In en om Assen
Tiete Jan Geursen'Huisje, Staphorst'. Olieverf op linnen; 38 x 29 cm, 1923


Biografie Tiete Jan Geursen


T.J. Geursen begon zijn opleiding aan de Academie Minerva in 1906, samen met Alida Pott, Jan Kijffen Jan Wiegers in de cursus B". Bij zijn examen in 1910 verwierf hij een getuigschrift voor een ontwerp van wandtegels voor een keuken. Daarna bezocht hij de Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag en gaf les in Scheveningen.

Hij keerde in 1917 naar Groningen terug en won een door de Volksuniversiteit uitgeschreven prijsvraag voor een beeldmerk. Zijn ontwerp, 'Kennis', sierde lange tijd het drukwerk van de Volksuniversiteit. Hij vervolgde in 1917 zijn opleiding aan Minerva met de cursus B1V voor de Middelbare Akte, waarbij hij in het 3e semester een bronzen academiemedaille verwierf voor Levend Model. Hij sloot deze opleiding af in het cursusjaar 1918-1919. Geursen nam al deel aan de expositie in februari 1919 in de Picturazalen van het Groninger Museum, waarvoor hij één stuk inzond, 'Stilleven', dat 'goed van toon' werd genoemd door het Groninger Dagblad.

Tijdens deze expositie ontving hij bericht van zijn aanstelling als leraar schilderen en handtekenen aan de Ambachtsschool in Meppel. T.J. Geursen werd in Meppel een van de stimulerende krachten binnen de kort daarvoor opgerichte schildersvereniging Kunst en Vriendschap, kortweg KeV genoemd. Als buiten-lid nam Geursen in april 1922 voor het laatst deel aan een tentoonstelling van De Ploeg. In de Prinsenhof waren twee van zijn werken geëxposeerd: een olieverf'Landschap' en een aquarel 'Bruggetje'.

Deze stukken zijn typerend voor zijn onderwerpkeuze, die bestond uit landschappen, stillevens en figuren. Geursens 'buiten-lidmaatschap' en zijn traditioneler werkwijze waren er de belangrijkste redenen van dat hij in Ploeg-verband verder onvermeld bleef.


Bronvermelding:

'De Ploeg 1918 - 1941, de hoogtijdagen'. 1993, Cees Hofsteenge. ISBN 90-5477-009-0© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl