In en om Assen
Sake Elzinga


Sake Elzinga. Foto © Sake Elsinga


Info op encyclopediedrenthe

Fotograaf. Opgeleid aan de fotovakschool te Apeldoorn. Na een vijftal jaren vooral technische ervaring te hebben opgedaan, sinds 1982 werkzaam als zelfstandig fotograaf. Zijn thuisbasis is Assen. Elzinga's werkterrein is breed: van de actuele politiek tot sport en tot kunst en cultuur; de opdrachten liggen op regionaal, nationaal en internationaal gebied.

Sinds 1987 is hij een van de vaste fotocorrespondenten voor het NRC Handelsblad. Sake Elzinga is een geregelde deelnemer aan belangrijke groeps- en solotentoonstellingen. Vele publicaties zijn verlucht met zijn foto's. Hij ontving verschillende fotoprijzen.

O.a. in 1990 de tweede prijs sport World Press, in 1994 de eerste prijs in de categorie documentair Nederland in de Zilveren Camera en in 2001 de eerste prijs in de categorie Kunst, cultuur, architectuur en techniek in de Zilveren Camera.
Voor zijn serie over Tsjernobyl ontving hij in 1996 de Fuji Award, een hoge onderscheiding in de fotowereld.


Info op villamedia

Sake Elzinga:  ‘Ik zou wel eens willen weten....’

Bij Sake Elzinga uit Assen zat de interesse voor beeld en foto er al vroeg in. Vanaf zijn achtste was hij al druk met fotografie. Als twaalfjarige maakte hij in de donkere kamer zijn huiswerk. “Toen de eerste treinkaping plaatsvond, ik zal zestien zijn geweest, hielp ik een bevriende fotograaf. De hele wereldpers kwam naar Assen, ik keek mijn ogen uit... die fotografen hadden lenzen van 1, 2 meter.”

“Ik weet het niet zo een, twee, drie. Mijn beste foto verandert steeds. Vorige week nog, gaf ik een lezing over fotografie en toen kwam er een foto voorbij waarvan ik dacht he dat is toch mooier dan ik me herinner. Ik was een grote fan van Ed van der Elsken. Hij leek maar wat aan te rommelen, maar maakte mooi zwart/wit werk. Later ging ik voor het ‘schonere’ werk van Cartier Bresson. Die pure schoonheid en soms ook die humor in zijn foto’s spreken mij nog steeds aan. Maar ook Erwin Olaf, die begon in de fotojournalistiek, maakt fascinerend mooi werk.”

“In het nieuwe bestuur hoop ik op een stijl van aanpakken. Niet zeuren maar problemen benoemen en oplossen. Ik ben van het ‘type doorpakken’ zoals dat heet. En wat dat betreft heb ik wel vertrouwen in de andere collega’s die zijn voorgedragen. In de fotojournalistiek heerst het kortetermijndenken. Investeren in kwaliteit is nauwelijks mogelijk. De tijd nemen voor een foto is een moeilijke opgave, de prijzen staan op de tocht en dus zal een freelancer meer omzet moeten draaien om rond te komen.

In het algemeen staat nu bij opdrachtgevers het fotografiebudget onder druk, dus optimale kwaliteit wordt steeds moeilijker. Fotojournalistiek is een mooi, maar hard vak. Ik zou wel eens een inventarisatie willen zien van fotojournalisten die al 10 á 15 jaar in het vak zitten en die nog steeds aan de top meedraaien, dat zou weleens heel verrassend kunnen zijn.”


Foto © Sake Elsinga


Info op rtv-assen d.d. 13 april 2011

Sake Elzinga presenteert 'TT in opdracht'. Sake Elzinga. Koninklijke Van Gorcum, 2011. ISBN 978 90 2324 7791

Fotograaf Sake Elzinga presenteert vrijdag zijn nieuwe fotoboek 'TT in opdracht' over 30 jaar Dutch TT. Op TT-camping Jan & Bertha nemen de coryfeeën Egbert Streuer en Jaap Timmer de eerste exemplaren in ontvangst.

Sake Elzinga fotografeert sinds 1978 alles rondom de TT: races, coureurs, pitspoezen, maar ook de feesten in Assen en Witten. Hij is sinds 1982 werkzaam als zelfstandig fotograaf en vaste correspondent voor het NRC Handelsblad. Elzinga ontving diverse prijzen waaronder de Zilveren Camera (1994 en 2001) en de Fuji Award (1996).

Publicisten Eric en Casper le Gras zijn als samenstellers bij het project betrokken. Bij het zien van Elzinga’s fotoarchief zagen zij direct mogelijkheden voor een fotoboek. Naast de gewone versie verschijnt in beperkte oplage een speciale editie met rubberen omslag en gesigneerde foto van Sake Elzinga.


Info op rtv-drenthe

Werk Asser fotograaf Elzinga op fotowand TT-CircuitOp het TT-Circuit in Assen staat dit jaar een fotowand met vooral foto's van de Asser fotograaf Sake Elzinga. Elzinga bracht eerder al het fotoboek 'TT in Opdracht' uit. Sake Elzinga fotografeert al dertig jaar vooral het randgebeuren van de TT. De mooiste foto's zijn in een boek terechtgekomen.

Als fotograaf is hij in eerste instantie in opdracht van het NRC op het circuit terecht gekomen. Elzinga zegt altijd op zoek te zijn naar het menselijke aspect in de sport.Bezoek hier de website van Sake Elzinga© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl