In en om Assen

Reinder Homan


Kunst die wat voorstelt.

Bronnen de websites: www.artrevisited.com en www.robmohlmann.nlBiografie

Reinder Homan werd op 12 december 1950 te Smilde geboren. Hij kreeg zijn opleiding aan de Academie Minerva te Groningen en de Jan van Eyckacademie te Maastricht. In 1990 won hij de Nederlandse grafiekprijs.

Uit zijn verfijnde sfeervolle landschappen en natuurstudies blijkt de enorme beheersing van de etstechniek. Homan weet zijn onderwerpen met een schijnbaar speels gemak vast te leggen in zink en koper. De onderwerpen zijn meestal ontleend aan de natuur van het gebied dat hem het naast aan het hart ligt: Noord-Nederland.

Het karakter van de met houtwallen omzoomde weide- en akkerlanden, doorsneden door beekjes en diepjes van het "Friesche wouden" en het Groninger Westerkwartier weet hij als geen ander te treffen. Net als b.v. de weidse met riet begroeide IJsselmeer kusten of de soms geheimzinnige Drentse en Gaasterlandse bossen. In een vaak zeer doorwerkt patroon van fijne lijntjes, soms ondersteund door zachtgrijze aquatintpartijen, zo kenmerkend voor zijn manier van werken, weet hij daarnaast het wezen van één bepaalde boom of plant in zijn ets te vangen.

Over het waarom van zijn werken, schreef Reinder Homan onlangs: "Het fluisterende riet op een heiige herfstochtend. De eik ooit geplant door een boer om de grens van zijn akker te markeren en die er vele "plantertjes-dood" later nog steeds staat, met zijn machtige armen en toch zo zachtmoedig ruisend gebladerte. Maar ook zijn soortgenoot, pas een paar jaar oud met een glanzend stammetje vol moed het licht zoekend, of het verre ganzengegak in een "bevroren" winternacht.

Wim van Beek over Reinder Homan: "..... De integriteit van Homan is boven alle twijfel verheven. Elk detail getuigt van onvoorwaardelijke aandacht en overgave. Stilte, bezieling, liefde en respect voor de natuur zijn samengebald in etsen die uitblinken door vakmanschap. Verstilling is tot de hoogste macht verheven zonder dat de werkelijkheid geweld wordt aangedaan. De puurheid die de kunstenaar signaleert in natuurlijke elementen waar de meeste mensen achteloos aan voorbijgaan is geïntensiveerd in prentkunst die de nuance zoekt."

Werk van hem is o.a. opgenomen in de collecties van het Rijks Prenten Kabinet te Amsterdam, Museum Boymans- van Beuningen te Rotterdam, het Drents Museum te Assen, het Fries Museum te Leeuwarden, Museum Möhlmann te Venhuisen, de ING bank, de Gasunie te Groningen, de NAM te Assen en het Hunt Institute for Bontanical Documentation te Pittsburgh USA


Info op robmohlmann.nl

Reinder Homan meester-etser van het Hollandse Landschap

De in Friesland wonende en werkende etser Reinder Homan ontving tussen 1968 en 1976 zijn opleiding aan de Academie Minerva en de Jan van Eyckacademie. Homan bleek het type etser dat geharnast wordt geboren en het publiek al vroeg met fraaie prenten weet te verrassen. Je vraagt je dan ook af wat hij - anders dan wat techniek - op deze academies heeft opgestoken, want vrijwel direct blijkt zijn passie voor de natuur, waarbij we niet moeten denken aan lieflijke bloemetjes en dartele bijtjes of eekhoorntjes voor de regen schuilend onder groot hoefblad.

Met zoetigheid hebben Homans zeer doorwerkte prenten weinig te maken. Maar ook bij de bioloog zal, ondanks al die verfijnde precisie, veel botanische lust onbevredigd blijven. Nee, het is vooral de dichter in ons die met Homans prenten wegloopt om erin te wijlen en te dwalen. Poëtisch dus, maar zeker geen snotterige rijmelarij. Bij Homan gaat het om de poëzie van de werkelijkheid, van het landschap zoals het erbij lag op die heiige ochtend, van de eerste sneeuw op die dag op dat akkerlandje.

En nog sterker tot de verbeelding spreken de boomstammen van dichtbij, die wonderlijke kronkeling van stammen en takken, dat op zichzelf volkomen nieuwe landschap met zijn eigen grillige werkelijkheid die iedereen overal kan opmerken maar weinigen werkelijk zien.

Of we liggen bijkans naast de etser in sloot of greppel, nietig als aardwormen en aanschouwen tegen wolkenloze luchten een waaiend woud van grassen of wildernissen van lissen en riet. Er kleeft klei aan zijn etsen. Ze kriebelen in je haar, je ruikt de getijden, je slaat de vliegen van je lijf. Maar soms, heel af en toe, neemt de etser een bad en weekt de aarde uit zijn hoofd. Dan sneeuwt het stilte en ontstaan er kale prenten met een enkel takje of schriele berk, verwaaid op het witte vel. Haiku's op fluistertoon.

En kunst die wat voorstelt.

 

© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl