In en om Assen


'De straten van toen, ik weet nog hoe het was!'
De Kanaalstraat

De Kanaalstraat was een straat met veel gezichten. Voordat de straat bijna geheel moest wijken voor het KOM-plan in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw woonde er een verrassend grote verscheidenheid aan mensen en waren er uiteenlopende bedrijfjes gevestigd. Jan Klaassens heeft er gewoond en zijn herinneringen op papier gezet

Lees verder

De Kanaalstraat-Schoolstraat

In 1956 werd Rudy Seidel geboren op de hoek van de Kanaalstraat - Schoolstraat. Zijn ouders hadden een bloemenwinkel in Assen, ‘Bloemenhuis H.Seidel’, deze was gesitueerd op de hoek van de Schoolstraat / Kanaalstraat. In dit artikel deelt hij zijn herinneringen aan de periode 1956 - 1970

Lees verder

De Collardslaan

De Collardslaan heb ik niet anders gekend dan met grote k astanjebomen, een rijbaan met klinkers in het midden en een brede strook zand tussen de rijweg en de huizen. Ieder huis had een klinkerstraatje van de voordeur tot de weg. Bertha Vlieghuis deelt haar herinneringen aan de straat van haar jeugd.

Lees verder

De Marktstraat

Albert Ruiter werd 47 jaar geleden aan de Marktstraat geboren en is sindsdien Assenaar gebleven. Pas op zijn 26ste verliet hij de ouderlijke bovenwoning op nummer 17. Nu is Ruiter studiobeheerder bij RTV Drenthe. Hij kijkt terug op zijn jeugd in 'Hartje stad'.

Lees verder

Het Kanaal Zuidzijde

Het graven van het Noord Willemskanaal begon in 1857 met het deel tussen de Vaart en Loon. In 1861 was de vaarverbinding klaar en al vrij snel verrees ook de eerste bebouwing langs het nieuwe kanaal, dat als straatnaam simpel Het Kanaal Zuidzijde en Het Kanaal Noordzijde meekreeg. De zuidzijde was de plek waar Geert Loman zijn jeugd doorbracht. Op deze pagina zijn herinneringen.

Lees verder

De Broeklaan

Alleen wie er geboren en getogen is, kent de wereld aan de andere kant van het bos en herinnert zich de gezichten van de straat. AHT-redacteur Bertus Boivin werd in 1951 in de Broeklaan geboren op nummer 54. Hij beschrijft de straat van zijn jeugd vanuit zijn eerste herinneringen.

Lees verder

De Kruisstraat

Lion Hiemink is geboren en getogen in de Kruisstraat. Zijn vader had er op nummer 14 'Hieminks Bazar'. De nu 75-jarige Hiemink vertelt Bertus Boivin over een onbezorgde jeugd in de jaren twintig in een stadje dat één grote speelplaats was.

Lees verder

Het steegje tussen de Kruisstraat en de Singelstraat.

Een anzichtkaart van een oud stukje binnenstad van Assen verraadt eeen bijzonder straatje. Het was meer een steegje, waarvan ik niet weet of het een naam had. Het vormde de verbindig tussen de Kruisstraat en de Singelstraat. Aan de Kruisstraatkant begon het steegje tussen de panden van groenteboer Smit en kapper Boerma. Henk Wielenga vertelt het verhaala van de straat van zijn jeugd.

Lees verder

De Paul Krugerstraat

De Paul Krugerstraat was in die jaren direct na de oorlog al een zeer drukke straat met veel bedrijven. Sinds 1947 woonde Harry de Geeter bijna onafgebroken aan de Paul Kugerstraat. Hij kwam er wonen, omdat het familiebedrijf er stond: de Mustang Rijwielfabriek. In dit artikel deelt hij zijn herinneringen

Lees verder

De Oosterhoutstraat

De Oosterhoutstraat is een van de oudere straten van Assen. Hij staat al in 1809 op de kaart als zandweg die vanaf de Zuidersingel doodliep op ongeveer de plek waar nu de Prinses Beatrixstraat eindigt.Henk Blaauwbroek kwam in 1952 in het laatste deel van de straat te wonen: op nummer 72b en haalt jeugdherinneringen op.

Lees verder

De Torenlaan

Aan de Torenlaan woonde je op stand, want het was toch die 'grande allee': in 1810 aangelegd om de Brink in mooie rechte lijn met het Asser bos te verbinden, maar pas een kleine eeuw later bebouwd. Met zijn parallelwegen en zijn zware kastanjebomen, die om en om paars en wit bloeiden had de straat allure. Toch was je er als bewoner omringd door bedrijven. Bernd Otter haalt herinneringen op aan de straat van zijn jeugd.

Lees verder

De Groningerstraat, tussen Noord-Willemskanaal en Zwartwatersweg

Midden jaren dertig was de Groningerstraat de verbindingsweg tussen Groningen en Zwolle. Ik was vier toen wij in het gedeelte tussen het kanaal - toen nog Noord-Willemskanaal - en de Zwartwaters-weg kwamen wonen. De straat zag er heel anders uit dan tegenwoordig. Langs de straat stonden dikke eiken. Achter de bomen was een looppad en voor de huizen liep een sloot voor de afvoer van regen en afvalwater. Jan Leering vertelt het verhaal over de straat van zijn jeugd.

Lees verder

De Oudestraat

In het oorlogsjaar 1941 werd ik geboren in het huis op de hoek van de Oudestraat en de Molenstraat. Het huis met de rode bakstenen bestaat nog steeds, evenals het lange balkon aan de straatzijde waar ik als kleuter moet hebben uitgekeken over de Varkensmarkt. Dick Rienstra deelt zijn herinneringen aan de Oudestraat in dit artikel.

Lees verder

De Rolderstraat

Het geboortehuis van Piet de Lange stond op nummer 107 in de Rolderstraat, pal naast de toegang naar het veemarktterrein.Zijn ouders hadden daar een snelbuffet en ijssalon. Cafetaria De Lange was in Assen een begrip. Piet de Lange haalt in dit artikel herinneringen op aan zijn tijd in de Rolderstraat.

Lees verder

De Varkensmarkt

De Varkensmarkt is verdwenen bij de aanleg van het Koopmansplein in het begin van de jaren ’70 van de 20e eeuw. Het was een kort gebogen straatje tussen de Gedempte Singel en de Oudestraat. Nu heeft het plaats gemaakt voor winkelcentrum ’t Forum langs de oostkant van het Koopmansplein. Jan Smit is er geboren en beschrijft de jaren rond het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

De Oranjebond

Achter de Zwartwatersweg ligt een klein straatje met een der merkwaardigste namen in de gemeente. De meeste oud - Assenaren weten dat dit straatje heel lang de enige zijweg van de Zwartwatersweg was.In 1898 zijn hier tien arbeiderswoningen gebouwd door de Oranjebond van Orde. Lees hier wat de redenen van deze bouw en de oorzaak voor het ontstaan van deze Orde zijn geweest.

Lees verder

De Oranjestraat

Drenthe – het onafhankelijke maandblad voor en over Drenthe publiceerde in juni 1991 een artikel over de Oranjestraat. Jannie, William en de onbekende schrijver van het artikel lopen daar rond. In het artikel deelt de schrijver zijn gedachtesprongen over de Oranjestraat.

Lees verder

Landgoed Overcingel aan de Stationsstraat

Mevrouw Lena Posma-Kok groeide op in de tuinmanswoning van Overcingel. Haar vader Jan Kok werkte al met al zo'n zestig jaar op Overcingel. Hun huis - midden op de foto - werd vlak voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd achterop het landgoed, schuin tegenover het station. Bertus Boivin sprak met de nu 82-jarige mevrouw Posma.

Lees verder

De Brink

Sieger Heijs werd geboren in 1925 in het pand Brink 22, waar zijn vader een bakkerij had (thans bakkerij Stuurwold). Sieger haalt herinneringen op uit de periode 1925 tot 1936 - het moment waarop de familie verhuisde naar de Kanaalstraat -.

Lees verder

De Kerkstraat

Uit het grote gezin van Joh. Meek uit de Kerkstraat was Harry Meek in 1922 de laatste telg. Zijn vader had omstreeks 1900 zijn muziekzaak gesticht in de Kerkstraat. Het pand siert nog de gevelstenen met muziekinstrumenten. Origineel waren in terracotta en bruin van kleur en staken mooi af tegen het witte gebouw. Op deze pagina deelt Harry Meek zijn herinneringen aan zijn jeugd in de Kerkstraat

Lees verder

De Molendwarsstraat

De Molendwarsstraat was een klein straatje tussen de Venestraat en de Molenstraat. Toen hoorde het eigenlijk nog niet bij het centrum, nu zou het er midden in gelegen hebben. Het straatje is door het Plan Uitleg Kern in 1972 in zijn geheel verdwenen. Joop Ebelties groeide erop en vertelt zijn verhaal

Lees verder

De Gedempte Singel

Jenny Gans bracht haar jeugd door op de Gedempte Singel. Een straat met herinneringen aan café Jan Dekker, cafetaria 'De Zon' waar de patat een dubbeltje kostte, de TT-rellen en valse wimpers. Lees haar verhaal en ga met Jenny mee terug in de tijd.

Lees verder

De Sluisstraat

Eigenlijk stond mijn geboortehuis aan het Larixlaantje, dat nu de Kamerlingh Onneslaan heet en naar villa De Larix liep. Het adres was niettemin Sluisstraat 1 en het was 1942. Jannie Koekoek – Alink haalt herinneringen op uit haar jeugd die zij doorbracht in de Sluisstraat.

Lees verder

De Alteveerstraat

Tussen de Weiersloop en de plek waar nu de Alteveerstraat begint lag het buurtje waar Assenaar Piet Keun in 1935 is geboren en zijn jeugd heeft doorgebracht. Als je het nooit hebt gezien zou je niet geloven dat er werkelijk zo'n buurtje heeft bestaan met dicht op elkaar gebouwde huizen, fabriekjes, schuren, steegjes en straatjes. Elk vrij hoekje benut om bloemen of groenten te verbouwen

Lees verder


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl