In en om Assen
Koos Bloemsma


Emmen, December 15th 2009. Family and friends of Koos Bloemsma decided that the painting should have a permanent place... But where? Well, the utmost appropriate place would be ... in the Muzeval, where the evening of remembrance happened. The direction of the theatre agreed immediately and halfway the last month of the year Koos had finally his own memorial spot. The widow of Koos Bloemsma, his brother Jan and dependants unveil the print (painting: Paul Meijering).


In Memoriam: Koos Bloemsma

Jacobus Jan Bloemsma (roepnaam Koos) wordt op 25 februari 1952 geboren in Emmer-Compascuum. Hij is de jongste in het gezin van vier kinderen. Op 19 december 1980 om 02.25 uur komt er een einde aan z'n leven. Terugkerend van een vergadering met de andere Black Lake-leden in zaal Kamp in Meppen rijdt hij onder slechte weersomstandigheden (veel sneeuw) op de Pannekoekendijk in Erica met z'n auto onder een onverlichte bietenwagen die haaks op de weg staat om een inrit in te rijden. Koos is op slag dood!

Het tragische ongeluk gebeurt juist op het moment dat Black Lake op het punt staat om in Duitsland door te breken. Het countryachtige 'Soldier Boy' uit 1980 wordt opgepakt door Freddy - 'Junge komm bald wieder' - Quinn, die op hetzelfde moment een countryshow presenteert op de Duitse Tv-zender ZDF. De belangstelling voor het nummer en de gelijknamige elpee vallen bij de presentator in zulke goede aarde dat Black Lake een contract krijgt aangeboden om een jaar lang de opening van de maandelijkse show te verzorgen. Bijna gelijktijdig stoot bandlid Reinhardt Witte (artiestennaam Phil Nash) met 'Wer hat ein Herz dass nie bricht' (een soloproject met begeleiding van Black Lake) eveneens door tot de Duitse televisiezenders.

Op de avond, die vooraf gaat aan het tragische ongeluk, heeft de band in zaal Kamp in Meppen juist vergaderd over de toekomst en zijn belangrijke besluiten genomen over het management. Omdat Koos het middelpunt is op 'Soldier Boy' wordt afgezien van naleving van het ZDF-contract. Met het overlijden van Koos vallen alle toekomstverwachtingen die de band op dat moment koestert aan gruzelementen. Gebroken door het overlijden van Koos, maakt broer en technicus Jan zich - naar later blijkt voor bepaalde tijd - van Black Lake los.


Koos had de eigenschap; 'niet zeuren, maar werken'

Ook voor toetsenist Henk Bemboom is het verscheiden van Koos reden om te stoppen. Het verhaal Black Lake begint voor Koos in de zomer van 1975. Hij moet meteen volop aan de bak. Z'n eerste optreden is in zaal Mast in Eext. In die gelegenheid treedt hij in de twee bouwvakweken die volgen nog een keer of zes op. Tussentijds speelt Black Lake ook nog in twee andere locaties. Koos doet niet moeilijk over al dat werk waarmee hij ineens te maken krijgt. „Hij genoot er zelfs intens van", zegt Gerrit de Hoop. „We merkten meteen dat muziek maken en optreden de lust in z'n leven was." Jan: „Koos had de eigenschap: niet zeuren, maar werken." Het wordt Gerrit en de andere bandleden meteen duidelijk dat ze met Koos een zanger met een fantastische stem in de groep hebben gekregen.

Met voortvarendheid wordt gewerkt aan een nieuwe plaat. De eerste die met Koos wordt uitgebracht is 'Can't you see'. Het nummer wordt opgenomen onder verantwoordelijkheid van Chiel Montagne, die bekendheid geniet als dj en presentator van het muziekprogramma 'Op Volle Toeren'. Verder dan wat bescheiden 'airplay' en een uitnodiging bij Hans van Willigenburg in het tussen-de-middag-programma van Twaalf tot Twee komt het niet. Koos zingt 'Can't You See' live in de studio. Black Lake speelt in de studio bijna een 'thuiswedstrijd'. Bij de uitzending zijn 25 verpleegsters van verpleeghuis Holdert uit Emmen aanwezig.

In de jaren die volgen wordt telkens geprobeerd om een hit te scoren. Kort na elkaar volgen 'Female Man' en 'My Christmas Song'. De laatste single is uitgebracht ter gelegenheid van het 15-jarige bestaan. De B-kant is een instrumentale versie van de A-kant met Douwe Buiter als solist op trompet. Deze instrumentale versie wordt gedraaid tijdens de indrukwekkende begrafenis van Koos. 'Berlin, Berlin' verschijnt in 1979. De single met Henk Bemboom als zanger is geschreven met het oog op de Duitse markt. De single wordt regelmatig op de Duitse stations gedraaid, maar heeft niet de potentie om een hit te worden. Hierna volgt de reeds beschreven periode van 'Soldier Boy' en 'Wer hat ein Herz dass nie bricht'.


De Sparkings uit Emmer Compascuum in 1968. Met Bram Moes (bas), Koos Bloemsma (solo gitaar), Jan Bloemsma (zang en drums) en Henk de Vries (zang en slaggitaar)


Het door Koos gecomponeerde lied zet bijkans heel Nederland en België op z'n kop.

Helaas heeft Koos door de trieste gebeurtenis niet de roem mogen smaken die voor hem - en Black Lake - wellicht in het verschiet lag. Met het overlijden van Koos krijgt 'Wer hat ein Herz dass nie bricht' een hele wrange betekenis! Al op jonge leeftijd wordt duidelijk dat Koos Bloemsma over uitzonderlijke muzikale kwaliteiten beschikt. Op z'n zesde krijgt hij zijn eerste gitaar. „Niet veel later had hij al de eerste akkoorden onder de knie", zegt Jan. Vijf jaar later heeft Koos al zo veel progressie gemaakt dat hij wordt gevraagd om in Dick and the Vecona's te komen spelen. Vergeleken bij de tiener die hij pas is geworden zijn Dick Joustra, Wim Klasen en Jan Leeuwinga al oude mannen. In 1968 formeren Jan en Koos de band Sparkings. Maar na twee jaar samen te hebben gespeeld kan Koos de aanbieding om in The Rhythm Stars te komen spelen niet weerstaan.

Na de overgang van Johan Lutke en Joop Ekelhoff naar Black Lake vormen Koos en zijn zes jaar oudere broer Jan de band Bucket Company. Met deze band maakt Koos z'n eerste plaat: 'Hello my love'. Jan weet zich de dag van de opnamen in de MC-Studio van Dick van der Meer - die in die tijd werkte met belangrijke Nederlandse artiesten - in Nederhorst den Berg nog heel goed te herinneren: „Het was op de dag van de novemberstorm in 1973. Buiten ging het tekeer als een gek. Binnen heerste een geweldige sfeer." Het was op deze dag dat bij Jan de belangstelling wordt gewekt om een eigen studio te hebben. In 1975 realiseert hij z'n ideeën in een schuur achter het pand van apotheek Tjoa aan de Mr. Ovingstraat in Klazienaveen. Aanvankelijk onder de naam NON.

Als enige tijd later ook Koos en Henk Bemboom tot de Besloten Vennootschap toetreden wordt de naam veranderd in Flowertree Studio. De studio verhuist op bijna hetzelfde moment naar Schoonebeek. 'De lafaard van de stad' van Gerard Schoonbeek is één van de eerste opnamen en wordt meteen een top-tien succes. Al snel boekt Flowertree Studio een tweede succes met 'Boer Harms' van The Dutch Boys. Het door Koos gecomponeerde lied zet bijkans heel Nederland en België op z'n kop.

Door z'n toenmalige collega's wordt Koos geroemd. Niet alleen vanwege z'n muzikale inbreng, maar ook en misschien wel vooral door de vrolijkheid die hij uitstraalde. „Hij was een hele fijne collega", herinnert Gerrit de Hoop zich. Veel te vroeg heeft muziekminnend Zuidoost-Drenthe op 24 december 1980 voor goed afscheid moeten nemen van Koos Bloemsma. Maar op de vele platen waar hij aan meewerkte leeft z'n muzikale geest nog altijd voort. En dat zal nog heel lang zo blijven ook.


Bronvermelding:

'Black Lake - het document -' . Stichting Sixties Promotion Emmen. Auteur: Marinus de Jonge. ISBN 90 9013352 6


Info op rtvdrenthe.nl; 03.09.2009

In 1980 maakte een autoongeluk een einde aan het leven van muzikant Koos Bloemsma. Op 9 september is er in De Muzeval een Ode aan Koos, met daarin verhalen over de componist/gitarist en vooral zijn muziek. Jeppe Oostenga is voor Bartissimo bij een repetitie voor die avond.

Zie hier de documentaire.


Beluister hier de nummer van Koos Bloemsma:


 ‘Feelings’, ‘Harmonium song’, ‘Soldier Boy’, ‘Another night alone’, ‘Fifteen years’, ‘Show me your smile’, ‘It’s all over now’, ‘Nightrider’, ‘Goldrush’, ‘The wrong man’,‘That old feeling’, ‘Thinking of you’


Naar boven© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl