In en om Assen

Natascha Stenvert
Over 'Basje Berenklauw' van Natascha Stenvert


Info op woestenledig d.d. 27 juni 2012


Gebeurt het nog, dat juffen en meesters zomaar op huisbezoek komen? Het is te hopen, kinderen houden er hun leven lang herinneringen aan over. Alleen al het speciale idee dat een leerkracht ook buiten school belangstelling voor hen heeft. In het nieuwe prentenboek van Natascha Stenvert komt juf langs om de wilde dieren te zien waar Basje in de klas altijd over heeft. Voor Basje geen enkel probleem: hij gidst juf van de spin naar de krokodil, van de wolf naar de beer, van de slang naar de piranha’s. Jammer alleen dat al die wilde dieren afwezig zijn.

Volgens Basje zijn ze aan het werk: in het orkest, de confettifabriek, de behangwinkel et cetera. Voor zijn geloofwaardigheid niet al te best, maar Juf raakt aan de praat met zijn zeevarende moeder en al babbelend wordt de reden van het bezoek vergeten. Totdat juf – een sprits van bakker Slagter later – het huis verlaat en meemaakt dat de fantasie van kinderen altijd echt is.

Net als Bramenjam, het vorige soloboek van Stenvert, loopt ook het fraai vormgegeven De (nep)beesten van Basje Berenklauw zonder slechtigheid slecht af. En wederom is de illustratrice uit Zeijen zich te buiten gegaan aan collagetechnieken. Ze knipt, schildert, tekent, plakt en computert er op los en stopt haar prenten vol van gags en verwijzingen die zeker voor geoefende kijkers de moeite waard zijn.

Stenvert heeft weinig tekst nodig om haar verhaal te vertellen, al stopt ze in het gesprek tussen juf en moeder nog zo veel woorden. Minpuntje is dat ze zichzelf in dit boek een te korte aanloop gunt om een meer overtuigend plot neer te zetten. Welbeschouwd is het bezoek te snel voorbij. Zeker wat prenten betreft had het langer mogen duren.

Boek:

De (nep)beesten van Basje Berenklauw. Auteur en illustraties: Natascha Stenvert. Uitgever: House of Books. Prijs: 12,95 euro (30 blz.).


BramenjamInfo op degelukkigelezer 7 november 2010

Het uitzonderlijk dikke Bramenjam van Natascha Stenvert (1971) mag er wezen. Stenvert is al een tijdje actief en heeft enig succes met de boeken over Kolletje van Pieter Feller. Bramenjam is haar eerste zelfstandige prentenboek. Het gaat over een vriendelijk echtpaar op een snorfiets die bij het zien van een struik met rijpe bramen langs de weg besluiten om die te gaan plukken voor op de boterham. Maar voor de bramen geplukt en gekookt zijn stuiten ze op het ene na het andere probleem. Een grote hond met een overvolle blaas speelt in het verhaal een belangrijke rol.

Aardig aan de aanpak van Stenvert is dat ze zich eens niet heeft gehouden aan de gewoonte dat een prentenboek maar een stuk of dertig bladzijden heeft. Zij kiest voor een gedetailleerde benadering waarin alle stapjes die je kunt bedenken bij het maken van bramenjam zijn uitgewerkt. Halverwege wordt het wel even erg ingewikkeld, als het echtpaar van een stofzuiger, een mixer en een pollepel een wonderlijk apparaat maken waarvan de bedoeling te lang onduidelijk blijft. Maar het is ook echt een boek dat je snel kunt lezen, zonder bij alle bladzijden even lang stil te staan. Het is bijna een tekenfilm. Stenvert beheerst veel stijlen, houdt van knippen en plakken en is dol op knipoog en parodie.

Jammer dat de personages wel erg lijken op die van de beroemde Duitse illustratoren Wolf Erlbruch en Rotraut Susanne Berner. Stenvert moet nog werken aan herkenbare eigen hand, maar het is zeker te hopen dat er meer van dit soort uitbundige, humoristische prentenboeken komt.


Illustrator Natascha Stenvert en de cultuurprijzen in Bartissimo


Geüpload door rtvdrenthe op 10 mrt 2011

In Bartissimo gaat Sophie Timmer naar Zeijen. Daar woont illustrator Natascha Stenvert. Ze studeerde aan de kunstacademie in Groningen en ze illustreert boeken voor kinderen en volwassenen. Onlangs presenteerde ze een eigen prentenboek zonder tekst.Bezoek hier de eigen website van Natascha Stevert


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl