In en om Assen

De geschiedenis van het volleybal in Assen
Periode 1945-1957.
Er werd gespeeld in het Concerthuis en Bellevue

De volleybalsport is na de tweede wereldoorlog in Nederland geïntroduceerd. Met name als sport op de middelbare scholen werd het volleyballen populair. Dat was na de oorlog ook wel voor de hand liggend. Accommodaties waren beperkt aanwezig: hier en daar waren alleen gymnastieklokalen beschikbaar, meestal in verbinding met middelbare scholen. Het sporten beperkte zich tot voetballen, hockeyen en in de zomer zwemmen en tennissen. Volleybal werd in gymnastieklokalen gespeeld en werd daardoor een welkome aanwinst, zeker in de winterperiode.

Lees verder
Periode 1957-1960
Een papiertje op het prikbord in de hal van de school vormde het clubblad

In deze jaren was het volleybal van de Asser clubs in competitie verband voornamelijk geconcentreerd op Assen zelf. De gymnastieklokalen van de Josef Israëlsschool en de Julianaschool waren daarbij de voornaamste centra. Later kwam daar de verbouwde Aubussonhal bij. Ploegen als Hygiea, Paideia en Flamingo ’55, die in die tijd al in de dames-hoofdklasse speelden, en de herenteams van SUES, Flamingo ’55 en Tornado domineerden het Asser volleybal.

Lees verder
Periode 1960-1962
De Radstake-set

Bij de stand 0-0 nam SUES de service over en kwam Jaco Radstake aan de opslag. Hij gebruikte de floater-service, (toen vrij recentelijk ingevoerd), en serveerde de set, zonder dat de bal terug kwam over het net, ( “met een zodanig effect dat het voor Flamingo onmogelijk was de services op te vangen” en “als bommen liet hij de services neerdalen”), in 1 keer uit van 0 tot 15.

Lees verder
Periode 1962-1964
SUES Flamingo Combinatie

In mei en juni 1963 vonden er in de gymzaal van de RHBS besprekingen tussen SUES en Flamingo plaats om tot een samenwerking tussen de twee clubs te komen: zo mogelijk zelfs te fuseren. Alleen zo zou eredivisievolleybal op een verantwoorde wijze in Assen mogelijk zijn.

Lees verder
© 2006-2009 www.mijn-eigen-website.nl