In en om Assen

Military Event 2010


foto Sietse Kooistra


Militair vertoon in Assen. Info op blikopassen; d.d. 31 augustus 2010


Op zaterdag 25 en zondag 26 september wordt in de TT Hall in Assen het eerste Military EvenTT gehouden. Tijdens het Military EvenTT zijn bijzondere legervoertuigen te zien uit de Tweede Wereldoorlog en ook daarna. Rondom de TT Hall worden demonstraties gegeven, waaronder terreinrijden met motoren en grote voertuigen. In de naastgelegen vijver liggen amfibievoertuigen en worden demonstraties gegeven met een takelvoertuig. Voorafgaand aan het Military EvenTT wordt vrijdagavond 24 september een muzikale parade gehouden op het Koopmansplein. Tussen zes en negen uur zijn onder begeleiding van een 35-koppig orkest bijzondere Duitse zijspannen te bewonderen. Ook komen er nog andere voertuigen naar het Koopmansplein in het Asser centrum. 

Organisator Hans Osse is enorm verheugd de bezoekers van het Military Eventt te laten kennismaken met de spraakmakende Sgt Wilson's Army Show. De Sgt Wilson's Army Show is een theater- en muziekproductie, die terug gaat naar de jaren ‘40 en ‘50 uit de vorige eeuw. De show bevat muziek van onder meer Glenn Miller, The Andrews Sisters, Roosemary Clooney en Doris Day. Zelfs het podium zal worden opgebouwd volgens op de manier waarop dat in die tijd ook gebeurde.


Military Event op valreep zonder defensiemateriaal.


Info op DVHN d.d. 25 september 2010. Een artikel van William Pomp

Wat is een Military Event zonder defensiemateriaal? Dat zal dit weekend blijken in de TT Hal in Assen. De landmacht had toegezegd het evenement – dat naar verwachting duizenden bezoekers gaat trekken – op te leuken met een aanzienlijke hoeveelheid transportmateriaal, maar de defensieleiding in Den Haag besloot anders . Het evenement zou te commercieel zijn.

‘Nu zitten wij met een enorme lege plek’, briest organisator Hans Osse. Hij is des duivels. ‘Van nood zetten we de boel nu wat ruimer op en we hebben nog snel wat vervangend materiaal kunnen regelen via privépersonen. Het is niet anders. Ik ben vooral boos omdat er harde afspraken waren gemaakt’. De landmacht zou uitrukken met zes grote, speciale voertuigen, onder andere geavanceerde diepladers en voertuigen die in Afghanistan zijn gebruikt. Het zou – naast de aanwezigheid van ander historisch en hedendaags materiaal en een militarymarkt – het evenement moeten maken.

Osse: ’Alles was geregeld via de kapitein in Assen, tot donderdag de telefoon ging. Een of andere miep uit Den Haag vertelde me dat het allemaal niet doorging. Te commercieel zei ze. Ja, wij vragen een klein bedrag aan entree om kosten te dekken (7,50 euro voor volwassenen, 3,50 euro voor kinderen), maar commercieel zijn we niet. En wat zou het Defensie nou kosten? Het materieel staat hier al op het militaire terrein in Assen. Tien kilometer aan brandstof, dat was alles. En het personeel wilde hier gratis en voor niets zonder salaris staan, omdat ze het leuk vinden hun materieel aan het publiek te showen. Nu staan die voertuigen het hele weekend niks te doen’.

Woordvoerster Sündüz Celen van het ministerie van defensie bevestigt de lezing van Osse grotendeels. ‘Al vraagt de organisatie maar een klein bedrag aan entree, we hebben bij de overheid nou eenmaal het beleid dat we met door het publiek bekostigd materieel geen medewerking verlenen aan commerciële evenementen. Dat we in eerste instantie wel hebben toegezegd, is spijtig genoeg een intern misverstand. Onze medewerkers in Assen zijn iets té enthousiast geweest’.


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl