek figuren:
dwergen, feeën en kabouters,
naast donderkoppen, heksen en draken, groteske monsters
die ik verhalen vertellen laat.

Michel Martinus


Contact opnemen met René de Ridder kan via de 'contact pagina' van inenomassen


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl