In en om Assen

Mooi Wark
Biografie


De band 'Mooi Wark" is opgericht in januari 1992 door de zanger/gitarist Bert Koops en de toenmalige basgitarist, Henk Oosting.
Als grote fans begonnen Bert Koops en Henk Oosting in navolging van Normaal eigen nummers in het Drents te componeren, die in de begindagen sterk leken op het repertoire van de beroemde Achterhoekse band. Koops was dusdanig idolaat van Normaal dat destijds zijn uitspraak was doorspekt van Achterhoekse invloeden en accenten.

Tijdens het Radio Drenthe programma Muzementen van Jans Polling vond de geboorte van Mooi Wark plaats en al snel kreeg de band de aandacht van publiek en media. Ondertussen was het duo al aangevuld met drummer Arjan Elting en was men nog op zoek naar een sologitarist. Deze werd gevonden in de persoon van Bert Hoezen (thans Blues Avenue).

In deze samenstelling begonnen de repetities in het magazijn van het ACM-gebouw in Odoorn. Tussen de pallets met zakken veevoer werd daar het Mooi Wark-geluid geboren en twee weken later volgde het eerste echte optreden als complete band in Ter Apel. Nog in de zomer van dat zelfde jaar werd het eerste album opgenomen waarvan nog steeds niet duidelijk is wat de exacte naam is ("Zwoegen in 't heuj" of "Of niet dan?").

De reacties op het eerste album waren boven verwachting. Voor het eerst werd in Drenthe gebroken met de traditionele, wat oubollige Drentstalige muziek. Al snel volgden optredens in voorprogramma's van Golden Earring, Rowwen Héze, De Dijk en - hun grote voorbeelden - Normaal. Deze laatste band toonde overigens grote belangstelling voor het Mooi Wark nummer "Vissen". Echter van een opname door Normaal is het nooit gekomen, waarschijnlijk vanwege het niet willen afstaan van de auteursrechten.

Het gevolg van alle aandacht was dat Mooi Wark een platencontract kreeg aangeboden door platenmaatschappij Telstar van Johnny Hoes. Onder dit label werden een aantal singles uitgebracht.
Door het uitblijven van het echte succes begon er na twee jaar wat onrust te ontstaan in de band. Het platencontract bracht niet het verwachte succes en werd ontbonden.

De druk om goed nieuw materiaal te schrijven werd groter, waarbij er meningsverschillen ontstonden over de te volgen muzikale koers. Daarop verliet gitarist Bert Hoezen de band om plaats te maken voor Henry de Groote (thans Bikkel). Dit was het begin van een periode van vele wisselingen in de bezetting. Kort daarna verlieten ook Arjan Elting en Henk Oosting de band, en na een kortstondige afwezigheid kwam Bert Hoezen weer terug. Met een nieuwe drummer (Roeland Beerman) en bassist werd in eigen beheer het tweede album "Zo Plat As Wat" opgenomen in Grolloo. In de periode hierna bleven de bandwisselingen zich echter snel opvolgen tot ca. 2001.


"Ik kan gien Engels en mien Nederlands is te slecht."

Door de jaren heen is Bert Koops altijd de stabiele factor gebleken van de band. Bleek zijn zang in het begin nog een exacte kopie van zijn grote idool Bennie Jolink met Achterhoekse invloeden in het taalgebruik, tegenwoordig heeft het een eigen krachtig en herkenbaar Drents karakter. Door zijn volhardendheid en zijn liefde voor de rockmuziek is hij altijd blijven geloven in zijn band.

De keuze voor de Drentse taal verklaart hij als volgt: "Ik kan gien Engels en mien Nederlands is te slecht." Hij is door de jaren heen ook de belangrijkste componist en tekstschrijver van de band. In bassist William Bossong (Billy) heeft hij een goede aangever gevonden. Sinds zijn intrede bij de band zijn ook de verdienste van Arnold (Garfunkel) Kuik als tekstschrijver duidelijk een aanvulling.
Sinds 2002 heeft de band een constante bezetting en dat begint nu vruchten af te werpen. De shows worden groter en professioneler en het publiek talrijker. De schare fans breidt zich langzaam uit en ondertussen is er al een fanclub opgericht.

De grote doorbraak is wel het nummer "Idioot". Dit nummer werd zeer goed ontvangen door de diverse lokale en regionale media. En met name vooral door het commerciële radiostation Simone FM die zijn begonnen met het veelvuldig draaien van Mooi Wark. Hiermee betrad de band ook meer het piratencircuit, wat veel optredens opleverde.
De tweede single van het album "Gewoon Idioot" Bokkie en een Geittie, met op de zogenaamde B-kant een eigen uitvoering van de Pieteröliekar, wordt een nog grotere hit, zelf kinderen gaan uit hun dak.

Onder andere de Mega piratenfestijnen waar Mooi Wark een graag geziene gast wordt, zorgen dat de populariteit van de band ongekend snel groeit. Klapstuk wordt het optreden in het Gelredome te Arnhem in 2006. Ten overstaan van enkele duizenden mensen gaf de band een spetterend optreden. Het album "Gewoon idioot" is inmiddels meer dan 10.000x over de toonbank gegaan, ook de verkoopcijfers van Bok 'm d'r op! nadert deze aantallen.
In februari 2007 bracht Mooi Wark de single "In de blote kont" uit. Deze betekende een vorm van landelijke bekendheid onder de plattelandsjongeren. Mede dankzij hun optredens op grote festivals als Dauwpop en de Zwarte Cross (maar liefst drie jaar achter elkaar).

Naar aanleiding van deze single worden ze gevraagd door Giel Beelen om in zijn nachtprogramma op 3FM, de single live te spelen. Deze uitzending was ook live te volgen via Nederland 3 op tv. Inmiddels toert de band met zijn Bock 'n Roll toer 2007 door Nederland. Zo ongeveer 150 optredens worden door heel Nederland verzorgd. Van Brabant tot aan Friesland, van Zuid-Holland tot de Achterhoek. Overal wordt het één groot feest. Hun volgende single "Achter de tent", een cover van het nummer "Teenagers" van My Chemical Romance, voorzien van eigen tekst, wordt meteen door de landelijke radio opgepakt en officieel gepresenteerd tijdens de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM in juli 2007. Op de B-kant staat het nummer "Van het platteland" die veel op de regionale zenders te horen was."De Schijnheiligen toer"

Ook werd Mooi Wark naar aanleiding van "Achter de tent", uitgenodigd door Rob Stenders om deel te nemen aan zijn 3FM-programma "Stenders eetvermaak" in het spelonderdeel indecent proposal. Hierin moeten de heren van Mooi Wark vier dagen lang allerlei opdrachten uitvoeren om hun single op de radio gedraaid te krijgen, dit lukt uiteraard met veel humor en gekkigheid. In oktober van 2007 is de single nog steeds terug te vinden in de Mega top 100. Ook in 2008 zijn de mannen te zien het programma van Robert Jensen op RTL 5.

Begin 2008 is de single "Schijt aan regels" verschenen die als opwarmer geldt voor het nieuwe album "Bok 'm d'r op" die op 1 februari 2008 werd gepresenteerd. Ook op deze datum gaat de nieuwe toer voor 2008 van start onder de naam "De Schijnheiligen toer". In de eerste week na release komt het album op nummer 9 binnen in de Album Top 100. Het album was zowel op cd, als op grammofoonplaat (LP) te verkrijgen in gelimiteerde oplage. In juni van 2008 verschijnt er nog een single van het album de titel track Bok'm d'r op, met als extra het niet gebruikte nummer Morgen weer (opnieuw gesmeerd), als extra zit er in de luxe digipack een dvd met 2 clips erop, Bok'm d'r op en Achter de tent.

Halverwege 2008 draait de Schijnheilige toer op volle toeren, waarbij de zalen, meer regel dan uitzondering, uitverkocht zijn. Op 22 juli 2008, in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM, maakt de band bekend dat er op 28 september 2008 een optreden is geboekt in poptempel Paradiso. Er zullen dvd-opnames gemaakt worden alsmede een live cd. Verder worden er busreizen georganiseerd vanuit diverse windstreken uit Nederland. Mensen die met de trekker of vrachtwagen komen hebben gratis toegang.

Later die maand speelt Mooi Wark wederom op het Zwarte Cross, in een recensie op musicfrom.nl wordt de band zelfs geroemd als één van de beste acts op het festival. Op 10 december wordt de dvd-set live in Paradiso, gepresenteerd in het Luxor-theater in Hoogeveen. De dvd-set bestaande uit een dvd met de concertregistratie en een dvd met de documentaire "De weg naar Paradiso" en een audio-cd van het concert, werd die avond op groot scherm vertoond. Als begeleidende single in Wij gaot naor huus/Soms zit het me (akoestische liveversie) uitgebracht als download. Op 22 december toert de band onder de noemer "One Day Worldtour" in het kader van de Serious request aktie van 3FM door Nederland om op plaatsen te spelen die een landnaam dan wel een buitenlandse stadsnaam hebben. Denemarken, America en Moscou worden aangedaan. In totaal wordt er €4500,= opgehaald voor de vluchtelingenactie voor het Rode Kruis.

Op 6 februari 2009 start de nieuwe toer "Rock 'n Rodzooi" van Mooi Wark met een try-out in Assen. Het thema is Hot Rod, vandaar de misspelling. Dezelfde dag komt ook de eerste single uit van het nieuw te verschijnen album later dat jaar, "Laot maor gaon / Pieteröliekar (live)". De aanloop naar de toer ondervindt wat problemen door een blessure van Dennis. In allerijl moest er een vervanger gevonden worden. John Roffel (ex-Jovink) werd bereid gevonden om op de drumkruk plaats te nemen. Dennis zou later die maand de keuze maken om niet verder te gaan met Mooi Wark, waardoor John Roffel definitief op de drumkruk zou blijven zitten. Dennis vindt later onderdak bij "de"Rock 'n Rodzooi"

Normaal coverband" waar hij een paar maand later ook weer plaats zou maken. De optredens gaan gewoon door, en de fans reageren positief op de wissel. Eind juni verschijnt de nieuwe single "Tepels liegen niet", weer een typisch Mooi Wark nummer, waarin de heren geen blad voor hun mond nemen. De single bereikt de 30e plaatst in de Mega top 50. In juni vind er nog een leuke vermelding plaatst, tijdens het TT festival in Assen speelt Normaal voor Mooi Wark die afsluiter van de avond is. Op 16 juli wordt het album "Rock 'n Rodzooi" gepresenteerd in Hoogeveen. Een week later komt het album op nr 7 binnen in de album top 100, voorganger Bok'm d'r op, kwam het jaar ervoor op 9 binnen.

Tijdens de Zwarte Cross geeft Mooi Wark maar liefst 3 succesvolle shows, 2 tentshows en een kindershow. Later dat jaar verschijnt Warkende helden, een vrije vertaling van John Lennons Working Class Hero. De bijbehorende clip is zowel op de regionale als landelijke tv te zien. Ook organiseren zij mede het 1e Siepelfestival in Schoonoord dat met een uitverkochte (1600 tickets) kindershow een hoogtepunt kent.
De band bestaat nu uit Bert Koops (leadzang en gitaar), William Bossong (basgitaar), Arnold Kuik (gitaar) en John Roffel (drum).

Bij de optredens draait het vooral om improvisatie en interactie met het publiek. Hierdoor is elk optreden anders. Het repertoire tijdens optredens bestaat vaak uit veel vrolijke nummers gezongen, meestal rock-'n-roll.


Bezoek hier de eigen website van Mooi Wark


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl