In en om AssenJohannes SchuurmanIn de loop van het leven van Joop Schuurhuis zou zijn tekenhobby zich ontwikkelen tot een levensvervulling. Schuurhuis zocht zijn onderwerpen in de omgeving van zijn woonplaats Schipborg. Deze aquarel maakte hij in 1964 tijdens het Noodelijk Pinksterkamp in Anloo.


Biografie van Johannes Schuurhuis (Steenwijkerwold 26.08.1920 - Assen 11.10.1992 )

Joop Schuurhuis studeerde in Den Haag voor binnen-huisarchitect. In de oorlogsjaren kwam hij in Drenthe terecht. Vanaf 1945 woonde hij in Schipborg. In Groningen bezocht hij vier jaar de avondopleiding van Academie Minerva. Daarnaast kreeg hij aanwijzingen van zijn "buurmannen" E.B.von Duimen Krumpelmann uit Zeegse en Evert Musch uit Anloo.

Hij schilderde, tekende, aquarelleerde en lithografeerde als een romanticus met een nuchtere kijk op de dingen. Drentse interieurs, landschappen en dorpsgezichten kwamen in een schier onafzienbare rij uit zijn handen. Veel daarvan werd tentoongesteld in o.a. Assen, Coevorden, Emmen, Meppel, Ruinen, Hoogeveen, Zuidlaren, Havelte en Schipborg, maar ook in het buitenland leerde men zijn werk kennen. Werk van hem werd aangekocht door de Arthoteken Drenthe, Breda en Amersfoort, de gemeente Anloo en Hoeve Boschoord in Vledder. Schuurhuis was op vele gebieden, ook buiten de schil-derkunst, actief. Hij bekleedde een functie bij de politie, hield lezingen over antiek en Drentse geschiedenis, was secretaris van het Rode Kruis in Drenthe en gaf les aan de psychiatrische inrichting Dennenoord in Zuidlaren.

Vele dorpsbewoners klopten aan bij 't Oelebred, het huis waarin hij woonde, om bij hun vraagbaak te rade te gaan. Joop Schuurhuis was medeoprichter van het "Drents Schilder genootschap", waarvan hij tot erelid werd benoemd en was actief in "De Drentse Zeven", een groep schilders rond Schipborg. Hij maakte reizen naar Italiƫ, Frankrijk en Tunesiƫ.


Bronvermelding:

'Schilders van Drenthe'. Roel Sanders.
Dit zeer fraai uitgevoerde boek is te bestellen onder ISBN 90-6509-604-3
© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl