In en om Assen

Little Willy and the Stranglers


Bronvermelding:
'Altied Underwegens, vijftig jaar lichte muziek in Drenthe'. Productie: Albert Haar. Concepting en redactie: Bertus Boivin en Sophie Timmer. Publiqueuitgeverij Emmen 2006. Een artikel van Martin Hiemink.
Dit informatieve rijk geillustreerde boek - inclusief cd met unieke opnamen - is te bestellen onder ISBN 90 77461 06X


The Rocking Lions in 1963. V.l.n.r. Adrie Klok, Henk Fokkens en Jaap Middel. (Collectie J. Middel, Assen)


Een jongensdroom werkelijkheid

Beginjaren zestig ging voor vier Asser jongens uit de omgeving van de Kanaalstraat een droom in vervulling. Henk Fokkens, Adrie Klok, Goos Slot en Jaap Middel (neef van C+B bassist Willy Middel) zagen elkaar bijna dagelijks op een voor hen vertrouwde plek: het muurtje voor de Christelijke ULO aan de Kanaalstraat. Meestal hadden ze het over muziek. Alle vier waren ze enorme bewonderaars van de Engelse band The Shadows, de begeleidingsgroep van Cliff Richard. Of ze er nu ontzettend om hebben gezeurd of dat het een initiatief is van een de vaders, het is niet meer te achterhalen. Het is te lang geleden. Feit is dat de vader van Henk - in het dagelijks leven in Assen 'Politie Fokkens' geheten - de koe bij de hoorns vat en voor de jongens twee elektrische gitaren maakt. Met een oude buizenradio als versterker kunnen de eerste gitaarklanken worden geproduceerd.

Jaap Middel krijgt van zijn vader zijn eerste trommel; een groot koffieblik bespannen met een varkensblaas. In de kelder bij Henk thuis aan het Kanaal wordt geoefend. Ze proberen muziek van de Shadows na te spelen. Na een periode van oefenen besluiten ze te laten horen wat ze kunnen. Dat eerste optreden vindt bij Henk thuis plaats 'tussen de schuifdeuren'. Het viertal noemt zich The Rocking Lions. Als Jaap Middel aan dat moment terugdenkt, concludeert hij: 'Voor ons gevoel was er een band geboren.'


Little Willy

In het voorjaar van 1964 veranderen ze de naam in The Blue Angels. Tot aan de zomer wordt er opgetreden op bruiloften en partijen en voor familie. Ze willen echter door en op een advertentie voor een slaggitarist, een basgitarist, een drummer en een zanger besluiten Adrie Klok en Jaap Middel te reageren. De oproep is van Teun Menger die aan de Kuyperstraat woont. Tegelijk meldt zich ook bassist Bertus Seubring. Nog steeds gek op de muziek van de Shadows besluiten ze de band naar het nummer 'The Stranger' te noemen. Een goede zanger blijft een probleem voor de groep. Dat verandert echter met de komst van de vijftienjarige Willy Noorman, die tot dan toe zanger van de Asser formatie The Sinister Silhouettes was. Het eerste optreden als Little Willy and The Strangers is op 23 januari 1965 in het Hervormd Jeugdgebouw in Smilde.

Het succes groeit en de band wordt veel gevraagd op feest- en dansavonden. De band profileert zich nu als dans- en showorkest en het repertoire wordt uitgebreid met nummers van Beatles, Stones, ZZ & de Maskers, Kinks en Animals.Brandpunt

Korte tijd later verplaatsen Little Willy and The Strangers hun repetities naar clubhuis Het Brandpunt aan de Venestraat. Als ze regelmatig in Brandpunt optreden, mogen ze de grote zaal als repetitieruimte gebruiken. Het aantal boekingen neemt snel toe en ze spelen nu ook regelmatig buiten Drenthe. De Provinciale Drentsche en Asser Courant zet in een paginagroot artikel eind oktober 1965 uit de doeken dat die beroemde Strangers vijf doodgewone Asser jongens zijn. Ondanks het succes beschouwen ze vooralsnog muziek maken als hobby.

Eind 1967 houden Little Willy and The Strangers op te bestaan. Sommige leden gaan door in andere bands, anderen zetten een punt achter hun 'muzikale carrière'.


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl