In en om Assen

Straten over het spoor
Berend van Vemde, wijkagent in Assen-Oost van 1983 tot 2000

"Ik werk al sinds 1970 bij de politie. Eerst bij de surveillancedienst en de verkeersongevallendienst en van 1983 tot 2000 als wijkagent in Assen-Oost. Daarna werd ik wijkagent in Kloosterveen. Assen-Oost was een prachtige wijk om te werken. Een echte volksbuurt, waar je mensen van allerlei slag tegenkomt.

Lees verder

Frekie uit het Blauwe Dorp

Het tonnetje in de schuur werd wekelijks door de Bruine Rijders – mannen van de gemeentereiniging – geleegd. Bij een klein deurtje aan de buitenmuur werd het tonnetje door twee mannen naar buiten getrokken. De inhoud kwam in een grotere ton en die droegen ze naar een paard en wagen – de 4711 – die voor het huis stond te wachten. In die tijd was 4711 een bekend merk eau de cologne. De ton werd geleegd en men ging naar het volgende adres.

Lees verder

De Resedastraat

Waar ik me achteraf nog steeds over verbaas is het grote aantal middenstanders in het Blauwe Dorp van toen. Bij ons in de Resedastraat had je de kruidenierswinkel van Bolhuis, eigenlijk niet meer dan een grote houten keet. Een paar honderd meter verder, op de hoek van de Ericastraat en de Dahliastraat, had je de winkel van Vos. En weer verder, op de hoek van de Ericastraat en de Violenstraat, de winkel van Van Woerkom. Ook kruideniers. Aan het begin van de Rozenstraat, op de hoek van de Oosterparallelweg, zat groenteboer Boxma.

Lees verder

De Oosterparallelweg

Vooral in het Tranendal werd stevig gedronken. Vooraan in de Anreperstraat had je een stille kniepe, die ik niet anders kende dan Philips. Aan het begin van de Steendijk was er Thürkow en net over het spoor naast de melkfabriek zat Tjakke Deen (later Boelens en La Gare). Achter café Thürkow stond een paardenstal, waar nog al eens iemand zijn roes lag uit te slapen. Op een keer gingen we allemaal kijken, want toen lag Sinus Roodhart boven op Kina.

Lees verder

Het Vredeveldsepad

Ik herinner me mijn tienertijd als een tijd waarin weinig te beleven was. Wel ging ik naar het zangkoor onder leiding van Leendert van Aalst. We hadden catechisatie in het gebouwtje aan de Oosterparallelweg. Op een soort huishoudschool kregen we kookles. Met mijn moeder kwam ik af en toe op Valkenstijn Als er ’s winters op ondergelopen land langs de Melkweg ijs lag – Tranendal noemden ze het daar – ging je er baantje glijden

Lees verder

De Pelikaanstraat

De Pelikaanstaat doorsnijdt de Vogelbuurt met zijn vijvers en gevarieerde bouw en bevolking. Van de Steendijk tot aan de Violenstraat. Midden vorige eeuw was het een rustige woonstraat met tot aan de Vredeveldseweg vrijstaande woningen. De wereld van Klaas Koops in zijn jonge jaren.

Lees verder

De Tuinstraat

In die tijd was de Tuinstraat nog niet verhard, al was met zogenaamde hoogovenslakken wel een poging gedaan om het een beetje begaanbaar te maken. Langs de Tuinstraat liep een moddersloot. Daar ging onze hond vaak op rattenvangst. Haaks op de Tuinstraat liep de Vredeveldseweg. Vanaf de Violenstraat tot de Vredeveldseweg was helemaal geen verharding, behalve voor de deuren van de rode woningen.

Lees verder

De Nieuwstraat

Anno 1930 (ik was negen) heette de Wethouder Buningstraat nog de Nieuwstraat. Omdat het een nieuwe straat was. De buurt met twintig huizen en een winkel was in 1911 gebouwd door de Bouwvereniging Assen voor mensen met een smalle beurs. Ook de aanleg van de straat zelf was het werk van de bouwvereniging. Het rijtje waar wij woonden was kleiner dan de “rode” woningen die nu nog steeds aan de Wethouder Buningstraat staan.

Lees verder

Het Witte Dorp

“Mijn vader was veel van huis en mijn moeder heeft ons zo’n beetje in haar eentje moeten opvoeden. Als een van mijn eerste Asser herinneringen zie ik haar nog staan, met mijn broertje op de arm, op mij aan het wachten voor de school bij de spoorweg.
De Oosterhoutschool heette die volgens mij. Ik zat in een soort houten noodgebouw. Later kwam de Roodewegschool klaar en daar heb ik mijn laatste schooljaren gezeten. Moeder bracht me de eerste jaren twee keer per dag naar school.

Lees verder

De Zwanenstraat

In 1951 ben ik op mijn zesde jaar vanuit Alkmaar naar Assen verhuisd en wij kwamen te wonen in de Zwanenstraat in Assen-Oost. Deze straat liep van de Eiberstraat min of meer parallel aan de Steendijk en kwam hierop uit bij het Pelincksbos, nu het Amelterbos. We waren een van de eerste bewoners, maar als spoedig kwamen er meer gezinnen wonen met nogal wat leeftijdgenoten van mij. Zo woonden er onder anderen de families Boelens, van der Molen, de Vries, Oosting, Groen, de Roos en van Staveren.

Lees verder


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl