In en om Assen
Sietse KooistraInfo op drenthejournaal.nl; 22 november 2009. Een artikel van Frank Andringa


Geschiedenis herleeft met website In 1992 was Sietse Kooistra één van de pioniers op internet met zijn website inenomassen.nl. Maar de provider hield ermee op, de site verdween en de Assenaar had het druk met andere zaken.

Zeventien jaar later is de site toch weer in de lucht. Sietse wil de geschiedenis van Assen-Oost laten herleven in verhalen op het wereldwijde web."Het is mijn interesse naar Assen en dan vooral de dorpen over het spoor", vertelt de geboren Assenaar. Op zijn tweede verhuisde hij echter met zijn ouders naar Amsterdam. "Onze familie woonde wel in Assen, zoals mijn oma aan de Dahliastraat. Wij kwamen veel op familiebezoek en in mijn herinneringen was het een groot huis met een grote tuin."

Wanneer hij er nu aan terugdenkt, moet hij lachen. "De tuin en het huis waren helemaal niet zo groot als in mijn gedachten. Maar in Amsterdam was het allemaal nog kleiner."
De verhalen van de Assenaar gaan onder andere over landgoed Vredeveld, Lombok en het Aardscheveld, de Wilco conservenfabriek en de Oranjebond. "Ik heb vrij veel uit de bibliotheek gehaald, maar ben nu zover dat daar voor mij nog maar weinig informatie is.

Tegenwoordig zit ik veel in het Drents Archief." Sietse heeft er ook de tijd voor. Binnenkort gaat de docent SPW van het Alfa College met prepensioen. "Onlangs vond ik ergens een artikel uit 1930 over Vredeveld", vertelt de docent met een brede lach op zijn gezicht. "Het zoeken kost veel tijd, maar wanneer je zoiets ontdekt, dan weet je waar je het voor doet. Dat geeft een fantastisch gevoel." Toch wil hij zich geen amateur historicus noemen. "Noem het volklore of zo. Ik wil gewoon graag verhalen schrijven over lokale, bekende en historische figuren."

"Of het wat toevoegt aan mijn leven? Nou nee, ik vind het gewoon leuk", aldus Sietse. "Het houdt me van de straat." Stiekem hoopt de Assenaar dat er nog een plaatsgenoot is die toevallig een doos met historische foto's van Assen op zolder heeft liggen of die bijzondere informatie heeft. "Diegenen mogen altijd contact met mij opnemen!"


Twee maanden later


Sinds het interview met Frank Andringa is er veel veranderd.

Wat begon als een manier om ‘mij van de straat te houden’ is uitgegroeid tot een passie.
Deze verandering is ingezet door het opzetten van de rubriek Markante Drenten waardoor ik in aanraking mocht komen met de  rijke en gevarieerde cultuur van Drenthe.

Beeldend kunstenaar, muzikanten, schrijvers, wetenschappers en andere Drenten die zich door hun ‘zijn van anderen onderscheiden, vormden de bron waaruit ik mocht putten. En door dit te doen groeide bij mij het besef dat Drenthe, naast zijn natuurschoon, zijn rust en zijn ruimte gezegend is met een zeer getalenteerde, creatieve bevolking.

Ik hoop dat anderen die mijn website bezoeken tot hetzelfde besef komen.
Mocht dit zo zijn, dan heb ik op mijn manier een hele kleine bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van het Drentheland.


De stamboom van de familie Kooistra vind u hier

© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl