In en om Assen

Renate Groenewold


“In 2004 in Hamar werd zij de eerste Nederlandse wereldkampioene sinds 1974”"

Bronnen: youtube.com, wikipedia.nl, nuvideo.nl, zie.nl, 123video.nl, nos.nl, drenthe.nl


De eigen webstee van Renate Groenewold
Groenewold assistent bondscoach De Vegt, Info op RTV-Assen; d.d. 25 oktober 2010

Renate Groenewold uit Assen krijgt er een nieuwe baan bij. Zij wordt het komende seizoen assistent van bondscoach Wopke de Vegt. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond maandag bekendgemaakt. Bij internationale wedstrijden is Groenewold met name betrokken bij de schaatsers van  niet-commerciële teams. Op deze manier hoopt zij zich verder te ontwikkelen in het trainersvak.

De voormalige schaatskampioene stopte na het vorige seizoen met het wedstrijdschaatsen. Zij is dit seizoen ook trainster van de Drenthe selectie. Daarvan hebben twee rijders zich afgelopen weekend geplaatst voor de KNP NK afstanden, begin november in Heerenveen

Beluister hier het radio-interview op RTV-DrentheBeeldmateriaal van Renate Groenewold


WK Afstanden 2009 3000m vrouwen

Renate Groenewold (NED) wordt wereldkampioen schaatsen op de 3000 meter tijdens de WK Afstanden 2009 in Richmond (CAN). tussen- en rondetijden van Renate Groenewold 200m. 20.18 600m. 51.13 - 30.95...  
Zie hier de beelden


Renate Groenewold en Elma de Vries bij TV Drenthe Sport

Renate Groenewold uit Assen is tijdens het Europees Allround Kampioenschap in Heerenveen op een vijfde plaats geëindigd. Op de 1500 meter realiseerde Groenewold een tijd van 1.58,66 en op de slotafstand, de 5 kilometer, klokte ze een tijd van 7.04,29. Zaterdag stond ze nog zesde in het tussenklassement en steeg op de derde dag van het Europees toernooi naar een vijfde plaats in het eindklassement.

Elma de Vries uit Meppel werd als debutante zevende geklasseerd. Een dag later werd ze tweede geworden in een wedstrijd over 60 kilometer op het natuurijs van de Ankeveensche Plassen. Groenewold en De Vries waren te gast bij TV Drenthe.
Zie hier de beelden


Renate Groenewold geniet van gouden plak

Kersvers wereldkampioene Renate Groenewold kijkt terug op haar historische race.
Zie hier de beelden


Een zilveren plak achter Ireen Wust

Renate Groenoewold moest op de 3km genoegen nemen met de zilveren plak, achter ploeggenote Ireen Wüst.
Zie hier de beelden


Laatste spelen voor Renate Groenewold

Hoewel ze zich wel plaatste voor Vancouver, moest Renate Groenewold er lang over nadenken of ze ging. Door een vormcrisis wist ze niet meteen of ze wilde gaan. Nu Groenewold toch besloten heeft op de 3.000 meter uit te komen is ze plan om te genieten en te presteren op haar laatste spelen als actief schaatster.
Zie hier de beelden


De inhuldiging

Inhuldiging Renate Groenewold en Ireen Wust in hun woonplaatsen
Zie hier de beelden


Afscheid Renate Groenewold

Na haar goede 3.000 meter bij de WB-finale nam Renate Groenewold afscheid van Thialf.
Zie hier de beeldenInfo op wikipedia.nl

Renate Titzia Groenewold (Veendam,8 oktober 1976) is een Nederlands schaatsster. Ze schaatst bij het TVM-schaatsteam, maar Groenewold is ook lid van de DSB Wielerploeg.
Het grootste succes uit haar loopbaan tot nu toe haalde zij in 2004, toen zij in Hamar Wereldkampioen allround werd. Daarmee was zij de eerste Nederlandse wereldkampioene sinds 1974. Groenewold nam acht keer deel aan het WK Allround. Zes keer reed ze bij de top tien.

Naast haar titel in 2004 stond ze ook op het WK van 2001 op het erepodium bij de huldiging, ze werd derde. Afstandmedailles haalde ze allen in de jaren dat ze ook op het podium plaatsnam. In 2001 veroverde ze goud op de 1500m en zilver op de 5000m. In 2004 veroverde ze goud op de 3000m en zilver op de 1500m en 5000m.


Biografie

Seizoen 2001/2002

Het seizoen 2001/2002 stond in het teken van de Olympische Winterspelen van Salt Lake City. Daar kwam Groenewold ten val op de 1500 meter, maar pakte wel de zilveren medaille op de 3 kilometer.

Seizoen 2005/2006

Op 27 december 2005  weet Groenewold zich tijdens het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen voor zowel de 1500 als de 3000 meter te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen 2006 in Turijn. Haar kwalificatie voor de 3000 meter weet ze succesvol te "verzilveren" met een zilveren medaille, ze eindigt vlak achter landgenote Ireen Wust en voor de Canadese favoriete Cindy Klassen. De 1500 en 5000 meter vallen enigszins tegen, op beide afstanden wordt ze negende.

Ze neemt ook deel aan het nieuwe Olympische onderdeel achtervolging. Samen met Paulien van Deutekom en Ireen Wüst slaagt ze er in de kwartfinale niet in om de Duitse vrouwen van een halve finale plaats af te houden. Uiteindelijk wordt Nederland zesde op de achtervolging. Het seizoen eindigt in mineur. Groenewold is ziek in de aanloop naar de WK Allround in Calgary en wordt vervangen door Tessa van Dijk

Seizoen 2006/2007

Het seizoen begint goed voor Groenewold. De Groningse wint in november de wereldbeker over 3000 meter in Heerenveen en staat zo na twee jaar weer op de hoogste tree bij een wereldbekerwedstrijd. Een week later herhaalt ze deze prestatie in Berlijn. In Collalbo waar het EK wordt gehouden, neemt ze voor de vijfde keer de bronzen medaille naar huis. Ireen Wust mist op driehonderdste de titel en Martina Sablikova wordt Europees Kampioen.

Seizoen 2007/2008

Tijdens de tweede world cup-wedstrijd rijdt Groenewold op de 3 kilometer een nieuw Nederlands record: 3.55,98. In deze rit nam ze het op tegen de Tsjech Martina Sablikova die een Tsjechisch record reed en 0,15 seconden sneller reed! Op vrijdag 7 december 2007 wint ze tijdens de world cup in Heerenveen op de 3000 meter en maakt ze via Sport1 bekend tijdens de Spelen van 2010 in Vancouver haar schaatscarrière te willen afsluiten.

In een skate-off voor het laatste startbewijs voor het WK Allround besloot Groenewold de 3000 meter niet te rijden. Ze voelde zich fysiek niet helemaal in orde. Door deze afmelding plaatste Diana Valkenburg zich automatisch voor het WK.Seizoen 2008/2009

In dit seizoen besloot Groenewold zich volledig te richten op de stayerafstanden, de 3000 en 5000 meter. Tijdens één world cup-wedstrijd, de 3000 meter in Thialf, wist zij op 14 november 2008 de Tsjechische Sablikova te verslaan. Daar Groenewold nog niet eerder een Wereldkampioenschap per afstand wist te winnen, was een voorbode voor dit seizoen: in de ijshal van Vancouver lukte het haar om met zevenhonderdste verschil het goud te pakken op "haar" afstand in een nieuw baanrecord.

Vooraf kondigde ze al haar plannen aan en tijdens dat interview gebruikte ze kritische woorden richting ploeggenoten Van Deutekom en Wüst die zichzelf overtraind hadden door tóch tijdens rustperiodes door te trainen. Op de WK afstanden 2009 in Richmond, Canada veroverde Groenewold de wereldtitel op de 3000 m, het verschil met Martina Sablikova bedroeg op de streep 0,07 seconde.
Voor aanvang van haar laatste seizoen werd ze begin mei succesvol geopereerd aan een hernia.

Toen op 3 juli 2009 de Duitse Claudia Pechstein werd beschuldigd van het gebruik van bloeddoping zei ze: "Voor mij is ze keihard van haar voetstuk gevallen. Ik heb geen enkel respect meer voor haar. Ik ben perplex, maar vooral woedend. Ik weet niet hoe lang ze de boel al belazerd heeft, maar mijn gedachten gaan direct terug naar Salt Lake City. Er is niets erger dan Olympisch goud te verliezen van iemand die later gepakt wordt. Pechstein heeft niet alleen zichzelf verneukt, maar iedereen om haar heen."

Seizoen 2009/2010

In het eerste SchaatsSport-nummer vertelden Groenewold en oud-schaatsster en juriste Annemieke Hazelhoff over hun onderzoeksrapport Together4talent waarin zij onderzochten hoe de informatieverstrekking van pupillen A naar de gewestelijke selecties verloopt. Daarbij kwamen aspecten als de combinatie school en schaatsen (lootscholen), voeding en materiaal en de communicatie (het aanmelden en in aanmerking komen voor regiowedstrijden en waar die toe dienen) aan de orde. De KNSB heeft al positief gereageerd op het onderzoek.

Op 28 december 2009 rijdt Groenewold een matige 3000 meter tijdens het AKT en was ze aanvankelijk niet van plan uit te komen op de Olympische Winterspelen. Voor de 5000 meter meldt ze zich af. Na gesprekken en trainingsarbeid liet ze weten de vorm te pakken te hebben en gebruik te willen maken van het startbewijs.
Groenewold beeindigde haar carriere op 12 maart 2010 in Thialf met het rijden van de 3000m.


Info op drenthe.nl

Renate Groenewold ambassadeur Drenthe 2028

Drenthe trots op Olympische sporthelden

Schaatster Renate Groenewold en gedeputeerde Anneke Haarsma hebben op donderdag 28 januari het startsein gegeven voor de campagne "Drenthe houdt van haar helden". Deze campagne is een initiatief van het Drents Olympisch Plan 'Drenthe 2028' en Marketing Drenthe. Drenthe laat zien hoe trots zij is op haar sporthelden, met Renate Groenewold als groot voorbeeld.

Renate Groenewold is de ambassadeur van Drenthe 2028. Anneke Haarsma, als gedeputeerde sport lid van de stuurgroep Drenthe gaat samen met Marketing Drenthe de Drenten warm laten lopen voor de Olympische race van Renate Groenewold op 14 februari. Renate Groenewold en Anneke Haarsma versterken hiermee elkaars ambities.

Renate Groenewold is als ambassadeur voor Drenthe 2028 een duidelijk voorbeeld voor Drenthe. Ze heeft een positieve uitstraling en haar ambitieniveau ligt erg hoog. Ze heeft dit de afgelopen jaren in een lange carrière bewezen en is wereldkampioen op de 3000 meter. De uitvoering van Drenthe 2028 vindt zij getuigen van lef en durf.

De provincie ziet Renate als voorbeeld; hoe je met de nodige inzet, ambities, talent, ervaringen, doorzettingsvermogen en de nodige tegenslagen overwinnend, tot grote prestaties kunt komen. Mede door haar inzet is het Drents Olympisch Plan 2028 tot stand gekomen. Renate is tevens boegbeeld van de campagne "Drenthe houdt van haar helden" in de aanloop naar en tijdens de Olympische Winterspelen.© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl