In en om Assen

Mies van Hout


foto Kees van de Veen


Info op woestenledig 4 april 2012


Drentse vakjury ontdekt Mies van Hout

De wereld van kunst en cultuur komt om in de prijzen, maar toekennen is moeilijker dan gedacht. Ook in Drenthe, waar vrijdagavond tijdens het Kunst en Cultuur Gala de Drentse Cultuurprijzen werden uitgereikt. Met als winnaars Alfred Hafkenscheid, Bigband Want2Swing, DJT De Reus en Mies van Hout Op papier lijkt de procedure eenvoudig: het publiek mag namen noemen, een Drentse vakjury nomineert en een landelijke jury besluit. Maar het wordt ingewikkeld als alle drie er uiteenlopende opvattingen op nahouden, zoals uit het juryrapport blijkt. Dan passeert de vakjury het publiek en schuift vervolgens de landelijke jury op zijn beurt de Drentse vakjury opzij.

Om te beginnen meldde het publiek De Drentse Bluesopera veertien keer aan voor een prijs. Maar de voorstelling kreeg geen nominatie omdat de vakjury 'het project als een – fantastische – eenmalige productie van PeerGrouP ziet en als zodanig niet als blijvende versterking van de Drentse culturele infrastructuur'. De uitreiking van de Grote Culturele Prijs van Drenthe (10.000 euro) aan kunstschilder Alfred Hafkenscheid vormde vervolgens geen struikelblok, want dat liep buiten het gala om. En ook de toekenning van de Talentprijs (2500 euro) aan Bigband Want2Swing uit Assen leverde geen problemen op. Het werd pas echt verwarrend doordat de Drentse vakjury DJT De Reus in aanmerking wilde laten komen voor de Talentprijs en prentenboekenmaker Mies van Hout nomineerde voor de Stimuleringsprijs.

Beide nominaties werden overruled. Het gezelschap rond Henk de Reus – overigens in 2011 ook al genomineerd voor de Talentprijs – zou volgens de landelijke jury onder voorzitterschap van de Asser burgemeester Sicko Heldoorn 'beter passen in de categorie Stimuleringsprijs'. Die prijs (2500 euro) kreeg De Reus dan ook, 'voor de bijzondere verdiensten op cultureel gebied voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar'.

In het geval van Mies van Hout deed de landelijke jury het werk van de vakjury eveneens over. Van Hout kreeg gisteren geen Stimuleringsprijs, maar een Bijzondere Eervolle Vermelding – een geheel nieuw nummer binnen het prijzencircus. Zowel de Stimuleringsprijs als de Talentprijs zou het oeuvre van Van Hout 'tekortdoen', aldus Heldoorn en zijn jury. Uit het rapport: "Het viel de jury direct op dat Van Hout, gezien haar grote oeuvre, haar nationale en internationale erkenning als illustrator en haar uitzonderlijke beeldende kwaliteit, de reikwijdte van beide prijzen overstijgt."

De landelijke jury ziet haar 'in de toekomst als een heel geschikte kandidaat voor de Grote Culturele Prijs van Drenthe'. Dat de Drentse vakjury Van Hout niet eerder heeft opgemerkt, mag curieus heten. Haar werk wordt sinds 2005 in verschillende talen uitgegeven, in Dagblad van het Noorden besproken en meerdere malen bekroond. Uit het rapport: "De jury heeft het idee dat zij landelijk meer bekendheid geniet dan in Drenthe." Met andere woorden: de Drentse vakjury moet beter opletten.


Info op leesfeest


Mies van Hout is op 25 juni 1962 geboren in Eindhoven, een stad in Brabant. Ze groeide op in het dorp Hapert, ook in Brabant. Haar vader was schoolmeester en kon geweldig goed verhalen verzinnen en vertellen. Mies en haar jongere broer kwamen hier altijd in voor. En als er kinderen op bezoek waren, speelden die ook een rol in het verhaal. Ze was niet alleen gek op haar vaders vertelsels, Mies las ook heel veel boeken, vooral spannende jongensboeken. Andere boeken die ze mooi vindt, zijn bijvoorbeeld: 'Ronja de roversdochter'van Astrid Lindgren, 'De kleine kapitein' van Paul Biegelen 'Winnie de Pooh' van A. A. Milne. Het is niet zo gek dat Mies tekenares is geworden. Ze tekende als kind altijd.

Toen ze twaalf jaar oud was, wist ze dat ze haar beroep ervan wilde maken. Daarom ging ze na de middelbare school naar de lerarenopleiding in Tilburg. Daar leerde ze niet alleen zelf mooier en beter tekenen, maar ook hoe ze kon lesgeven aan kinderen in de vakken tekenen en textiele werkvormen: naaien en stof verven bijvoorbeeld. Toch wilde Mies eigenlijk liever zélf de hele dag tekenen. En dat kan niet als je ook moet lesgeven. Dus besloot ze naar Groningen te gaan. Daar volgde ze ’s avonds de opleiding grafisch ontwerpen aan de kunstacademie. Daar leer je bijvoorbeeld hoe je de verhalen en de foto’s in een krant goed op de bladzijde zet of hoe je een advertentie maakt. En ook hoe je de teksten en de tekeningen precies goed zet in een prentenboek.

Tijdens haar studie in Groningen ging Mies overdag tekenen. Ze kreeg haar eerste illustratie-opdrachten. Haar eerste kinderboek was 'Kiki en Pim', voor Uitgeverij Kimio. Toevallig was dit ook het eerste boek van de kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander. Op een dag mocht ze illustraties maken bij het kinderboek 'Een mandje vol amandelen'. Ze vond dat het een mooi boek geworden was. Daarom stuurde ze tekeningen uit het boek naar allemaal uitgevers, met de vraag of ze ook voor hen kinderboeken mocht illustreren. Gelukkig vonden de uitgevers haar tekeningen heel mooi en kreeg ze allemaal leuke nieuwe opdrachten. Ze mocht toen voor Lemniscaat, nu haar grootste opdrachtgever, het prentenboek ‘Bang Mannetje’ gaan illustreren.

Dat was het leukste wat ze ooit had gedaan. Ze wist heel zeker dat ze dat nog veel vaker wilde gaan doen. Zo komt het dat Mies nu illustraties maakt voor van alles wat met kinderboeken te maken heeft, bijvoorbeeld de voor- en achterkant van een boek, dat heet de omslag. Ook maakt ze soms tekeningen voor schoolboeken. Maar het allerliefste en allervaakst maakt ze een prentenboek, een groot plaatjesboek met een verhaal voor peuters of kleuters. Mies doet dus bijna niets anders meer dan kinderboeken illustreren: haar droombaan. Ze noemt zichzelf dan ook een echte geluksvogel! Mies woont in het dorpje Tynaarlo in Drenthe, samen met haar man Jan, haar dochter Anna, de tweeling Auke en Koen en de poes Teuntje. In haar atelier in de tuin werkt ze aan haar kinderboeken.

Voordat Mies aan een nieuw boek begint, ruimt ze haar bureau op. Alle tekeningen voor het nieuwe boek hangt ze aan de muur. Zo zit ze goed in het verhaal. Inspiratie (dat zijn goede ideeën) voor een tekening vindt Mies overal. Het leukste vindt ze het om een sprookjesachtige omgeving te bedenken. De natuur buiten tekent ze ook graag, maar dan het liefst niet precies zoals het is. Ze maakt het zoals zij het wil maken, met blauwe bomen bijvoorbeeld. Meestal maakt ze haar illustraties met plakkaatverf en allemaal verschillende kwastjes. Grote, kleine, lange en dunne. De mensen en de dieren plakt ze vaak bovenop de verf, dat heet collages maken. De figuren in haar tekeningen ziet ze als acteurs in een toneelstuk.

Mies bedenkt heel goed waarom ze iets doen en hoe ze zich voelen. Daarna kan ze ze heel goed tekenen, omdat ze ze goed kent. Dat lijkt misschien makkelijk, maar dat is het helemaal niet. Mies doet bijvoorbeeld wel vier maanden over de tekeningen voor een prentenboek! In 2008 mocht ze een bijzonder boek illustreren: 'De dwergjes van Tuil' van Paul Biegel. Het bijzondere is, dat het boek al lang geleden voor het eerst is uitgegeven, in 1976. Toen mocht Babs van Wely de tekeningen maken. Na het overlijden van Paul Biegel (in 2002), wilden Uitgeverij Holland en Lemniscaat zijn mooiste boeken nog een keer uitgeven. En zo is dit prachtige sprookje door Mies in een nieuw jasje gestoken. Mies is trouwens niet de enige die blij is met haar illustraties.

Ze kreeg zelfs een keer een prijs voor haar werk. Voor het prentenboek 'Bang Mannetje' (dat zij samen metMathilde Stein maakte) won ze de Kinderboekwinkelprijs 2006. Bovendien kreeg ze voor ‘Een mandje vol amandelen’, ‘Schatje en Scheetje’ en ‘Bang Mannetje’een Leespluim. En door de Vlaamse kinderjury is ze in 2009 genomineerd voor ‘De kindereter’, ook een boek dat ze samen met Mathilde Stein maakte. Wil je Mies een keer in het echt zien? Dan kun je vragen of ze een keer bij je op school komt. Verder kunnen ze je in de Groningse Kinderboekenhandel en in de Boekenark in Weesp veel over haar vertellen, want Mies is ‘geadopteerd’ door deze winkels. Als je daar een van haar boeken koopt, staat er misschien wel een handtekening in! En af en toe zit Mies er zelf en kun je haar een handtekening laten zetten in jouw favoriete boek.


Mies van Hout in BartissimoGeüpload door rtvdrenthe op 25 nov 2011

Mies van Hout uit Tynaarlo illustreert kinderboeken zoals onlangs het kinderboek ' Vrolijk' dat gaat over emoties


Bezoek hier de website van Mies van Hout


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl