In en om Assen

Assen in het telefoonboek van 1915


Bronvermelding:
Asser Historisch Tijdschrift; nummer 2 / december 1996. Een artikel van de redactieDe Beilerstraat vanaf het Kerkplein omstreeks 1903. De grote eiken achter het witte huis rechts zijn de uitlopers van het Asserbos. De mast op de voorgrond maakte deel uit van het bovengrondse telefoonnet


De 266 Asser telefoonabonnees uit 1915

Alleen al, omdat we in Nederland allemaal tien cijfers kregen, heeft PTT Telecom de afgelopen maanden meer dan 100 miljoen aan reclame uitgegeven. Telefoon is doodgewoon geworden. Laatst kregen we de Naamlijst voor den Telefoondienst onder ogen, uitgegeven in januari 1915. Heel Nederland kon toen nog gemakkelijk in één boek. Assen vulde ruim twee pagina's; tegenwoordig zijn het er bijna honderd. U zult in één oogopslag zien dat in 1915 vooral zakenmensen telefoon hadden. Het telefoonnet werd nog vrijwel alleen maar lokaal gebruikt. De telefoon scheelde een loopjongen met een briefje... Assen was een van de vele plaatsen in Nederland met een Gemeentetelefoon.

Het Centraalbureatf was op de bovenverdieping van het toenmalige gemeentehuis n de Abdijkerk gevestigd. Vanuit de centrale liepen er telefoonkabels door de stad naar alle abonnees. Verspreid door de stad stonden tientallen telefoonpalen. Een aantal had men zo geconstrueerd dat er in de voet een drinkbak voor de paarden en honden zat. Loodgieter Oostergetel kwam iedere morgen met een gieter langs om de bakken bij te vullen. Alle gesprekken kwamen binnen bij de 'juffrouw van de telefoon' in het gemeentehuis. Zij bracht op de handpost van de telefooncentrale met een snoertje de verbinding tot stand. Tussen 1906 en 1926 nam de PTT alle lokale netten over en maakte er één landelijk net van.

Later verhuisde de plaatselijke centrale van Assen naar Beilen. Met het Rijkstelephonienet verdween ook het oude abonnementensysteem. Voor de gemeentetelefoon betaalde je een vast abonnementsgeld per jaar en voor dat bedrag mocht je - tijdens de openingsuren van het lokale telefoonnet - net zoveel bellen als je wilde. Toen men later steeds vaker interlokaal ging bellen, werd rond 1930 het gesprekkentarief ingevoerd. Het zou tot ver na de oorlog duren voor de telefoon - net als gas, water en elektrische tot de gewone nutsvoorzieningen zou gaan behoren. Voor het overige rest ons u veel plezier toe te wensen op uw tocht langs de 266 Asser telefoonabonnees uit 1915.

© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl