In en om Assen

Margaretha Kleine
Biografie Margaretha Kleine


Geboren in de vroege jaren zeventig kwam ze in Nieuwlande (Drenthe) in een late zomernacht ter wereld. Toen ze acht jaar oud was zag ze bij een oom een gitaar staan. Dezelfde oom heeft haar gitaar leren spelen. Het was pas veel later dat Margaretha eigen liedjes ging schrijven. Het allereerste Drentstalige nummer dat op single uitkwam was ‘D’r is niks’. Deze ballade werd zo goed ontvangen op (met name) de regionale zenders dat deze debuutsingel reden was om het album ‘Drok’ op te nemen. Ondertussen gingen de optredens gewoon door.

Margaretha werd gevraagd voor het voorprogramma van De Kast. Dit deed ze zamen met gitarist Jeff Zwart ,ook (mede) componist van een aantal nummers op ‘Drok’. Daniël Lohues benaderde haar voor het voorprogramma van hem en zijn Louisiana Bluesclub in De Oosterpoort in Groningen, later nog een keer in Grolloo. ‘Drok’ werd opgenomen in de studio van Syb van der Ploeg en Nico Outhuijse (SYCO) in Leeuwarden in de nazomer van 2007. Begin 2008 kwam het debuutalbum ‘Drok’ uit. Ook landelijk kreeg ‘Drok’ aandacht. Zowel Radio 1 als 2 nodigden Margaretha uit te komen spelen in o.a –Met het oog op morgen, –Tros Muziekcafé.

Veel van deze radio optredens deed ze samen met Peter Deiman (percussionist- ook te horen op ‘Drok’). Het album kreeg goede recensies. Naast haar eigen muzikale weg gaat Margaretha bij tijd en wijle ook over de grenzen van Nederland om eens een andere muzikale weg te onderzoeken. Zo is ze met Dilana op tour geweest in Texas en Louisiana (USA) in de zomer van 2001.


Margaretha Kleine – ‘Drok’


Recentie op musicfrom

Margaretha Kleine komt uit het Drentse plaatsje Schoonebeek. Het merendeel van de liedjes op haar debuutcd ‘Drok’ heeft ze geschreven met gitarist Jeff Zwart, die een enkeling misschien nog kent van zijn werk met Dilana Smith. Het album is opgenomen in de studio van Syb van der Ploeg en Nico Outhuijse, beiden bekend van De Kast. Laatstgenoemde nam ook tijdens de opnames plaats achter de knoppen. Hoewel het de eerste volwaardige cd is van de Margaretha klinkt het geheel meteen zeer volwassen en professioneel. Dat is natuurlijk mede te danken aan het zeer ervaren team dat achter haar staat.

Dankzij de bonus dvd, waarop een reportage over Margaretha gemaakt door TV Drenthe staat, leren we de blonde zangeres een stukje beter kennen. Zo zien we dat ze fulltime werkt op een tankstation en dat ze niets liever doet dan veel optreden met haar band. Die liefde voor de muziek is ook goed terug te horen op de cd. Vol overgave zingt de debutante haar liedjes. De teksten van de songs zijn allemaal in het Drents dialect. Soms is het bij dialectmuziek echt een groot nadeel wanneer je uit een andere regio komt en de teksten niet kunt verstaan. Bij Margaretha valt er ook nog genoeg te genieten, wanneer je de streektaal niet machtig bent. Dat komt ook mede door de degelijke muzikale arrangementen.

Daarnaast is de cd heerlijk warm opgenomen, waarbij uitstekend rekening is gehouden met het uitkomen van de zangpartijen van de singer/songwriter. Valt er dan niets af te dingen op ‘Drok’? Mja, toch wel een beetje. De liedjes zijn goed geschreven, maar lijken zo nu en dan wel wat op elkaar. Echt heel spannend wordt het nergens. Daarnaast klinkt de zang van Margaretha soms wat kinderachtig. Het is niet helemaal duidelijk of dat nu aan haar klankkleur ligt of aan de manier waarop ze haar verhaaltjes vertelt. Vooral bij een nummer als 'Amerikaans' of 'In De Varte'. Toch kun je gerust stellen dat ‘Drok’ een uitstekende debuutplaat is. Het songmateriaal is goed en de uitvoering is van hoge kwaliteit. Het moet al gek gaan wil het Radio 2 publiek niet voor deze zangeres warmlopen. aantal tracks: 12 (cd) + documentaire (dvd) speelduur: 42:29 minuten


D’r is Niks


Recentie op muzieknu

We kennen allemaal Daniel Lohues uit Groningen. Maar wie we nog maar amper kennen, en minstens even goed is, is de uit Schoonebeek afkomstige zangeres Margaretha Kleine. Zij maakt samen met gitarist/componist Jeff Zwart furore met Drentstalige liedjes. Tot dusver bracht ze met Der is niks en ’t Giet wel over twee succesvolle singles uit. Margaretha geeft blijk van veel talent. Haar debut album, Drok, is werkelijk een juweeltje, een belofte voor de toekomst. Afgelopen tijd is ze geregeld te horen geweest op Radio 2 Sandwich gepresenteerd door Jacques Klöters. Op de site van Margaretha Kleine: “Een nieuwe recensie van Drok is te vinden op de website van het onlinemagazine muziek.nu alleen een beetje jammer dat ze denken dat collega-muzikant Lohues uit Groningen afkomstig is.

” Ai, Lohues komt natuurlijk uit Zuid-Oost Drenthe! Foutje van ons, bij deze herstelt. Niet alleen met haar indrukwekkende stem, maar ook met haar eigen composities. Dit resulteert in veel optredens, voornamelijk in het Drentse circuit, maar ook in voorprogramma’s van bijvoorbeeld De Kast en Daniël Lohues. Ook is ze een graag geziene gast bij RTV Drenthe. Hoewel het de eerste volwaardige cd is van de Margaretha klinkt het geheel meteen zeer volwassen en professioneel. Dat is natuurlijk mede te danken aan het zeer ervaren team dat achter haar staat. Dankzij de bonus dvd, waarop een reportage over Margaretha gemaakt door TV Drenthe staat, leren we de blonde zangeres een stukje beter kennen.

Zo zien we dat ze fulltime werkt op een tankstation en dat ze niets liever doet dan veel optreden met haar band. Die liefde voor de muziek is ook goed terug te horen op de cd. Vol overgave zingt de debutante haar liedjes. Nummers van uitzonderlijk grote klasse zijn wat ons betreft D’r is Niks en Goa Dan, maar een die er met kop en schouders daar weer boven uitsteekt is In de Varte. Waarom geen giga hit in Nederland? Ach, lekker klein, lokaal en knus houden is misschien wel beter voor de kwaliteit van haar volgende cd.


Bezoek hier de website van Margaretha Kleine


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl