In en om Assen

Max Douwes


Foto © Bert Jippes


Info op RTVDrenthe d.d. 15 februari 2009

Het dorp Klijndijk eert vanaf zondag de daar in 1923 geboren Max Douwes. Op de website www.klijndijk-drenthe.nl zijn acht hoorspelen te horen, die RTV Drenthe beschikbaar heeft gesteld. De personages Klein Rieksie, Ol' Domnee en Jans Druppien werden in het Noorden enorm populair. Enkele radioschetsen verschenen in 1972 in druk als Mans Tierelier löp met zien dweellocht deur Drenthe. Vertellings oet het Drents Programma van de Regionale Omroep Noord en Oost.

Douwes weigerde als student geneeskunde tijdens de oorlog de loyaliteitsverklaring te tekenen. Hij dook onder in het ziekenhuis in Emmen, waar hij de dagen doorbracht met schrijven en dammen. Dit laatste werd zijn grootste hobby, zodat hij later nog veel over deze denksport zou publiceren. Werd door Tonny M. van der Veen - die hem kende van de hbs in Coevorden - en Gijs Stappershoef eind jaren '40 naar het Drentse programma van de RON gehaald. Voor de RON creëerde hij de figuur van de zwervende harmonicaspeler Mans Tierelier, die hij omringde met een aantal types in een gefingeerd dorp.

In 1984 verscheen een nieuwe bundel met verhalen, een jaar later gevolgd door de tweede druk. Ook was hij bij meer Drentse radioproducties betrokken, zoals 'Bej de scheerbaos', waarin hij Steven Lakmoes speelde. In 1952 trad hij in dienst van de NCRV; hij bleef echter een trouw medewerker van de Drentse programma's van de RON en de RONO. Hij hertaalde in opdracht van de RONO het Nieuwe Testament in het Drents; maar het manuscript werd door de Culturele Raad voor Drenthe niet geschikt geacht voor publicatie. In 1988 werd het Mattheus-evangelie als De goeie tieding. Naor de beschrieving van Mattheus uitgegeven. In november 1975 werd hij onderscheiden met de Culturele Prijs van Drenthe. In de laatste jaren van zijn leven publiceerde hij verhalen over zijn belevenissen als tv-regisseur in het tijdschrift Oeze Volk.

In zijn latere jaren is hij werkzaam geweest bij de NCRV in Hilversum, onder meer als regisseur van de TV-serie 'Stiefbeen en zoon'. Ooks heeft Max Douwes zich verdienstelijk gemaakt voor de Stichting Drentse Taol, nu 't Huus van de Taol en heeft mede het Nieuwe Testament in het Drents vertaald. De historische vereniging Carspel Oderen stelt voor om Max Douwes in Klijndijk te eren met een borstbeeld.


Info op hvcarspeloderen.nl d.d. 4 december 2008

Mans Tierelier

Max Douwes kwam als student in Groningen, eind jaren veertig in contact met het Drentstalige radiowerk. Hij werd medewerker van de RON (later RONO) en verruilde later Groningen voor Hilversum, waar hij ging werken voor de NCRV. Ook vanuit zijn nieuwe woonplaats werkte hij nog jaren mee aan de Drentstalige programma's. Deze geboren Klijndijker kluisterde jarenlang duizenden luisteraars in het Noorden met zijn serie Mans Tierelier lop met zien dweellocht deur Drenthe aan de regionale radio. Een journalist schreef eens dat de hoorspelserie zo populair was dat op de avond van de uitzending de straten in de Noorden ‘ontvolkt’ waren!

Max Douwes heeft met zijn werk in de loop der jaren een buitengewoon belangrijke bijdrage geleverd aan de groei van de publieke belangstelling voor de regionale omroep in Drenthe, maar ook daarbuiten. Naast de Mans Tierelier verhalen vertaalde hij ook in opdracht van de RONO het Nieuwe Testament in het Drents. Gedurende een vijftal jaren besteedde hij zo ongeveer al zijn vrije tijd aan deze megaklus. Een belangrijk deel ervan werd van 1966 tot 1970 uitgezonden. In 2007 verscheen bij Het Drentse Boek Het Neie Testament in een hertaoling van Max Douwes. Jennie Lambers-Niers en Frits Rosenbaum zetten het werk van Max Douwes over in de nieuwste Drentse spelling.


Stiefbeen en zoon

Bij de NCRV was Douwes onder meer regisseur van populaire tv-series als Stiefbeen en Zoon en De scheepsjongens van Bontekoe. Dit themanummer is geschreven om een zo volledig mogelijk inzicht te geven in zijn leven en zijn werk. In 1964 werd Max Douwes de Televizierring al toegekend - hij nam die echter niet in ontvangst - en in 1975 ontving hij de Culturele prijs van Drenthe.


Een veelheid aan artikelen

Een radiopionier uit Klijndijk door Lucas Koops
Max Douwes, schrijver van MansTierelierverhalen door Henk Nijkeuter
Mans Tierelier, Speulman in Drenthe door Roel Reijntjes
Die Drentse beleefdheid was mijn grootste fout door Rinus Bouwmeester
Dreumvogel door Gerard Nijenhuis
Voor de mensen bestond het dorp echt, een interview met Bep Douwes en Op petret door Roelof Hoving
Het Neie Testament, God in Drenthe? en Hoger dan de blauwe luchten komt Max Douwes’ mooie Drents door Frits Rosenbaum
Blatsig door Max Douwes, een verhaal uit het boek Mans Tierelier
Over discriminatie van het Noorden door de redactie
Een artikel over zijn damhobby onder de titel: Problemen maak ik in bad een artikel dat terugblikt op de reacties op zijn dood in 1998


Info op klijndijk.info d.d. 12 september 2010. Een artikel van Henk van der Veen

Max Douwes weer op de Zietak

Wij bent bliede dat Max Douwes weer op de Zietak is, zien börstbeeld is 21 mei plaotst bij de kolk recht tegenover de glazen waor zien pap en mam op kamers woont hebt toen ze als underwiezersechtpaar in Klijndiek begunt bent. Carspel Oderen hev een speciale uutgave van “spitwark” maakt over de schriever, radieoman en later regiseur Max Douwes, in 1923 geboren in Klijndiek. Hij hev ok nog een groot gedielte van het nije testament in het Drents vertaald. Deze vereniging meuk er ok wark van om een beeld van dizze man in Klijndiek te kriegen. Ze hebt zörgt veur sponsors en een beeldhouwer. Met dizze vrouw kuj elders in dit nummer kennismaken.

In samenwerking met Dorpsbelang is nauw overlegd waor het beeld plaotst mös worden en Dorpsbelang hev ok veur de vergunning en de fundering zörgt. De witte en zwarte tegels under de zuil moet zien betrökkenheid met de damsport uutbeelden. Twee mensen van C.O. en ien van dorpsbelang hebt drie keer een bezeuk bracht aan de kunstenaar samen met de vrouw en twee kinder van Max Douwes, om in overleg met de beeldhouwer tot een zo goed meugelijk resultaat te kommen Een zestigtal mensen was uutnödigd de onthulling bij te wonen, sponsors, bestuursleden van Carspel Oderen en Dorpsbelangen en verdere kennissen en familieleden.

Jan Veenstra har een verhaal schreven in de wollige drentse taal, die Max Douwes ok altied bezigde en vertelde dat hij inspireerd was deur hum. Harm Dijkstra had een lied maakt over het plaotsen van een beeld van de schepper, die dan later Max Douwes bleek te wezen, die de figuren “Klein Rieksie, Aol Domnee, Zwiene Geert, Lambert van de Roege Bulten, Jans Druppie”enz schept har. Allemaol namen die hij gebruukte als hij toen nog veur Radio Noord als Mans Tierelier met zien Dweellocht deur Drenthe trök. Frits Roozenbaum har op zien eigen wieze nog een mans Tierelier maakt. Als verderop in het jaor de “Ommetjes” en de uutvoering van het Kolkje en ’t Zietakkerbos klaor komt vörmt dat een mooi geheel en is het een verrieking veur Klijndiek.


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl