In en om Assen

Drenthe(n) en de oorlog van 1940 - 1945
Oorlog in Assen

"Tijdens de geschiedenislessen zul je vast en zeker wel het een en ander gehoord hebben over de Tweede Wereldoorlog, die in Nederland van 1940 tot 1945 duurde. Het lijkt allemaal erg lang geleden en het lijkt allemaal erg ver weg, maar toch was die oorlog vlakbij. Want ook hier in Assen was het oorlog....." Een pagina bestemd voor de leerlingen vanaf groep acht.

Lees verder
Sporen van de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft ook in Assen zijn sporen achtergelaten. Via deze pagina kunnen de leerlingen vanaf groep acht aan de hand van foto's en omschrijvingen op zoek gaan naar herinneringen aan de periode 1940 - 1945.

Lees verder
Drentsche kroniek van het bevrijdingsjaar

In 1946 verscheen de Drentsche kroniek van het bevrijdingsjaar samengesteld door Mr. G.A. Bontekoe. In deze kroniek worden op zichzelf staande feiten uit het jaar 1945 in chronologische volgorde gepresenteerd. Bij het weergeven van deze feiten heb ik mij beperkt tot de onderdelen die plaats vonden in en om Assen.
Tevens op deze pagina een verslag van de opmars van de geallieerden in Drenthe uitgezonden door Radio Oranje in het jaar 1945.

Naar overzicht
Asser oorlogsslachtoffers

In de ochtend van 3 januari 1941 zwaait moeder Grietje Rosing-Kuiper haar twee dochters uit die naar hun werk gaan. Vanaf het kanaal komen twee vermoedelijk Engelse bommenwerpers laag aan vliegen. Ter hoogte van de Eschstraat 29,31 en 33 laten zij hun dodelijke last vallen . Een van de bommen stuitert tussen twee huizen en ontploft. De gevolgen zijn verschrikkelijk. Een slaapkamer grenst aan de gang tussen de woningen waar Harm van Dijk en Jan Willem verblijven. De gehele zijgevel wordt weggeblazen en het huis stort in.

Lees verder
Achilles eert zijn oorlogsslachtoffers

Namen op een herdenkingsteken. Wie waren zij, hoe zijn zij aan hun eind gekomen, wat betekenden zij voor de club? Achilles gaf deze namen in 1944 een menselijk gezicht

Lees verder
Kamp Westerbork

Kamp Westerbork, bij Hooghalen, waar tegenwoordig de radiotelescopen staan opgesteld, was in 1939 opgericht als kamp voor uit Duitsland afkomstige joden die voor de nazi's gevlucht waren. Er woonden in 1941 zo'n 1.100 mensen, zonder bewaking en zonder prikkeldraadomheining.

Lees verder


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl