In en om Assen

Roelof de Roo


De schemering neemt in het werk een bijzondere plaats in

Bronnen: eigen webstee, knmi.nl, cultuurarchief.nl, Trouw

De EIGEN webstee van Roelof de Roo

Al vanaf het begin van zijn kunstenaarsloopbaan schildert Roelof de Roo (1944) voornamelijk stadsgezichten. Bij deze stemmingsbeelden van een grote stad (Kopenhagen, Berlijn en Amsterdam) met verlaten straten, pleinen of stations gaat het om het isoleren van de vluchtige momenten, waaruit het bestaan is opgebouwd. Ogenblikken, waarin het moment van de dag, het jaargetijde, het licht en het weertype een grote rol spelen.

Hoewel de weergave van de onderwerpen gedetailleerd lijkt, wordt de werkelijkheid vaak om compositorische redenen gewijzigd. De suggestieve uitbeeldingswijze brengt verder met zich mee, dat de symboliek van de plek, een leeg station, een verlaten straat, of park bij avondval sterk gaat meespreken.

De schemering neemt in het werk een bijzondere plaats in, want de magie van de werkelijkheid is dan het meest voelbaar. Invloeden van magisch realisme en de nieuwe zakelijkheid zijn duidelijk waarneembaar. Maar ook de sfeer, die we aantreffen in de Scandinavische schilderkunst is in zijn schilderijen nadrukkelijk aanwezig, immers het ‘Nordisk Lys”, het licht van het Noorden is bij uitstek geschikt om bovengenoemde momenten te bestuderen.

Het onderzoek van de realiteit, daar gaat het om, of zoals Dick Ket zei: “Het gaat erom, datgene uit te beelden, dat ons omringt, maar dat wij nochtans niet kennen”. Zo nodigen veel van de schilderijen uit tot reflexie, want achter al het herkenbare gaat nog iets anders schuil.

Werk van Roelof de Roo is opgenomen in de vaste collecties van particuliere en musea in binnen- en buitenland.

Hollands licht; bron: knmi.nl

(… ) Hollands licht, als het bestaat vinden we ook terug op de schilderijen van onze befaamde landschapsschilders in de Gouden Eeuw. Van Goyen, Ruysdael, Vermeer en noem maar op, zij maakten wereldwijd indruk met hun Hollandse Luchten en waren de eersten in de geschiedenis die de schoonheid van de lucht ontdekten. “Hollandse schilders hebben iets met licht, op stillevens net zo goed als op landschappen, binnen en buiten, altijd is het licht zo geschilderd alsof het je niet alleen mogelijk maakt de dingen te zien. Het is zelf te zien; belangrijker dan de asperges, de melk of het tin, de koeien, de molens, de zee” ( … )
 

Info op cultuurarchief.nl

Roelof de Roo
De Nederlandse kunstschilder Roelof de Roo is erg Deens georiënteerd. Zijn motieven zijn vaak alledaagse plekken, waaraan we voorbij gaan zonder het op te merken: een tuinmuur, een deel van een gevel, een winkeldeur met een koperen deurkruk. Zijn schilderijen zijn niet zomaar een fotografische weergave van de realiteit. De buitengewoon precieze penseelstreek van Roelof de Roo houdt het objectieve beeld vast, maar hij schildert met humor.

Gedeelte uit een Artikel in Trouw; 2010

Deense Musea

(…) Dertig duizend bezoekers komen daar jaarlijks op af, een groot deel wordt op educatieve gronden naar binnen gehaald. Trots is men er op de Cobra-kunstenaar Henry Heerup en de kelder waar grafiek van moderne klassieken als Picasso en Matisse is te zien.
In Skive daarentegen kom je zowaar een Nederlander tegen (de Groningse fijnschilder Roelof de Roo) die de toon zet voor een collectie hoofdzakelijk Deense figuratieven (…)

ACTUEEL

'Werkplaats Emmen'. 34 Emmer kunstenaar exposeren van 23 januari t/m 18 april 2010

Het tentoonstellingsprogramma start met de vierde editie van 'Werkplaats Emmen'.  Rond 'Werkplaats Emmen' organiseert het CBK Emmen verschillende activiteiten zoals een rondleiding, workshops en een galerie/atelierroute.

'Werkplaats Emmen' is een gevarieerde tentoonstelling met werk van 34 Emmer kunstenaars. Na voorgaande edities in 2000, 2003 en 2006 presenteren de Emmense kunstenaars voor de vierde keer hun recente werk.

 

Deelnemende kunstenaars:


Ilse Bachmann, Melanie Banis, Elsbeth van Beilen,  Gerard Berends, Theo Berends, Wiecher Blaauw,  Helga Bijl, Saskia Boelsums/Peter Veen, Ria Dijkstra,  Ralph Douglas, Pieter Eisenga, Hanneke van den Elst,  Aafke Hof, Marjolijn van Ginkel, Roelof de Graaf,  Rene de Groot, Ine Hendriks, Sonja Huser,  Nancy Kers, Ellen Kroeze, Ingo Leth,  Maarten van Leuken, Lyda Lichtenbeld, Dick Lubbersen,  Aly Metz, Benno Meulman, Paul Meijering,  Roelof de Roo, Wiedad Thamer, Toyisten,  Homme Veenema, Heddy Willemsen, Joop van Wieren


‘Werkplaats Emmen' is de openingstentoonstelling van het CBK Emmen op de prachtige nieuwe locatie in De Fabriek, een gerestaureerde oude melkfabriek aan de rand van het centrum van Emmen. In het werk van de deelnemende kunstenaars is een grote verscheidenheid aan stijlen en thema's vertegenwoordigd. U ziet onder meer: schilderijen, beelden, tekeningen, sieraden, keramiek, foto's en objecten.

Bij de tentoonstelling verschijnt een mapje met fotokaarten van de deelnemende kunstenaars. Dit mapje is vanaf 23 januari te koop bij de balie van het CBK Emmen.

Klik hier voor het activiteitenprogramma bij 'Werkplaats Emmen'.

 


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl