In en om Assen


Markante Sporters uit Drenthe
Jan Bols

Vorig jaar verloor Chad Hedrick het WK schaatsen door een verkeerde wissel. Hedrick schaarde zich hiermee onder de groten der aarde die op belangrijke toernooien vergaten de wisselen: Jan Bos, Perti Niityla en Sten Stensen. Jan Bols is en blijft natuurlijk de bekendste foutwisselaar. Op 23 januari 1971 wisselde Bols in Heerenveen tijdens het EK niet. De eeuwige underdog reed een extra buitenbocht, werd daarmee tweede, maar toch gediskwalificeerd. 

Lees verder

Adelinde Cornelissen

Dressuuramazone Adelinde Cornelissen heeft tijdens Indoor Brabant voor een daverende verassing gezorgd. Zij won met haar paard Parzival de Grand Prix tijdens de Finale van de World Cup en versloeg de bijna onverslaanbaar geachte combinatie Edward Gal met Totilas. Cornelissen kwam tot een score van 78,851 en bleef haar grote concurrent Gal twee procent voor (76,808) 

Lees verder

Eric Dekker

Dekker reed als achtjarige zijn eerste wielerwedstrijd voor de Peddelaars, en was al snel succesvol. Op twaalfjarige leeftijd won hij in zijn categorie in 1983 de Tour de Junior in Achterveld. In 1985 werd hij dan ook uitgenodigd om tot de nationale juniorenselectie toe te treden. Wapenfeiten uit zijn junioren- en amateurtijd zijn onder meer tweede plaatsen op het WK jeugd in Bergamo in 1987 en de wegwedstrijd van de Olympische Spelen van Barcelona (1992). 

Lees verder

Bert-Jan Lindeman

Ik ben Bert-jan Lindeman, 21 jaar oud en woonachtig te Assen. Op mijn zevende ben ik met wielrennen begonnen. Op dat moment liep er een project op mijn school om kennis te maken met verschillende sporten. Na deze kennismaking vond ik het wielrennen helemaal geweldig en snel had ik mijn eigen fietsje. Fietsen was toen, en is nu nog steeds een ideale uitlaatklep voor mij.

Lees verder
Renate Groenewold

Het grootste succes uit haar loopbaan tot nu toe haalde zij in 2004, toen zij in Hamar Wereldkampioen allround werd. Daarmee was zij de eerste Nederlandse wereldkampioene sinds 1974. Groenewold nam acht keer deel aan het WK Allround. Zes keer reed ze bij de top tien. Naast haar titel in 2004 stond ze ook op het WK van 2001 op het erepodium bij de huldiging, ze werd derde.

Lees verder

Piet Kleine

Al spoedig bleek dat de zoon van een spoorwegarbeider uit het Drentse Kerkenveld aanleg bezat voor schaatsen, wielrennen en voetbal. ,,Piet had overal talent voor'', kan Egbert van 't Oever zich herinneren. Hij was dertig jaar geleden al zijn coach bij Jong Oranje in een ploeg met Jacques de Koning, Co Giling en Jan Derksen. ,,Het is een man met een superlichaam en een superinstelling die altijd wil presteren".

Lees verder

Jan Roelof Kruithof

Jan Roelof Kruithof de Koning van de Alternatieve Elfstedentocht. Hij won er acht in Finland, één in Noorwegen (zijn eerste, in 1974), een in Canada en een in het Nederlandse Elburg. Die elf overwinningen, de laatste behaalde Kruithof in 1991 (Kuopio Finland), had hij graag geruild voor een triomf in de echte Elfstedentocht. Toen er in 1985 eindelijk weer een echte Elfstedentocht werd gehouden was Kruithof al 49, maar toch behoorde hij tot de favorieten. Valpartijen bij het klunen, waarbij hij zijn knie blesseerde, wierpen hem uit de kopgroep.

Lees verder

Sem Schilt

'The beast is back' kraaide trainer, steun en toeverlaat Dave Jonkers van plezier. Jonkers kent zijn oogappel als z'n eigen broekzak. Ver voor het vertrek naar Japan wist hij dat het wel snor zat toen hij zei: "De vierde kampioensbelt komt er aan." Meer dan ooit voelde Schilt, die traint bij sportschool Golden Glory in Breda, zich geroepen om de hele wereld te laten zien dat er maar één de beste is

Lees verder

Egbert Streuer

Egbert Streuer is ongetwijfeld de meest succesvolle coureur die Nederland voortgebracht heeft. Met drie wereldtitels in de zijspanklasse staat hij op eenzame hoogte. Streuer heeft vele jaren aan de top gestaan en in totaal 22 GP’s op zijn naam geschreven. Een overwinning tijdens de Dutch TT zat er echter voor de Drent lange tijd maar niet in. Toch slaagde Egbert er uiteindelijk in drie WK-races op Assen te winnen, waarvan twee keer tijdens de TT.

Lees verder

© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl