In en om Assen

Vikingen in Assen in 2012foto Sietse Kooistra


Vikingen veroverden Assen


Info op Asserjournaal d.d. 13 juli 2012


In het weekend van 28 en 29 juli keken de bezoekers van de stad vreemd op toen zij plotseling geconfronteerd werden met figuren uit een ver verleden: met Vikingen. Voor het eerst was er een stuk middeleeuwse levende geschiedenis te zien zijn.

Het Drents Museum organiseerde namelijk als activiteit bij de tentoonstelling ‘Vikingen!' een authentieke Vikingmarkt aan het Drostenlaantje en er werd een Vikingkamp in de Gouverneurstuin ingericht. De ‘Levende geschiedenis’- groepen De Wolvenvoet en Runa beelden op deze locaties het dagelijks leven van de Vikingen en van de Drenten uit de achtste tot en met de elfde eeuw uit. Op de markt aan het Drostenlaantje stond een tiental kramen, waar diverse etens- en drinkwaren, sieraden en gebruiksvoorwerpen (zoals textiel en aardewerk) uit de tijd van de Vikingen werden aangeboden.

Zo presenteert Carolina Verhoeven van ‘Het Landleven’ speciaal door haar bereid Vikingeten. Daarnaast kon men ook een miniworkshop volgen over vilten. De Levende Geschiedenisgroep sloeg zijn tenten op in de Gouverneurstuin en gaf op beide dagen demonstraties. Bezoekers konden op de zondag ook nog tweemaal een vogelshow met prachtige uilen zien.


Vikingen in het Drents Museum


Info op de blog van Jona Lendering


Vikingen, dat waren van die wilde krijgers uit het hoge noorden met helmen met horens. Ze voeren in drakars en plunderden alle kloosters en steden, zoals Dorestat. De middeleeuwers baden “van de woede der Noormannen, verlos ons Heer”. De Vikingen ontdekten IJsland, Groenland en de kust van Canada. Ze voeren over de Wolga. Ze aanbaden allerlei woeste goden. Een van de eerste voorwerpen in de tentoonstelling de Vikingen in het Drents Museum in Assen is een helm waarbij twee losse horens liggen. De uitleg maakt de bezoeker meteen duidelijk hoe weinig hij weet, want het blijkt dat er geen enkele Vikinghelm bekend is met horens; wel zijn er voorwerpen die de indruk wekken dat er iets op die helmen stond, maar dit zijn vermoedelijk vogelkoppen.

Het misverstand is ontstaan toen Denemarken werd aangevallen door Pruisen en Oostenrijk, en de Denen een afschrikwekkend krijgersimago nastreefden. Zo ontstond het beeld van de woeste Viking. De horenhelm is uitgevonden bij opvoeringen van Wagners Ring des Nibelungen en werd zo over heel Europa populair. De bezoeker wordt zo meteen duidelijk gemaakt dat hij de noties waarmee hij naar Assen is gereisd, achter moet laten. Niets is wat je dacht te weten. Dat van die helm was bijvoorbeeld voor mij nieuw. Dat de Vikingen handelden met het Kalifaat van Bagdad wist ik toevallig wel, maar ik heb toch verbaasd gekeken naar een door Vikingen geslagen munt uit Kiev: een imitatie van een Arabische munt, met een islamitisch opschrift, alleen van het origineel te onderscheiden door de toevoeging van een bescheiden kruis.


foto Sietse Kooistra


Er is voor gekozen de informatieoverdracht centraal te stellen

De ontwerpers hebben de grote hal waarin de tentoonstelling plaatsvindt optimaal ingedeeld, zodat je altijd overzicht hebt. Er waren vrij veel bezoekers, maar ik kreeg geen moment het idee dat ik niet alles op mijn gemak kon bekijken. Geen donkere zalen met low key-verlichting en vitrines waarin de voorwerpen mysterieus liggen te zijn – de ruimte is aangenaam licht. Er zijn enkele slimmigheidjes. Eén ervan is een zwaard, dat zo is neergelegd dat je het onmogelijk kunt wegnemen en er gekke dingen mee kon doen, terwijl je wel kunt voelen hoe het in de hand ligt. Ik heb verbaasd gekeken naar een schip dat is opgebouwd uit draden, die de honderden spijkers en nagels op hun plek houden die je een beeld moeten geven van de kwaliteit van het smeedwerk.

Er ligt een brede selectie van voorwerpen, merendeels uit het Zweeds Nationaal Historisch Museum te Stockholm, soms origineel en soms in replica (zoals de grote stenen met runeninscripties). Er is opvallend veel geschreven toelichting, er zijn veel verhelderende foto’s en daarnaast zijn er leuke animaties. In een apart deel kunnen kinderen zich verkleden en tekeningen maken, hoewel ze in de zaal zelf ook hun eigen runenteksten kunnen samenstellen. Het Hnefatafl-spel is ook voor volwassenen de moeite waard, en de catalogus is uitstekend, al had er een register bij gemogen. Er is duidelijk voor gekozen de informatieoverdracht centraal te stellen, en niet te streven naar gemakkelijk effecten.

Is de geboden informatie ook adequaat? Dat kan ik niet beoordelen, maar complexiteit wordt in elk geval niet geschuwd: er zijn verschillende begrafenisrituelen, het leven van de (archeologisch altijd moeilijk zichtbaar te krijgen) gewone man wordt getoond, er is uitleg dat de term ‘viking’ niet altijd betekent wat we denken en ook de kerstening komt aan bod. Kortom, een tentoonstelling zoals ’ie moet zijn. Nog tot 28 oktober 2012 in het Drents Museum.


Drents Museum - Vikingen!


Gepubliceerd op 10 mei 2012 door JAVStudios

De familietentoonstelling Vikingen! in het Drents Museum.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Vikingen aan de hand van unieke vondsten die zelden buiten Scandinavië te zien zijn geweest; prachtig versierde gebruiksvoorwerpen, sieraden, wapens, intrigerende amuletten en het raadselachtige hakzilver. De tentoonstelling is zeer geschikt voor families met kinderen door het gebruik van interactieve media en uitdagende educatieve activiteiten. Deze nieuwe tentoonstelling is samengesteld door het Nationaal Museum van Oudheden in Stockholm en MuseumsPartner en start haar internationale tour in het Drents Museum. Na Assen zal het haar reis vervolgen in Europa (o.a. Edinburgh, Moskou, München) en in de Verenigde Staten (Davenport). Te zien t/m 28 oktober 2012.


© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl