In en om AssenLouis Marie Krans

Biografie Louis Krans (Roermond 24.10.1875 - Assen 29.03.1932)

Louis Krans kreeg les van zijn vader *Jean, die tekenleraar in Assen was. Net als *Roessingh en *Dozy bezocht hij de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Terug in Assen richtte hij een atelier in in de bijgebouwen van het huis Vredeveld of Valkenstijn, waar hij in 1889 met zijn ouders was komen wonen. In 1898 kreeg hij een betrekking aan de gemeentelijke tekenschool en in 1903 volgde een benoeming aan de Burgeravondschool.

Hij schilderde vooral landschappen met schapen, maar ook zijn portretten waren geliefd. Graag gebruikte hij daarbij door hemzelf vervaardigde foto's als voorstudie. Louis Krans overleed in hetzelfde jaar als zijn vader. In augustus 1946 werden op een overzichtsexpositie van "De Drentse Schilders", een maand na de oprichting van deze kunstkring, nog werken van Louis Krans tentoongesteld.

Overigens is er weinig werk van hem in omloop. Het meeste heeft direct na het ontstaan een plek gevonden bij particulieren in binnen- en buitenland.


Bronvermelding:


'Schilders van Drenthe'. Roel Sanders.
Dit zeer fraai uitgevoerde boek is te bestellen onder ISBN 90-6509-604-3


Literatuur:
• A.J.L.Krans, "Louise Marie Krans (1875-1932)" in: Drentse biografieën 4 (Groningen,1993) 64.


Louis Marie Krans


Dankzij mevrouw Annelies Werkman-Niks – één van de achter kleinkinderen van Johannes Godefridus Hubertus Wijnandus (Jean) Krans en Hubertina Maria Elisabeth Beekman - ben ik in het bezit gekomen van een aantal afbeeldingen van de schilderijen van Louis Marie Krans. Aangezien er weinig werk van hem in omloop is hieronder de weergaven van de kunstwerken van deze getalenteerde schilder.Grafheuvel met schapen. (collectie mevr. Werkman-Niks)


Molen en vrouwtje in oude dracht. (collectie mevr. Werkman-Niks)


Heidelandschap. (collectie mevr. Werkman-Niks)


Stilleven schelpen. (collectie mevr. Werkman-Niks)


Vrouw met koe en schapen op hei. (collectie mevr. Werkman-Niks)


Plaggenhut op heide. (collectie mevr. Werkman-Niks)


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl